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Dear ---------------: 
 
This letter responds to your request for information dated August 5, 2005 regarding 
whether the Federal Insurance Contributions Act (FICA) tax imposed under Section 
3101 of the Internal Revenue Code (the Code) can be taken as a credit against income 
tax liability reported on the Form 1040, U.S. Individual Income Tax Return.  
 
By way of background, section 3101 imposes FICA tax on the wages paid by employers 
to employees with respect to employment.  FICA taxes consist of the Old-Age, 
Survivors and Disability Insurance tax (social security tax) and the Hospital Insurance 
tax (Medicare tax).  These taxes are imposed on both the employer and the employee.   
 
The OASDI portion of FICA taxes applies only to a certain amount of wages paid in a 
calendar year.  Code section 3121(a)(1) limits the amount of wages subject to the 
OASDI tax to an amount equal to the contribution and benefit base (the wage base) as 
determined under section 230 of the Social Security Act.  After an employee’s wages 
exceed this annually-adjusted wage base, the OASDI portion of the FICA tax does not 
apply.   
 
Each employer is responsible for withholding and paying FICA tax on wages up to the 
wage base.  Thus, employees who receive wages from more than one employer during 
a calendar year and whose total wages exceed the FICA wage base will generally have 
FICA tax withheld on amounts in excess of the wage base.  In such cases, Code 
section 6413(c) provides that the employees will be entitled to a credit or refund of any 
amount of tax deducted from the employees’ wages which exceeds the tax with respect 
to the amount of such wages received in the calendar year which is equal to the FICA 
wage base. 
 
Section 31 of the Code is the statutory provision that governs the application of the tax 
withheld on wages as a credit against an individual’s income tax liability.  Section 
31(a)(1) provides the general rule that  “the amount withheld as a tax under chapter 24 
shall be allowed to the recipient of the income as a credit against the tax imposed by 
this subtitle.”   Chapter 24 contains the statutory provisions relating to income tax 
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withholding, and it is part of subtitle A, which pertains only to income taxes.  Thus, Code 
section 31(a)(1) stands for the proposition that the amount of income taxes withheld 
from an employee’s wages shall be applied as a credit against the employee’s income 
tax liability.  
 
FICA taxes are not imposed by subtitle A, and they are not withheld under the 
provisions of chapter 24.  Instead, FICA taxes are imposed by subtitle C, and they are 
withheld under chapter 21.  Because FICA taxes are not considered to be income taxes, 
the amount of FICA taxes withheld cannot generally be taken as a credit against income 
tax liability, except under circumstances expressly authorized in the Code.  The overall 
organization and legislative history of the Code reflects intended separate treatment for 
the categories of taxes created under the various subtitles.  See Jones v. Liberty Glass 
Co., 332 U.S. 524 (1947).      
 
Section 31(b) is the statutory provision that governs the limited circumstances wherein 
employees may be allowed to credit a portion of the FICA tax withheld from their wages 
against their income tax liability.  Pursuant to Code section 31(b) and its implementing 
regulations, employees who, by reason of receiving wages from more than one 
employer during a calendar year, have had FICA tax deducted from wages in excess of 
the FICA wage base, are entitled to credit against their income tax liability the amount 
by which the FICA taxes withheld exceed the tax on the amount of wages received in 
the calendar year which is equal to the FICA wage base.  For purposes of this credit 
only, the excess of the FICA taxes withheld over the FICA tax due on the amount of 
wages equal to the FICA wage base “is considered as an amount deducted and 
withheld as income tax at the source under chapter 24 of the Internal Revenue Code.”  
See Code section 31(b) and Income Tax Regulations section 1.31-2(a)(3).  
 
This letter has called your attention to certain general principles of the law. It is intended 
for informational purposes only and does not constitute a ruling. See Rev. Proc. 2005-1, 
§2.04, 2005-1 IRB 7 (Jan. 3, 2005).  If you have any additional questions, please 
contact our office at --------------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Lynne Camillo 
Branch Chief, Employment Tax Branch 2 (Exempt 
Organizations/Employment Tax/Gov 
(Tax Exempt & Government Entities) 


