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Dear ------------------: 
 
Thank you for your letter dated January 30, 2006, in which you ask if the “dual 
character” doctrine is limited in application to specific types of property, for purposes of 
determining deductibility as a charitable contribution under §  170 of the Internal 
Revenue Code.  I hope the following general information is helpful. 
 
Generally, to be deductible as a charitable contribution under § 170, a transfer to charity 
must be a voluntary payment of money or property without receipt or expectation of 
receipt of adequate consideration, made with charitable intent. U.S. v. American Bar 
Endowment, 477 U.S. 105, 117-118 (1986).  If a taxpayer receives a benefit in return for 
a transfer to a charitable organization, the transfer may be deductible as a charitable 
contribution, but only to the extent the amount transferred exceeds the fair market value 
of the benefit received, and only if the excess amount was transferred with the intent of 
making a gift (a "dual character" transfer).  Id.; see also Rev. Rul. 67-246, 1967-2 C.B. 
104.  In a dual character transfer, in order to show charitable intent the donor must 
establish that it knew at the time of the transfer that the value it gave to the charity was 
greater than the value of what it received.  American Bar Endowment at 118; see also 
§§ 1.170A-1(h)(1) and 1.170A-14(h)(3)(i) of the Income Tax Regulations.   
 
The same rules for determining charitable intent apply to transfers to charity regardless 
of the type of property transferred.  Specifically, the dual character analysis applies to all 
property, both real and personal. 
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If you have any questions, please contact me at --------------------, or ---------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------, 
I.D. No. ------------, at ---------------------.   

 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Karin G. Gross 
Senior Technical Reviewer, Branch 1 
(Income Tax & Accounting) 


