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 This letter responds to your request for guidance on tax laws that affect corporate giving 
to charities for educational training programs whose trainees may go on to work for the 
corporate donors.  We understand that *************** is conducting a 
********************************* on *******, and will be conducting a workshop on 
********************** that will encourage corporations to invest in local training programs 
conducted by charities. 
 
 Section 501(c)(3), Educational Purposes, and Private Benefit 
 Organizations described in section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code (“charities”) 
may be operated for educational purposes.  The conduct of vocational training programs is 
generally regarded as an appropriate educational activity for charities.  The Internal Revenue 
Manual, sections 7.25.3.7.8 and 7.25.3.7.9 (available online at http://www.irs.gov/irm/part7/), 
discusses vocational training and educational organizations affiliated with businesses and 
professions. 
 
 One of the requirements of section 501(c)(3) is that the organization be operated 
exclusively for exempt purposes.  An organization is not operated exclusively for exempt 
purposes if it serves a private interest rather than a public interest.  See section 1.501(c)(3)-
1(d)(1)(ii) of the Income Tax Regulations.  Any private benefit derived from the operation of a 
charity must be incidental to the accomplishment of exempt purposes and not substantial in 
relation to the public benefit. 
 
 In the context of corporate sponsorship of training programs, the question is not simply 
whether the training program is educational.  A training program may be educational, but yet 
operated in a manner that substantially benefits a corporate employer.  In such case, the charity 
would not be operated exclusively for educational purposes.  This could be the case if, for 
instance, the training program was not available to the public but limited to employees of the 
particular corporate donor, or if the trainees were obligated in some manner to go on to work for 
the corporate donor. 
 

Rev. Rul. 68-504, 1968-2 C.B. 211, held exempt under section 501(c)(3) a nonprofit 
organization that conducted an educational program for bank employees in a particular urban area.  
Students were required to be members of the organization, but membership was open to 
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employees of all banks in the area. 
 
 Section 4941—Self-Dealing 
 501(c)(3) organizations that are private foundations must, in addition to avoiding private 
benefit, not engage in acts of self-dealing, as defined in section 4941 of the Code.  Self-dealing 
includes use of private foundation assets for the benefit of a disqualified person, such as a 
corporate sponsor, but not where the benefit to the disqualified person is merely incidental or 
tenuous.   
 

Rev. Rul. 80-310, 1980-2 C.B. 319, held that a private foundation's grant to a university 
to establish a department providing instruction in manufacturing engineering did not constitute 
an act of self-dealing under section 4941.  A disqualified person manufacturing corporation was 
located in the same city as the foundation and university and intended to employ graduates of 
the new program and encourage its employees to enroll in the program.  However, the 
corporation and its employees would not receive preferential treatment in admissions or 
recruitment.  It was expected that a number of other manufacturers and their employees, 
including competitors of the corporation, would seek admissions and recruitment. 
 
 Sections 170 and 162 
 Taxable corporations may claim a deduction under section 170 (limited to 10% of taxable 
income) for charitable contributions.  Corporations may also claim a deduction under section 
162 for ordinary and necessary business expenses.  The question sometimes arises whether a 
transfer by a corporation is a charitable contribution or a business expense.  Under section 
162(b), charitable contributions do not qualify as business expenses.  Section 1.170A-1(c)(5) of 
the regulations provides that transfers of property to a charity which bear a direct relationship to 
the taxpayer's trade or business and which are made with a reasonable expectation of financial 
return commensurate with the amount of the transfer may constitute allowable deductions as 
trade or business expenses rather than as charitable contributions. 
 
 McDonnell Aircraft Corp. v. Commissioner, 16 T.C. 189 (1951), held not deductible as a 
business expense a cash donation to a university intended for conducting an aeronautical 
engineering course, over half the students of which were employees of the donor, where there 
was no binding obligation on the university to use the funds for the course.  The court reasoned 
that the donation was in the nature of a charitable contribution. 
 
 Singer Co. v. U.S., 449 F.2d 413 (Ct.Cl. 1971), involved a sewing machine company's 
discount sales of sewing machines to schools and other charities.  The company claimed a 
section 170 deduction for the gift element of all sales.  The court noted that the company 
historically controlled 90% of the U.S. school market for sewing machines, although foreign 
competition was increasing.  The court agreed with the Commissioner's finding that the sales to 
the schools were not of a charitable nature because the predominant purpose was to encourage 
the schools to interest and train young women in the art of machine sewing, and on Singer 
machines, thereby enlarging the potential market for the company's products.  Sales to the 
other charities were deductible because the company did not expect the same type of benefits 
in return and the primary purpose was to assist the charitable organizations.  The court noted 
the legislative history of section 162(b) that gifts are contributions made with no expectation of 
financial return commensurate with the amount of the gift.  The court set forth a standard that if 
the contributor's benefits received, or expected to be received, are substantial, and meaning by 
that, benefits greater than those that inure to the general public from transfers for charitable 
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purposes (which benefits are merely incidental to the transfer), then the transferor has received 
a quid pro quo precluding a 170 deduction. 
 
 Another question that arises in the context of charitable contributions is whether the 
contribution is really to the charity, or to another person.  If a contribution made to a charity is 
earmarked for the benefit of a particular person or non-charitable organization under an express 
or implied agreement, then the contribution is not deductible as a charitable contribution to the 
charity.  The charity must have discretion and control over the use of the funds.  See, e.g., Rev. 
Rul. 62-113, 1962-2 C.B. 10.  It is permissible to recommend that the contribution be used to 
support a particular program of the charity (such as a training program), but the contribution 
cannot be designated for the tuition of particular individuals. 
 
 Section 513(i)--Qualified Sponsorship Payments 
 Charities, although tax-exempt under section 501(c)(3), may still owe tax on income from 
the conduct of an unrelated business under sections 511-514.  Section 513(i) of the Code, 
pertaining to sponsorship payments, deals with the question whether a payment by a 
corporation to a charity constitutes taxable income to the charity from an unrelated business.  
There is no taxable income to the charity if the payment is a qualified sponsorship payment—
i.e., there is no arrangement or expectation that the charity will receive any substantial return 
benefit other than the use or acknowledgement of the name or logo (or product lines) of such 
corporation’s trade or business in connection with the activities of the charity.  Such use or 
acknowledgement does not include advertising such corporation’s products or services 
(including messages containing qualitative or comparative language, price information, or other 
indications of savings or value, an endorsement, or an inducement to purchase, sell, or use 
such products or services).  The fact that a payment is a qualified sponsorship payment does 
not, however, determine whether the payment is deductible by the corporation under section 
162 or 170. 
 
 We hope this general information is helpful to you in the conduct of your program.  This 
letter is not, however, a ruling, and may not be relied on as such.  Taxpayers may wish to 
request a letter ruling from the IRS regarding the tax consequences of a transaction they plan to 
engage in, under the procedures of Rev. Proc. 2006-1 or 2006-4 (available online at 
www.irs.gov/irb/2006-01_IRB/index.html). 
 
 If you need further assistance, please call me at ------------------- or ------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------at ----------------
-------. 
 
    Sincerely, 
 
 
    David L. Fish 

Manager 
Exempt Organizations 

    Technical Guidance & Quality 
       Assurance Group 2 


