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Dear -------------: 

This letter responds to your request for information dated November 16, 2005.  In your 
letter you requested information on paragraphs (b) and (c) of section 2501 of the 
Internal Revenue Code. 

Paragraph (b) of I.R.C. section 2501 states that a donor who is a citizen of the United 
States and a resident of a possession thereof shall, for purposes of the tax imposed by 
this chapter, be considered a “citizen” of the United States within the meaning of that 
term wherever used in this title unless he acquired his United States citizenship solely 
by reason of (1) his being a citizen of such possession of the United States, or (2) his 
birth or residence within such possession of the  United States. 

Paragraph (c) of I.R.C. section 2501 states that a donor who is a citizen of the United 
States and a resident of a possession thereof shall, for purposes of the tax imposed by 
this chapter, be considered a “nonresident not a citizen of the United States” within the 
meaning of that term wherever used in this title, but only if such donor acquired his 
United States citizenship solely by reason of (1) his being a citizen of such possession 
of the United States, or (2) his birth or residence within such possession of the United 
States. 

In addition, you may find it useful to view Treasury Regulation sections 25.2501-1(c) 
and (d), which contain examples of the application of section 2501(b) and 2501(c). 

This information letter is advisory only and has no binding effect on the Internal 
Revenue Service.  It is intended for informational purposes only and does not constitute 
a ruling.  If you would like a definitive determination concerning a particular set of facts, 
you must comply with the requirements for obtaining a private letter ruling that are set 
forth in Rev. Proc. 2005-1, §2.04, 2005-1 IRB 7 (Jan. 3, 2005).   
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If you have any additional questions, please contact -------------------at --------------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
_______________________________ 
Elizabeth U. Karzon 
Chief, Branch 1 
(Office of Chief Counsel, International) 


