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Dear -----------------: 

This letter responds to your request for information dated May 10, 2005, regarding 
reporting cancellation of indebtedness under section 6050P of the Internal Revenue 
Code (Code).  Specifically, you request information concerning the reporting obligations 
under section 6050P(c)(2)(D) for an organization that purchases debt. 

You state that your organization is in the business of purchasing debts in large pools  at 
a significant discount.  Other than purchasing debts, your organization does not lend 
money or originate loans.  The debts that your organization purchases are often 
significantly delinquent.  You state that your organization does not have the resources 
to pursue collection immediately on all debts that it purchases.  Your organization 
prioritizes its collection activities based on debts with the most anticipated success of 
collecting.  Often the purchased debts are settled for an amount less than the full 
amount owed.   

You state that, although your organization does not actively pursue collection on all of 
the debts it purchases, it intends to pursue collection in the future.  You state that if your 
organization is required to  file Forms 1099-C, “Cancellation of Debt,” its ability to collect 
will be significantly impaired because: (1) courts may view the filing of a Form 1099-C 
as a written admission on the part of your organization that the debtor no longer owes 
the debt; and (2) a debtor may be less willing to  make payments if he or she receives a 
copy of the Form 1099-C.   

You request information on the section 6050P(c)(2)(D) reporting obligations for an 
organization that purchases debt.  You also request information on how the 36-month 
non-payment testing period identifiable event applies to an organization that purchases 
debt. 
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Organizations Required to Report Under Section 6050P(c)(2)(D) 

Section 6050P(a) of the Code provides that any applicable entity that discharges 
indebtedness of any person during a calendar year must file an information return 
reporting the discharge.  Section 6050P(d) provides that every applicable entity required 
to file a return under section 6050P(a) must furnish a copy of the information return to 
the debtor.  Section 6050P(b) provides that no information reporting is required under 
section 6050P(a) if the amount of the discharge is less than $600.  Section 
6050P(c)(2)(D) defines an “applicable entity” to include an organization with a significant 
trade or business of lending money.   

Section 1.6050P-2(a) of the Income Tax Regulations (regulations) provides that lending 
money is a significant trade or business if the organization lends money on a regular 
and continuous basis during the calendar year.  Section 1.6050P-2(e) provides that 
lending money includes acquiring an indebtedness.  An organization that purchases 
debt may be an organization with a significant trade or business of lending money for 
purposes of section 6050P(c)(2)(D) of the Code and the regulations.  The section 
6050P(c)(2)(D) reporting requirements apply to discharges of indebtedness that occur 
on or after January 1, 2005.  See section 1.6050P-2(i). 

The reporting requirements of section 6050P of the Code and the regulations apply on a 
calendar year basis.  Section 1.6050P-1 of the regulations provides that, upon the 
occurrence of an identifiable event during a calendar year, an applicable entity must 
report cancellation of indebtedness of $600 or more during the calendar year unless an 
exception to reporting applies.  Section 1.6050P-1(b)(2)(i) provides eight identifiable 
events that trigger the reporting requirement under section 6050P.   

36-Month Non-Payment Testing Period Identifiable Event 

Section 1.6050P-1(b)(2)(i)(H) of the regulations provides a rebuttable presumption that 
an identifiable event has occurred for the calendar year if a creditor has not received a 
payment at anytime during a 36 month testing period ending at the close of the year.  In 
applying the non-payment testing period to an organization that purchases debt, on 
December 31 of each year, the organization must determine how long it has not 
received payment.  See section 1.6050P-1(b)(2)(iv).   

The section 6050P(c)(2)(D) reporting requirements apply to discharges of indebtedness 
that occur on or afte r January 1, 2005.  See section 1.6050P-2(i).  If the non-payment 
testing period identifiable event, or any other identifiable event, occurred prior to the 
effective date of section 1.6050P-2, no reporting is required upon the occurrence of a 
subsequent identifiable event.  If, however, an identifiable event has not occurred before 
the effective date of section 1.6050P-2, an organization must determine if an identifiable 
event, including the non-payment testing period identifiable event, has occurred during 
2005 or during any subsequent year for purposes of section 6050P reporting. 
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An organization can rebut the presumption that the non-payment testing period 
identifiable event occurred by engaging in significant, bona fide collection activity during 
the last 12 months that is more than nominal or ministerial.  See section 1.6050P-
1(b)(2)(iv) of the regulations.  This would require the organization to pursue collection 
activity beyond merely generating an automated mailing.  See section 1.6050P-
1(b)(2)(iv)(A).  The organization can also rebut the presumption if the facts and 
circumstances on January 31 of the following year indicate the debt has not been 
discharged.  See section 1.6050P-1(b)(2)(iv).  The facts and circumstances may include 
the existence of a lien relating to the debt.  See section 1.6050P-1(b)(2)(iv)(B).  

To briefly address your concerns about whether courts may view the filing of a Form 
1099-C as a written admission that the creditor discharged the debt, and that debtors 
would be less willing to pay after your organization files a Form 1099-C, you should note 
the following.  The Internal Revenue Service does not view a Form 1099-C as an 
admission by the creditor that it has discharged the debt and can no longer pursue 
collection.  Section 1.6050P-1(a) of the regulations provides that, solely for purposes of 
reporting cancellation of indebtedness, a discharge of indebtedness is deemed to occur  
when an identifiable event occurs whether or not an actual discharge of indebtedness 
has occurred on or before the date of the identifiable event.   

This letter calls your attention to certain general principles of the law.  It is intended for 
informational purposes only and does not constitute a ruling.  See Section 2.04 of Rev. 
Proc. 2005-1, 2005-1 IRB 1.  If you have any additional questions, please contact our 
office at --------------------. 
 
 

Sincerely yours, 
 
 
 
Donna Welch 
Senior Counsel, Administrative Provisions & 
Judicial Practice 
(Procedure & Administration) 

 
 


