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Dear ************: 
 
This responds to your letter, on behalf of *****************, requesting confirmation that a 
tax exempt nursing facility may operate an assisted living facility for elderly persons, 
and may amend the purposes statement of its Articles of Incorporation to include 
operation of such a facility, without having to obtain a private letter ruling from the 
Internal Revenue Service (“Service”) affirming that these transactions will not jeopardize 
the organization’s tax exempt status under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue 
Code (“Code”).   
 
In general, a tax exempt organization may operate an assisted living facility to satisfy 
the needs of the elderly for housing, health care, and financial security without violating 
its tax exempt purposes.  Accordingly, an organization may amend its Articles of 
Incorporation to allow for operation of such a facility to satisfy the needs of the elderly 
for housing, health care, and financial security, without jeopardizing tax exempt status, 
and without obtaining a private letter ruling from the Service regarding such operations 
and amendment. 
 
Section 501(a) of the Code provides an exemption from federal income tax for 
organizations described in section 501(c)(3) which are organized and operated 
exclusively for charitable, educational, etc., purposes, provided that no part of the 
organization’s net earnings inures to the benefit of any private shareholder or individual.   
 
Section 1.501(c)(3)-1(d)(2) of the Regulations states that the term “charitable” as used 
in section 501(c)(3) of the Code includes the relief of the distressed or of the 
underprivileged.  Congress and the Service have recognized the elderly to be, in some 
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circumstances, a charitable class, as they are highly susceptible to financial distress 
and other forms of distress related to the special needs that result from their advanced 
years.  42 U.S.C. 3001; Rev. Rul. 72-124.   
 
Operating a home for the elderly can be a tax exempt, charitable purpose if it meets the 
needs of the elderly for (1) housing, (2) health care, and (3) financial security, and if the 
cost for the housing is within the financial reach of a significant segment of the elderly 
persons in the community.  Rev. Ruls. 72-124, 79-18.   
 
The need for housing criterion will generally be satisfied if a home for the elderly 
provides residential facilities that are specifically designed to meet “some combination 
of the physical, emotional, recreational, social, religious, and similar needs of aged 
persons.”  Rev. Rul. 72-124  For instance, the Service has found that an organization 
met this criterion when it equipped apartment units for elderly residents with grab bars 
by bathtubs and toilets, wide entrance-exit doorways, ramps and elevators for 
wheelchair use, windows at eye level for wheelchair-bound residents, and an 
emergency 24-hour alarm system.  Rev. Rul. 79-18.   
 
The need for health care criterion generally will be met if a home for the elderly either 
provides some form of health care or maintains some continuing arrangement with other 
health care facilities or personnel designed to maintain the physical and, if necessary, 
mental well-being of its residents. Rev. Rul. 72-124.  For instance, the Service has found 
that an organization that operated an apartment rental complex for elderly residents met 
this criterion when it had an employee on duty 24 hours a day who gave temporary aid 
in emergencies, contacted professional help (doctor, ambulance service, etc.), and 
ensured that the steps necessary to render aid were carried out.  Rev. Rul. 79-18.   
 
The need for financial security criterion generally will be met if an organization operating 
a home for the elderly (1) is committed to an established policy of maintaining in 
residence any persons who become unable to pay; and (2) is operated to provide 
services at the lowest feasible cost.  Rev. Rul. 72-124. 
 
First, the organization must be committed to an established policy, either in writing or in 
actual practice, of maintaining in residence any person who becomes unable to pay the 
regular rents or other charges.  The organization should provide for these residents 
using whatever means are available to it, including using the organization’s own 
reserves, governmental welfare assistance, or member or public contributions .  Rev. 
Rul. 72-124. 
 
Second, the organization must operate so as to provide its services to the aged at the 
lowest feasible cost.  An organization will be considered to operate at the lowest 
feasible cost even though it includes within its cost the accumulation and maintenance 
of reserves necessary to  ensure the life care of each resident, and reserves for physical 
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expansion commensurate with the needs of the community and the existing resources 
of the organization.   Rev. Rul. 72-124.   
 
Finally, to serve tax exempt charitable purposes, a home for the elderly must price its 
housing units to be within the financial reach of a significant segment of the elderly in 
the community.   Rev. Rul. 79-18.   
   
We believe this general information will be of assistance to you.  This letter, however, is 
not a ruling  and may not be relied on as such.  If you have any questions, please feel 
free to contact the person whose name and telephone number are listed in the heading 
of this letter. 
 
      Sincerely, 
      Lawrence Brauer 
      Acting Manager  
      Exempt Organizations, Technical Group 1 


