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Reference:  -------- Salary overpayments 
  

 
Dear ------------------: 
 
This responds to your ------------------- email, requesting assistance regarding the proper 
tax treatment of salary overpayments made to employees of-------------------------------------
---------- (the Employer).   
 
In your email you present two situations in which salary overpayments occur.  In 
situation one, annual leave is advanced to employees at the beginning of the year.  
Some employees use unearned advanced leave and then terminate their employment 
with the Employer before they have earned the amount of advanced leave actually 
used.  In this situation, the employees have been paid more than the proper amounts of 
compensation and the Employer attempts to collect the overpayment amounts from the 
employees.  In situation two, employees receive salary overpayments as a result of 
administrative errors.  When such an error is made, the Employer attempts to collect 
these overpayment amounts from the employees.   
 
As a preliminary matter, apart from the procedure for issuing a formal opinion as 
described in Revenue Procedure 2005-1, 2005-1 I.R.B. 1, the Internal Revenue Service 
is not able to provide binding legal advice applicable to particular taxpayers.  In the 
absence of a request for formal guidance, we are only able to provide general 
information.  Accordingly, in response to your request, we have reviewed the facts 
provided and set forth below general information, which we hope will be helpful to you. 
 
In both situations the issue is the same: for tax purposes, how should an employer treat 
amounts paid to an employee when the employee is in receipt of money that he or she 
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has an obligation to return to the employer?  The tax consequences vary depending on 
whether repayment occurs in the same year as the original payment or in a subsequent 
year.  Amounts that are not repaid in the same year as the original payment must be 
included in income and wages and reported as such on the employee’s Form W-2 for 
the year of receipt.  Conversely, amounts repaid in the same year as the original 
payment are excluded from income and wages and need not be reported on the 
employee’s Form W-2 for the year of receipt.   
 
Income Tax Treatment of Wage Repayments 
 
Section 61 of the Internal Revenue Code provides that, except as otherwise provided, 
gross income means all income from whatever source derived. 
 
A cash basis taxpayer is ordinarily taxable in each year on all income received in the 
year under a claim of right and without restriction as to its use.  North American Oil 
Consolidated v. Burnet, 286 U.S. 417 (1932).  Thus, in Rev. Rul. 70-177, the Service 
held that, for purposes of section 3402(a) of the Code (federal income tax withholding), 
the amount of an erroneous salary payment received by a federal employee was 
"wages" subject to income tax withholding, and, therefore, to the extent that there has 
been no repayment of such amount by the employee within that same year, the Form 
W-2 must reflect the full amount received by the employee in that year. 
 
The federal income tax consequences of the repayment of wages previously received 
under a claim of right depends upon the year of repayment.  If repayment is made in the 
same calendar year that the wages were received under a claim of right, the amount is 
excluded from gross income.  The repayment results in a reduction in gross income and 
wages rather than a deduction.  See Couch v. Commissioner, 1 B.T.A. 103 (1924), acq., 
IV-1 C.B. 1  (1925).  (However, for the amount repaid to be excludable from income, it 
must not be a repayment of an independent collateral obligation.  See Butchko v. 
Commissioner, 638 F.2d 1214 (9th Cir. 1981).)  Conversely, if a repayment is made in a 
calendar year subsequent to receipt of the amount, the amount is included in gross 
income in the year that it is received under the claim of right doctrine and the taxpayer is 
entitled to a deduction for the amount of the repayment in the year the repayment is 
made.  See Rev. Rul. 67-48, 1967-1 C.B. 50; Healy v. Commissioner, 345 U.S. 278 
(1953); and Oswald v. Commissioner, 49 T.C. 645 (1968), acq., 1968-2 C.B. 1. 
 
In Rev. Rul. 79-311, two individuals (A and B) employed by a company beginning in 
1975 received semimonthly payments for commissions earned or to be earned, from 
which federal employment taxes were properly withheld.  The gross amount advanced 
to each employee as commissions earned or to be earned aggregated $9,600 in 1975.  
An additional $800 was advanced to B during 1976.  However, each employee earned 
only $8,640 of commissions during 1975, and B earned only $720 of commissions in 
1976.  A resigned on December 31, 1975, and B resigned on February 5, 1976.  
Pursuant to express provisions of the contract of employment of each employee, each 
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repaid the company at the time of resignation the excess amount advanced to each. 
 
Rev. Rul. 79-311 held that, generally, the advances were income to the employees at 
the time of receipt.  With respect to the advances that were repaid in the same year they 
were received, such advances were held to be excludable from the gross income of the 
employee.  See Couch, cited above.  With respect to the excess advances that were 
repaid by B in the year subsequent to the year received, the ruling holds that B may not 
exclude from B's gross income the amount of such repayments.  The ruling concludes 
that B is entitled to a deduction in the year of repayment of that portion of the repayment 
used to restore advances received in prior years.  The ruling concludes that the 
repayment is deductible from B's adjusted gross income in computing taxable income 
and is allowable only if B itemizes deductions. 
 
Accordingly, wages paid in error in a prior year remain taxable to the employee for that 
year.  This is because the employee received and had use of those funds during that 
year.  The employee is not entitled to file an amended return to recover the income tax 
on these wages.  Instead the employee is entitled to a deduction in the year of 
repayment.  The same income tax treatment applies irrespective of whether the 
employee has agreed to repay the excess wages or established a repayment plan.  If 
the employee repays excess wages in the same year as the original payment, the 
Employment Tax Regulations provide procedures for the employer to follow in order to 
recover the income taxes withheld from the excess wage amount and paid over to the 
IRS.  Under these procedures, the employer can claim a credit on the quarterly return 
for the quarter in which the repayment occurs, or file a claim for refund.  However, it is 
important to note that this procedure may only be used for wage repayments made in 
the same year as the original payment.  Employers may not claim a credit or seek a 
refund for excess income tax withholding after the close of the calendar year in which 
the taxes were withheld. 
 
 
FICA Tax Treatment of Wage Repayments 
 
Federal Insurance Contributions Act (FICA) taxes are imposed on “wages” paid with 
respect to “employment”, as those terms are defined in Code section 3121(a) and (b), 
respectively.  These taxes are imposed on both the employer and the employee.  Code 
sections 3101(a) and (b) impose the employee portion of FICA.  Code section 3111(a) 
and (b) impose the employer portion of FICA.  Employers who pay wages with respect 
to employment are generally required to file Form 941, Employer’s Quarterly Federal 
Tax Return.  
 
If more than the correct amount of Federal Insurance Contributions Act (FICA) tax is 
paid with respect to any payment of remuneration, the Employment Tax Regulations 
provide procedures for use by employers in recovering the excess FICA taxes.  These 
procedures generally provide that the employer should reimburse employees for the 
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excess employee portion of FICA, and then claim a credit on their next quarterly return 
for both the employee and employer portions of FICA attributable to the excess wage 
payment, or file a claim for refund of such amounts.  The procedures for claiming a 
credit or filing a claim for refund of the employer portion of FICA require the employer to  
reimburse the employee in the amount of the overcollection and obtain and keep as part 
of its records a receipt showing the date and amount of repayment and a written 
statement that the employee has not and will not claim any refund or credit (or if the 
employee has filed a claim, that such claim has been rejected). 
 
The effect of these procedures on repayments of wages is illustrated in Rev. Rul. 79-
311.  Under the facts of the ruling, B received excess commissions in 1975 that he was 
required to repay in 1976.  FICA taxes had been withheld from the excess commissions 
paid in 1975.  The ruling holds that B should be given credit for the FICA employee 
taxes deducted in 1975 pursuant to section 6413(a) of the Code and section 
31.6413(a)-1(b)(1) of the regulations.  The adjustment with respect to the excess 
commissions paid to B in 1975 was reported on the next Form 941 filed by the 
company, the Form 941 for the first quarter of 1976.  Also, at the time the adjustment 
was reported on Form 941, the employer furnished B with a 1975 Form W-2 marked 
"Corrected by Employer" showing B's corrected FICA employee tax pursuant to section 
31.6051-1(c) of the regulations.  The Company also obtained credit or refund of the 
employer's FICA tax attributable to the excess commissions repaid by B pursuant to 
section 6413 of the Code and the regulations. 
 
The FICA tax consequences of the repayment of an excess salary distribution which 
was previously included in FICA wages in a prior year are as follows provided the 
applicable statute of limitations is met and provided that additional FICA taxes were paid 
because of inclusion of the excess salary distribution in wages (i.e., the employee's 
other remuneration for employment paid by the Employer during the prior year did not 
equal or exceed the maximum wage base for that prior year).  The repayment of the 
excess salary distribution by the employee creates an overcollection and overpayment 
of FICA taxes for that year.  Actual repayment of wages by the employee to the 
employer (through payroll deduction or otherwise) must occur before an overpayment 
exists.  The mere fact that it is established that an employee received an excess wage 
payment in a prior year (and is liable to the employer for such repayment) does not 
create an overpayment of FICA taxes in the prior year.  If the employee does not repay 
the excess salary distribution the employee is still in actual receipt of the wages in 
question, and thus, such amounts remain wages and no overpayment exists.   
 
The actual repayment of an excess salary distribution by an employee (or former 
employee) to the Employer creates an overcollection and overpayment of FICA taxes 
for the year in which the excess salary distribution was made to the extent inclusion of 
the excess salary distribution in wages for that year had resulted in additional FICA tax 
liability for that year and provided the requirements of the applicable statute of 
limitations are satisfied.  An overcollection or overpayment of FICA taxes does not exist 
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unless actual repayment of amounts received as excess salary distributions is made. 
 
After the Employer repays or reimburses an employee in the amount of an 
overcollection of employee FICA taxes, as provided in section 31.6413(a)-1(b)(1) of the 
regulations, the Employer may claim credit for both the employee and the employer 
portions of FICA on its quarterly return for the quarter in which the repayment is made 
by the employee.  Alternatively, the Employer may file a claim for refund (Form 843) 
with respect to such amount. 
 
Repayments made in subsequent years do not reduce the amount of wages paid to the 
employee for FICA, FUTA, and federal income tax withholding purposes in the year of 
the repayment.  Thus, any remuneration for employment which is used to repay the 
excess salary distribution through payroll deduction is not excludable from wages for 
FICA, FUTA, and federal income tax withholding purposes. 
 
Pursuant to section 31.6051-1(c) of the regulations, to the extent repayments of excess 
salary distributions made by an employee result in a reduced amount of FICA wages for 
the year in which the original excess salary distribution was made and reduced amounts 
of employee FICA taxes paid for that year, the Employer is required to furnish corrected 
Forms W-2 for that year showing the employee's corrected "social security wages" and 
corrected "social security tax withheld."  No changes should be made in the entries for 
"wages, tips, other compensation" or for "federal income tax withheld." 
 
Gross vs. Net Account Receivable 
 
You have also requested our views on whether the Employer should establish accounts 
receivable for the gross amount of excess wages (including amounts withheld and paid 
to the IRS as FICA taxes and income tax withholding) or the net amount of excess 
wages (not including amounts withheld and paid to the IRS as FICA taxes and income 
tax withholding).  Although this is a business decision that only the Employer can make, 
we note that the Employer will not be made whole unless the gross amount is repaid.  
Moreover, the Employer is not authorized to claim a credit or refund of the excess 
income tax withholding after the close of the calendar year in which the original payment 
was made.  Thus, if the Employer only establishes accounts receivable for the net 
amount, and the employee fails to repay the excess wages in the same calendar year 
as the original payment, the Employer will never be able to recover the amounts 
withheld as income taxes.  We note also that, as discussed above, the Employer is not 
entitled to recover the excess FICA until the wages are repaid because the repayment 
itself causes an overpayment.  Accordingly, if the wages are never repaid, there will be 
no FICA overpayment.   
 
Statute of Limitations 
 
Under Section 6511 of the Code, a taxpayer has a limited time period within which to file 
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a claim for a credit or refund of overpaid taxes.  The time period is either: (a) the later of 
3 years from the time the return for that year was filed or 2 years from the time the tax 
was paid; or (b) if the taxpayer did not file a return, within 2 years from the time the tax 
was paid.   
 
With respect to the credit or refund of FICA taxes, Code section 6513 provides: (1) a 
return for any quarterly period ending with or within a calendar year which is filed before 
April 15 of the following calendar year is considered filed on April 15 of the following 
calendar year and (2) a tax paid with respect to remuneration or other amount paid 
during any period ending with or within a calendar year, which tax is paid before April 15 
of the succeeding calendar year, is considered paid on April 15 of the succeeding 
calendar year. 
 
If the Employer has filed all returns and paid all taxes properly and timely as required by 
law, any returns filed and taxes paid with respect to wages paid in one year would be 
deemed filed and paid on April 15 of the subsequent year.  As mentioned above, any 
recovery of salary overpayment amounts by the employer from an employee may create 
a FICA overpayment.  This FICA overpayment relates to the year in which the wages 
were initially paid to the employee, and for purposes of the statute of limitations the 
associated return would be deemed filed and the taxes would be deemed paid on April 
15 of the subsequent year.  Thus, the Employer would have three years from that date 
to make an adjustment or file a claim for refund as described above.  After the limitation 
period has expired, no adjustment or refund is possible.   
 
If you have any further questions, please contact ---------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------. 

 
 
Sincerely, 
 
 
 
Lynne Camillo 
Chief, Employment Tax Branch 2 
Office of the Division Counsel/Associate 
Chief Counsel 
(Tax Exempt and Government Entities) 

 
 

 


