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Dear ------------------: 

This letter is in response to your inquiry dated -------------------- on behalf of your 
constituent, ----- -------------------.  ------------ requested information on the current tax 
treatment of on-premises athletic facilities provided by an employer to his employees 
under section 132 of the Internal Revenue Code (the Code).   -------------said that 
providing special tax treatment for athletic facilities that are on an employer’s premises 
creates an inequity because the same tax treatment is not available for independently 
operated athletic facilities 
 
The law provides for an exclusion from gross income of the value of certain fringe 
benefits, and in particular the value of any on-premises athletic facility provided by an 
employer to its employees.  [Code section 132(j)(4)(A)].   
 
The term athletic facility means any gym or other athletic facility, such as a pool, tennis 
court, or golf course.   An employee can exclude the value of an athletic facility from his 
or her gross income if three criteria are satisfied: 

• The facility must be located on the premises owned or leased by the employer.  It 
does not have to be on the employer’s business premises.  If the employer 
leases the facility, the exclusion is available even if the employer is not a named 
lessee on the lease so long as the employer pays a reasonable rent.   

• The employer must operate the facility either through its own employees or by 
contract with another to operate the facility. 

• Substantially all use of the facility during the calendar year must be by 
employees, their spouses, and dependent children.  

 
The exclusion does not apply to an athletic facility for residential use.  For example, a 
resort with accompanying athletic facilities such as tennis courts, pool, and gym would 
not qualify for this exclusion. 
 
If it is reasonable to believe that the employee will be able to exclude the benefit from 
gross income under Code section 132 at the time a fringe benefit is provided, the 
benefit is also excluded from “wages” for purposes of Federal Insurance Contributions 



 

  

Act (FICA) and Federal Unemployment Tax Act (FUTA) taxes, and for purposes of 
federal income tax withholding.   
  
When the Congress enacted the exclusion for employer-provided athletic facilities as 
part of the Deficit Reduction Act of 1984, [P.L. 98-369], the legislative history specifically 
noted that the exclusion “does not apply to the providing of memberships in a country 
club or similar facility unless the facility itself is owned and operated by the employer 
and satisfies the employee-use and other requirements for the exclusion.  Thus, where 
no exclusion is available under this provision, the fair market value of such country club 
membership is includible in the income of the employee who is provided with the 
membership….”  H.R. Rep. No. 98-432, Part II, at 1605 (1984). 
 
Any change to these rules would require Congressional legislation. 
 
I hope this information is helpful.  If you have any questions or wish to discuss this 
matter further, please contact me or --------------------of my staff at ---------------------.  
 

Sincerely, 
 
 
 
Lynne Camillo 
Chief, Employment Tax Branch 2  
Office of the Assistant Chief Counsel 
(Exempt Organizations/Employment 
Tax/Government Entities) 
Tax Exempt & Government Entities 


