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Dear : 

I am responding to your letter dated June 3, 2005, to                             , IRS 
government liaison analyst in                  , on behalf of your constituent,                      
You asked for additional information about section 911 of the Internal Revenue Code 
(the Code).  Specifically, you asked:  

1) Do U.S. citizens living or working abroad have to pay federal income taxes on 
any of the income above the excluded amount of $80,000 under section 911 of 
the Code?   

2) What is the rationale for not allowing federal government civilian employees 
working abroad to be eligible for the section 911 foreign earned income 
exclusion?   

3) Are appropriated fund government employees eligible for section 911 benefits?   

 

1) Do U.S. citizens living or working abroad have to pay federal income taxes on 
any of the income above the excluded amount of $80,000 under section 911 of the 
Code?   

Section 911 of the Code allows an exclusion of up to $80,000 from gross income for 
foreign earned income of a qualified individual.  Foreign earned income is defined under 
section 911(b)(1)(A) of the Code as the amount received by a qualified individual from 
sources within a foreign country which constitutes earned income attributable to 
services performed by such individual.  Section 911(d)(2)(A) of the Code defines the 
term “earned income” to mean wages, salaries, or professional fees and other amounts 
received as compensation for personal services actually rendered.  Any amount of 
foreign earned income received by a qualified individual over $80,000 is included in 
gross income and subject to  U.S. taxation.   
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2) What is the rationale for not allowing federal government civilian employees 
working abroad to be eligible for the section 911 foreign earned income 
exclusion?   

The ineligibility of I.R.C. section 911 benefits for government employees is statutory.   
Specifically, I.R.C. section 911(b)(1)(B)(ii) excludes from the definition of foreign earned 
income amounts paid by the United States or an agency thereof to an employee of the 
United States or an agency thereof.  Congress enacted a foreign earned income 
exclusion in 1926.  Since that time, the original provision has been modified a number of 
times.  In 1932, U.S. government employees were excepted from claiming the foreign 
earned income exclusion.   

Generally, U.S. citizens and residents a re taxed by the U.S. on their worldwide income.  
Concerned with increasing competitive pressures that American businesses faced 
abroad, Congress enacted the foreign earned income exclusion to encourage 
Americans to work abroad by alleviating the tax burden of those individuals , who 
generally were being taxed by both the United States and the foreign jurisdiction.  Thus, 
the stated purpose of the foreign earned income exclusion was to equate the tax burden 
of U.S. citizens or residents working abroad with that of U.S. citizens or residents 
working at home.  67 CONG. REC. 796 (remarks by Sen. Smoot); see Note, Section 911 
Tax Reform, 54 MINN. L. REV. 823, 826-27 (1970).   

Thereafter, Congress realized that through tax treaties and other international 
agreements, U.S. government employees usually were exempt from any foreign 
taxation of their foreign earned income.  Because of the virtually complete exemption of 
these individuals from U.S. and foreign income tax after applying the foreign earned 
income exclusion, Congress eliminated the exclusion for any individuals “paid by the 
United States or any agency thereof” in 1932.  See S. REP. NO. NO. 665, 72d Cong., 1st 
Sess. 31 (1932), reprinted in 1939-1 (vol. 2) C.B. 496, 518.  This exception was limited 
to U.S. government employees paid by the United States or an agency thereof in 1981.   

 

3) Are appropriated fund government employees eligible for section 911 benefits?   

All U.S. government employees are ineligible to claim the benefits under section 911 of 
the Code.  At one point, there was an issue about whether U.S. government employees 
who were paid from non-appropriated funds were paid by the United States.  That issue 
has been resolved.  U.S. government employees paid from non-appropriated funds are 
considered paid by the United States.  There was never an issue about whether 
government employees paid out of appropriated funds were paid by the United States.  
That is how most government employees are paid.  Your constituent is a government 
employee paid from government appropriated funds. Those individuals have always 
been paid by the United States and are ineligible to claim the section 911 benefits. 
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If you have any additional questions, please contact me or                                           , 
at ---------------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Phyllis E. Marcus 
Branch Chief 
Office of the Associate Chief Counsel (INTL) 


