
 
OFFICE OF  

CHIEF COUNSEL  

DEPARTMENT OF THE TREASURY 
I N T E R N A L  R E V E N U E  S E R V I C E 

WASHINGTON, D.C.  20224 
 

 
May 19, 2005 

 
 
 
Number:  INFO 2005-0115      GENIN-121406-05 
Release Date:  6/30/05      CC:TEGE:EOEG:ET2 
UIL:  3121.02-05 
-------------------- 
----------------------- 
---------------------------------- 
 

Reference: Self-directed Accounts in Public Retirement Systems 
  

Dear--------------: 

This is in response to your request for information concerning whether participant 
self-directed accounts in a defined contribution public retirement system provide 
retirement benefits to employees that are comparable to the benefits provided under 
social security.  We are unable to provide you with a letter ruling because your request 
did not satisfy the requirements for requesting a letter ruling contained in Revenue 
Procedure 2005-1, 2005-1 I.R.B. 1.  However, we are able to provide you with the 
following general information which we hope will be helpful.  

Internal Revenue Code (Code) section 3121(b)(7)(F) provides the general rule 
that service performed by an individual in the employ of a State, political subdivision 
thereof, or any wholly owned instrumentality of the foregoing will not be considered 
employment for Federal Insurance Contribution Act (FICA) purposes if such individual is 
a member of a  public retirement system. 

Employment Tax Regulation (regulation) section 31.3121(b)(7)-2(e)(2)(i) provides 
the general rule that a public retirement system within the meaning of Code section 
3121(b)(7)(F) must provide  “a retirement benefit to the employee that is comparable to 
the benefit provided under the Old-Age portion of the Old-Age, Survivor and Disability 
Insurance [OASDI] program of Social Security.”  The regulations provide that whether a 
retirement system satisfies this retirement benefit requirement is generally determined 
under the facts and circumstances of each case and on an individual-by-individual 
basis.  

In order to be considered a public retirement system providing a retirement 
benefit comparable to the OASDI portion of Social Security, a plan must provide for an  
allocation to a participant’s account equal to at least 7.5% of the participant’s 
compensation during any period under consideration.  Additionally, a plan must satisfy 
the reasonable interest rate requirement.  A defined contribution retirement system 
satisfies the reasonable interest rate  requirement if “the employee’s account is credited 
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with earnings at a rate that is reasonable under all the facts and circumstances, or 
employees’ accounts are held in a separate trust that is subject to general fiduciary 
standards and are credited with actual earnings on the trust fund.”  

Whether the interest rate with which an employee’s account is credited is 
reasonable is determined after reducing the rate to adjust for the payment of any 
administrative expenses.  If employees’ accounts are held in a separate trust that is 
subject to general fiduciary standards and are credited with the actual earnings on the 
trust fund, the applicable interest rate requirements will be satisfied regardless of the 
actual rate of earnings on the accounts.  

If you have any questions with regard to this matter, please contact ------------------
--------------of my staff.  ------ can be reached at ---------------------. 

 
Sincerely, 
 
 
Lynne Camillo 
Chief, Employment Tax Branch 2  
Office of the Associate Chief 
Counsel/Division Counsel 
(Tax Exempt & Government Entities) 


