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Dear -----------: 

This letter responds to your inquiry dated March 11, 2005, in which you ask about the 
tax treatment of a charitable contribution of property, and about the policy aspects of the 
deduction allowed to C corporations  (as opposed to S corporations) for certain 
charitable contributions of property to be used solely for the care of the ill, the needy, or 
infants.  This letter provides general information regarding charitable contributions of 
property, and is not a ruling..  If you would like a private letter ruling, you will need to  
submit an application and user fee in accordance with Rev. Proc. 2005-1, 2005-1 I.R.B. 
1 (copy enclosed). 

You relate the facts as follows: The taxpayer, an S corporation and partner in an 
operating partnership, will purchase certain inventory from the partnership.  The 
taxpayer plans to hold the inventory and eventually transfer it to a public charity.   

You ask if the taxpayer may claim as a charitable contribution deduction the fair market 
value of the inventory at the time of the transfer to charity. 

Contributions of ordinary income and capital gain property  

Section 170(a) of the Internal Revenue Code allows as a deduction, subject to certain 
limitations, any charitable contribution of property, payment of which is made within the 
taxable year.  Section 170(e)(1)(A) reduces the amount of a charitable contribution 
deduction by the amount of gain that would not be long-term capital gain if the property 
were sold on the date of the contribution.  In other words, the deduction under § 170 is 
limited to the taxpayer’s basis in property if the property upon a sale would have 
generated ordinary income or short-term capital gain. 

Section 1.170A-4(b)(1) of the Income Tax Regulations defines “ordinary income 
property” and provides several examples.  Ultimately, whether property will be treated 
as ordinary income property for purposes of § 170(e)(1)(A) and §  1.170A-4(b)(1) 
depends on the facts and circumstances in an individual case.   
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Deduction under § 170(e)(3) for certain contributions of inventory 

In your letter, you ask whether the Internal Revenue Service, as directed by Congress, 
intended that C and S corporations  receive different treatment under § 170(e)(3).  You 
also ask if the law under § 170(e)(3) will be changed so that all corporations are subject 
to the same rules.   

Section 170(e)(3), which Congress added to the Code as part of the Tax Reform Act of 
1976, provides a special rule allowing an increased deduction in the case of a qualified 
contribution of inventory.  The increased deduction is available only to C corporations, 
and is not available to other entities or to individuals.  Furthermore, a “qualified 
contribution of inventory” must meet several requirements, including that it must be a 
gift of property that will be used by a qualified charity to care for the ill, the needy, or 
infants.     

The Internal Revenue Service’s role is to correctly administer the tax law, which is 
written by Congress.  Only Congress has the authority to change § 170(e)(3). 

I hope this information is helpful.  For your convenience, I have also enclosed a copy of 
Publication 526, “Charitable Contributions .” If you have any additional questions, please 
contact -----------------------------------------------, at -------------------. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Thomas A. Luxner 
Chief, Branch 1 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 

 
Enclosures: 
 
Rev. Proc. 2005-1 
Publication 526 


