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Reference: IRS Per Diem Requirements 
 
Dear ------------------: 
 

The Service has received your inquiry about whether it is reasonable to utilize 
meals and incidental expense (M&IE) rates calculated by an independent travel service 
provider for determining daily meal locality rates.  Additionally, you inquired as to 
whether there is taxable income provided to the employee if the independently provided 
daily M&IE rates exceed the published daily federal M&IE rate for the same locality.  
Generally a taxpayer may establish its own daily M&IE rate or employ another to 
calculate it.  Assuming the employee substantiates to the taxpayer the time, place, and 
business purpose, the daily M&IE rate paid to the employee, to the extent it exceeds the 
federal M&IE rate for the locality of travel for that day contained in Rev. Proc. 2005-10, 
2005-3 I.R.B. 341 (or the current applicable revenue procedure), is includible in the 
income of the employee. 
 
Facts 
 
 Taxpayer hires an independent contractor to calculate an amount the taxpayer 
will pay its employees for travel away from home.  The contractor calculates an amount 
for meals that the employee is reasonably likely to incur, but which amount (plus $3 for 
incidental expenses) exceeds the federal M&IE rate.   
 
Analysis 
 
 Generally, the taxpayer may deduct reimbursed expenses for travel away from 
home under §§ 162 and 274 of the Internal Revenue Code if the person reimbursed can 
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substantiate the amount, time, place, and business purpose for meals and incidental 
expenses.  If the taxpayer pays a M&IE allowance in lieu of reimbursing actual meal and 
incidental expenses incurred or to be incurred by an employee for travel away from 
home, the person reimbursed can substantiate an amount, up to the amount that is the 
Federal M&IE rate set for the locality to which the person travels, for a day of meals and 
incidental expenses, so long as the person actually substantiates the time, place, and 
business purpose.  Rev. Proc. 2005-10, sections 4.02 and 7.01. 
 

An employee is not required to include in gross income the portion of a M&IE 
allowance received from a payor that is less than or equal to the maximum amount 
deemed substantiated under Rev. Proc. 2005-10.  See generally § 1.274-5(f)(2)(i) of the 
Income Tax Regulations.  In addition, that portion of the allowance received that is less 
than or equal to the amount of a meals and incidental expense allowance under section 
4.02 or 4.03 of Rev. Proc. 2005-10, is not reported as wages or other compensation on 
the employee's Form W-2, and is exempt from the withholding and payment of 
employment taxes.  See § 1.62-2(c)(2) and (c)(4). 
 

 An employee is required to include in gross income only the portion of the M&IE 
allowance received from a payor that exceeds the amount of the federal M&IE rate for 
the locality of travel for that day under Rev. Proc. 2005-10.  See generally 
§ 1.274-5(f)(2)(ii).  In addition, the payor must report the excess portion of the allowance 
as wages or other compensation on the employee's Form W-2, and is subject to 
withholding and payment of employment taxes.  See §§ 1.62-2(c)(3)(ii), (c)(5), and 
(h)(2)(i)(B). 

 
Conclusion 

 
The payor may select any rate reasonably calculated not to exceed the amount 

of the expenses or the anticipated expenses.  The taxpayer may either calculate the 
rate itself or hire an independent contractor to calculate the rate.  Any rate reasonably 
calculated not to exceed the amount of the expenses or the anticipated expenses is 
acceptable.  The taxpayer must report the amount that exceeds the applicable federal 
M&IE rate for the locality of travel for that day as wages or other compensation on its 
employee’s Form W-2, and is subject to withholding and payment of employment taxes.   
 

To inquire how the law applies to a specific set of facts, you would need to 
pursue a letter ruling.  The procedures for requesting this type of ruling are contained in 
Rev. Proc. 2005-1, 2005-1 I.R.B. 1.  There is a fee associated with this type of request 
of $6,000 unless your gross income is less than $250,000; then the fee is reduced to 
$500.  See Appendix A, Rev. Proc. 2005-1. 
 

Sincerely, 
 
 
 
George Baker 
Branch Chief, Branch 7 
(Income Tax & Accounting) 


