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Dear ---------------: 
 
You requested a ruling that egg donor fees and legal expenses related to obtaining a 
willing egg donor are deductible as medical care expenses under ' 213(a) of the 
Internal Revenue Code in your letter dated February 13, 2005.  We cannot provide you 
with a formal ruling because you neither followed the procedures of Rev. Proc. 2005-1 
to apply for a ruling nor enclosed the required user fee.  However, I am happy to provide 
you with general information. 
  
One can take an itemized deduction for personal medical care expenses (as well as 
those of one’s spouse or dependent) paid during the taxable year.  The law limits the 
deduction to the amount by which one’s total medical expenses exceed 7.5 percent of 
one’s adjusted gross income for that year.  One cannot deduct expenses reimbursed by 
insurance or otherwise.  One can deduct only expenses incurred primarily for medical 
care.  Medical care includes amounts paid for the “diagnosis, cure, mitigation, 
treatment, or prevention of disease, or for the purpose of affecting a structure or 
function of the body.”  [Sections 213(a) and 213(d)(1)(A) of the Internal Revenue Code, 
and Section 1.213-1(e)(1)(ii) of the Income Tax Regulations.]  
  
Fertility is a function of the body, and treatment to overcome infertility is within the 
definition of Amedical care@ above.  Obtaining an egg or embryo to be inserted into the 
taxpayer=s body is medical care of the taxpayer.  See Rev. Rul. 79-189, 1973-1 C.B. 
139, holding that surgical, hospital, laboratory, and transportation expenses paid by a 
donor and a prospective donor in connection with a kidney transplant operation are 
deductible medical expenses for the years in which paid.  Thus, surgical, hospital, 
laboratory, and transportation expenses paid by or on behalf of a donor or a prospective 
donor in connection with an egg or embryo transplant operation are deductible medical 
expenses for the years in which paid.  
  
Under very limited circumstances, legal fees may be allowable as medical care 
expenses.  In Gerstacker v. Commissioner, 414 F.2d 448 (6th Cir. 1969), legal 
expenses incurred to create a guardianship in order to involuntarily hospitalize a 
medically ill taxpayer were held to be deductible medical expenses because the medical 
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treatment could not otherwise have occurred.  If the legal fees are required for a 
medical procedure, they may be included in medical care expenses. 
  
I hope this information is helpful.  Please call ---------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------(not a toll-free 
call) if you have any questions. 
  
  Sincerely, 

  
  
  
  
Thomas D. Moffitt 
Branch Chief 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 

  
 


