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 Reference:  Meal and Rest Period Payments 
 
Dear -------------: 
 
This is in reply to your e-mail of January 26, 2005 to the Internal Revenue Service (IRS) 
requesting advice concerning the Federal employment tax treatment of payments made 
by an employer to an employee for failure to provide the employee with a meal or rest 
period as required by California Labor Code section 226.7 .  Your email was forwarded 
from Helene Winnick, Special Counsel, Tax Exempt and Government Entities, to this 
office for a response.  This response is an information letter intended to provide general 
guidance for your staff to  use in answering inquiries on how to comply with the 
applicable Federal employment tax law and has no binding effect on the IRS.   
 
You have asked, on behalf of the ------------------------------------------------------------------------
------------whether a payment required to be made under section 226.7 of the California 
Labor Code (Labor Code) is a wage payment subject to the Federal Insurance 
Contributions Act (FICA), Federal Unemployment Tax Act (FUTA), and income tax 
withholding provisions of the Internal Revenue Code (Code). 
 
Section 226.7 of the Labor Code provides: 
 
Meal or rest period 
 

(a) No employer shall require any employee to work during any meal or rest period 
mandated by an applicable order of the Industrial Welfare Commission. 

(b) If an employer fails to provide an employee a meal period or rest period in 
accordance with an applicable order of the Industrial Welfare Commission, the 
employer shall pay the employee one additional hour of pay at the employee’s 
regular rate of compensation for each work day that the meal or rest period is 
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not provided. 
 
Under a proposed regulation promulgated by the California Division of Labor Standards 
Enforcement (DLSE), any amount paid or owed by an employer to an employee under 
Labor Code section 226.7(b) for failing to provide the employee a meal period or rest 
period is a penalty and not a wage.  Thus, the employer is not required to include the 
additional hour of pay required by section 226.7(b) in calculating wages for state 
employment tax purposes. 
 
Generally, for FICA and FUTA purposes, the term “wages” means all remuneration for 
employment, unless specifically excepted.  The provisions relating to the withholding of 
income tax contain a similar definition.  None of the exceptions to the definition of 
wages for purposes of FICA, FUTA and income tax withholding are applicable to the 
additional hour of pay authorized by section 226.7(b) of the Labor Code.  Additionally, 
the regulations that implement the Code provide that the name by which the 
remuneration for employment is designated is immaterial.  See Employment Tax 
Regulations sections 31.3121(a)-1(c), 31.3306(b)-1(c), and 31.3401(a)-1(a)(2).  Thus, 
the characterization of the additional hour of pay as a penalty by the proposed DLSE 
regulation has no bearing on whether the payment is wages for purposes of FICA, 
FUTA or income tax withholding.                 
 
Although the employees in this case may not perform services directly related to receipt 
of the additional hour of pay, the payment arises from the employment relationship and 
is analogous to the “idle time” payments made by the employer in Rev. Rul. 76-217, 
1976-1 C.B. 310.  Under the facts of that ruling, an employer paid its employees for a 
minimum number of hours each pay period whether the employees worked less than 
the minimum number of hours or performed no services at all.  The ruling concluded 
that the idle time payments made to employees are remuneration for employment and 
are wages for purposes of FICA, FUTA and income tax withholding.   
 
In conclusion, the additional hour of pay an employer must pay to an employee for 
failure to give the employee the required meal periods or rest periods is wages for 
purposes of the FICA, FUTA and income tax withholding provisions of the Code. 
 
I hope that this information is helpful to you and your staff in responding to inquiries on 
how to comply with applicable law.  If you have any questions, please contact me at 
(202) 622-6010 or ------------------of my staff at (202) 622-0047. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Catherine E. Livingston 
Assistant Chief Counsel 
(Exempt Organizations/Employment 
Tax/Government Entities) 

 


