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Dear ---------------: 
 
This is in response to your request for a letter ruling concerning compensation issues 
relevant to members of the clergy, primarily housing and automobile allowances.  As a 
preliminary matter, apart from the procedures for issuing a formal opinion as described 
in Revenue Procedure 2005-1, 2005- I.R.B. 1, which include power of attorney and user 
fee requirements, the Internal Revenue Service is not able to provide binding legal 
advice to particular taxpayers.  However, in the absence of a request for formal 
guidance, we are able to provide general information related to your request, which we 
hope will be helpful to you. 
 
The rules governing whether a housing allowance is excludible from gross income are 
provided in section 107 of the Internal Revenue Code (Code) and section 1.107-1 of the 
Income Tax Regulations.  Under these provisions, a minister of the gospel may exclude 
from gross income either the rental value of a home furnished as part of compensation 
(a “parsonage”) or a rental allowance (often referred to as a “housing allowance” or 
“parsonage allowance”) paid as part of compensation, to the extent used to rent or 
provide a home and to the extent the allowance does not exceed the fair rental value of 
the home.   
 
Section 1.107-1(b) of the Income Tax Regulations provides, in part, that for purposes of 
section 107, the term “home” means a dwelling place (including furnishings and the cost 
of utilities) and the appur tenances thereto, such as a garage.  The term “rental 
allowance” means an amount paid to a minister to rent or otherwise provide a home if 
such amount is designated as a rental allowance pursuant to official action taken (e.g., 
meeting minutes, resolutions, budget line item) in advance of such payment by the 
employing church or other qualified organization.   
 
Section 1.107(c) of the regulations provides that a rental allowance must be included in 
the minister’s gross income in the taxable year in which it is received, to the extent that 
such allowance is not used by him during such taxable year to rent or otherwise provide 
a home.   
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Circumstances under which a rental allowance will be deemed to have been used to 
rent or provide a home will include cases in which the allowance is expended for rent of 
a home, for purchase of a home, and for actual expenses directly related to providing a 
home.   
 
A minister is treated as self-employed for employment tax purposes, even though the 
minister may be a common-law employee for income tax purposes.  This treatment 
results from the statutory provisions of the Federal Insurance Contributions Act (FICA) 
and the Self-Employment Contributions Act (SECA).  FICA excludes a minister’s 
services from the definition of “employment” for FICA purposes.  See Code section 
3121(b)(8).  Correspondingly, SECA includes a minister’s services as a trade or 
business for SECA tax purposes.  See Code section 1402(c).  Further, section 
1402(a)(8) provides generally that self-employment income is calculated without regard 
to the income exclusion provided in section 107 prior to the minister’s retirement.  
Section 1402(e) provides for a limited exemption from SECA for certain ministers, 
members of religious orders, and Christian Science practitioners.  For more information 
on housing allowances, please refer to Publication 517, Social Security and Other 
Information for Members of the Clergy and Religious Workers. 
 
Regarding an automobile allowance, one practical option is provided in Revenue 
Procedure 2004-64, 2004-49 I.R.B. 898, which provides an optional standard mileage 
rate, currently 40.5 cents per mile, as the  rate that may be used when accounting for 
expenses for business use of an automobile under a reimbursement arrangement.  This 
revenue procedure contains the detailed rules related to reimbursing expenses for an 
employee’s business use of an automobile under this option.  However, a bona fide 
reimbursement arrangement must preclude the recharacterization as a mileage 
allowance of amounts otherwise payable as wages. See section 1.62-2(j), example (1), 
of the Regulations, and Rev. Rul. 2004-1, 2004-4 I.R.B. 325.  Please see Publication 
463, Travel, Entertainment, Gift and Car Expenses, for more information. 
 
I hope this information has been helpful.  All of the above referenced publications can 
be found at www.irs.gov/formspubs/index.html .  Please call me or --------------------------
of my staff at ---------------------if you have any questions about the information explained 
here or if you have questions regarding a formal opinion. 
 
 

Sincerely, 
 
 
Joseph W. Spires 
Assistant Chief, Employment Tax Branch 1  
(Exempt Organizations/Employment Tax) 
(Tax Exempt & Government Entities) 


