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Dear ***********: 
 
 This letter is in response to your request for a letter ruling, submitted on behalf of 
*************, concerning a charitable trust to be created as provided in her Last Will and 
Testament (“Will”).  The requested ruling is that (1) scholarship grants awarded by the 
trust will not constitute taxable expenditures under section 4945 of the Internal Revenue 
Code (“Code”); (2) the trust is organized exclusively for educational purposes as 
described in section 501(c)(3) of the Code; and (3) the trust as proposed will be a 
private foundation described in section 509(a) of the Code. 
 
  We are unable to issue the ruling you have requested.  As a matter of law, 
organizations seeking tax-exempt status under section 501(c)(3) of Code and 
determinations of private foundation status under section 509(a) must file the notice 
described  in section 508 of the Code.  The notice is filed by submitting a properly 
completed Form 1023 exemption application, which requires a showing that the 
applicant is a fully established legal entity.  In the case of a trust the applicant is 
required to attach a signed and dated copy of the trust agreement.  You may wish to 
read the recently revised Instructions for Form 1023 Application for Recognition of 
Exemption Under 501(c)(3) of the Internal Revenue Code which you may access on the 
IRS website to familiarize yourself with the process for applying for exemption for an 
organization. 
 
 The trust described in *************** Will has not been established and will be 
established only upon her death during the administration of her estate.  Therefore, any 
requests for determinations regarding the exempt status or foundation status of the trust 
are premature. We cannot consider these issues prior to the establishment of the trust 
and the filing of Form 1023 by the executor.  At that time, if the trust is classified as a 
private foundation, advance approval of the trust’s grant making procedures can be 
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requested by completing Schedule H of Form 1023. 
 
 We hope this information will be of assistance to you. This information letter is for 
your general information only.  This information letter is not a ruling and it may not 
otherwise be used or cited as precedent.  Any user fees your client has paid in 
connection with this ruling request will be refunded in full.   
 
 If you have any questions, please contact **************** (ID ********) at (***) ***-
****. 
 
       Sincerely, 
 
 
 
 
       Robert C. Harper, Jr. 
       Manager, Exempt Organizations 
       Technical Group 3 


