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Dear

This is in response to your letter dated July 26, 2004, as supplemented by
correspondence dated September 22, 2004, submitted on your behalf by your
authorized representative, in which you request a waiver of the 60 day rollover
requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the
Code”).

The following facts and representations have been submitted under penalties of
perjury in support of your request.
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In January 2003, Taxpayer A states that he led rned from Company F that he
would have to seek another advisor to handle fhe investment of the individual
retirement arrangement, IRA X, he maintainedjwith Company F because it was
no longer able to provide the professional invebtment services for his IRA.
Taxpayer A received a check in the amount offAmount D from Company F on or
about January JJJJll. Taxpayer A asserts that the check he received from
Company F was payable to the order of “Custédian Rollover IRA FBO Taxpayer
A"

Taxpayer A asserts that he discussed this mat er with a bank officer at Bank B
who informed him that the distribution from IRA X needed to be rolled over to
another IRA. Documentation submitted with tiis request for a ruling indicates
that Taxpayer A opened a money market, Accpunt G, with Bank B and on
January [ deposited Amount D into thig account.

In October i} Taxpayer A states that he foynd a financial advisor, Company
M, and requested that Bank B transfer Amount D to IRAY, the new IRA he
established with Company M on October 8. Account documentation
submitted by Taxpayer A indicates that a depdsit described as a “deposit
rollover” was made to IRA'Y on October (The initial deposit in IRA'Y
consisted of the distribution from IRA X and ¢ rtain amounts Taxpayer A
received from an account he maintained with lis employer. Taxpayer A has
removed those amounts from IRA Y so that IR]
the amount of the distribution from IRA X, and|
Taxpayer A states that he was not aware that jmount D had not been deposited
in an IRA at Bank B and discovered this mista ke after he received a Form 1099-
R from Company F that showed the distributioli of Amount D from IRA X.
Taxpayer A states that he then contacted Bank B and learned that Account G
was a money market account and not an IRA. [Taxpayer A further states that it
was his intent to complete a rollover and mainfain Amount D for his retirement.
Taxpayer A stated that he did not use Amount D while it was in Account G, and
that Amount D was transferred to a new IRA, IRA 'Y, as soon as he found a new
financial advisor, Company M. Taxpayer A has also submitted account
statements for IRA Y that show that Amount Diremains in IRA'Y.

htions, you request that the Service
pect to the distribution of Amount

Based upon the foregoing facts and represent
waive the 60 day rollover requirement with re
D from IRA X.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, e {cept as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed @ut of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as t)#\

provided under section 72 of the Code.

case may be in the manner




R X T

w

200453019

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code does
not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for
whose benefit the IRA is maintained if-

() the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 60"
day after the day on which the individual received the payment or
distribution; or

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of
such individual not later than the 60" day after the date on which the
payment or distribution is received, except that the maximum amount
which may be paid into such plan may not exceed the portion of the
amount received which is includible in gross income (determined without
regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from
an IRA if at the time during the 1-year period ending in the day of such receipt
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i)
from an IRA which was not included in gross income because of the application
of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for
partial rollovers.

Section 408(d)(3)(}) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under section 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where
the failure to waive such requirement would be against equity and good
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that occur
after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(1) of
the Code. .

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R. B. 359, provides that in determining whether to
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(1),
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including : (1)
errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due
to death, disability, or hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a
foreign country or postal error; (3) the use of amount distributed (for example, in
the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time
elapsed since the distribution occurred.
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Form 1099-R issued by Company F. Taxpaye A asserts that prior to depositing
this check he discussed the matter with Bank B personnel who advised him that
Amount D needed to be rolled over to anotherl@RA. Taxpayer A states that it was
his intention to roll over Amount D to an IRA a d that the bank officer at Band B
knew that Amount D should have been deposited in an IRA because the check
issued by Company F indicated that it was payable to a “custodian rollover IRA
FBO Taxpayer A”. Taxpayer A submitted accunt statements verifying that
Amount D was deposited into Account G at Bl}'\k B shortly after he received the
check. '

Documentation submitted by Taxpayer A also shows that Amount D was
subsequently transferred in October to IRA Y, a new IRA Taxpayer A
opened with Company M. Taxpayer A states fhat he was not aware the while
Amount D was in Account G that this account fvas not an IRA and discovered
this mistake in January [} subsequent to thie date Amount D was transferred
to IRAY. Taxpayer A states that it was his infent to complete a rollover and
maintain Amount D for his retirement. Taxpaygr A further states that he did not
use Amount D while it was in Account G and Has submitted current account

statements for IRA Y indicating that Amount D remains in IRAY.

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service hereby
waives the 60-day rollover requirement with rd$pect to the distribution of Amount
D from IRA X. Documentation submitted in this case indicates that in October
- Taxpayer A established IRA Y with Co pany M and transferred Amount D
to that IRA. Provided all other requirements o 'section 408(d)(3) of the Code,
except the 60-day requirement, are met with rispect to such contribution,
Amount D will be considered a rollover contribution within the meaning of section

408(d)(3) of the Code. }

nounts that are required to be
of the Code.

This ruling does not authorize the rollover of a
distributed to Taxpayer A by section 401(a)(9

This ruling assumes that IRA X and IRA Y satlsfy the qualification requirements
of Code section 408 at all times relevant to thiis transaction.

No opinion is expressed as to the tax treatmeJ\ft of the transactions described
herein under the provisions of any other sectign of either the Code or regulations,
which may be applicable thereto. :

This ruling is directed only to the taxpayer thai %requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or ( i_ted by others as precedent.

A copy of this ruling is being sent to your auth ;rized representative in
accordance with a power of attorney on file inﬁ

his office.




+
‘kdekkdkdkhdhkhhkkdkkkdkhkkk 5

200453019

If you have any questions concerning this ruling, please contact

******************************************S E.T E P. RA.T2

Sincerely yours,

{sigred) JOTCR B. FLOTD

Joyce E. Floyd, Manager
Employee Plans Technical Group 2

Enclosures:

Deleted copy of letter ruling
Notice 437




