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PlanY = * * * Profit Sharing Plan and Trust
Dear * * *:

This is in response to your letter dated June 25, 2004, supplemented by your
letter dated August 24, 2004, in which your authorized representative requested
a ruling on your behalf concerning the required minimum distribution rule under
Section 401(a)(9) of the Income Tax Code (“Code”).

The following facts and representations have been submitted under penalty of
perjury in support of the ruling requested:

Taxpayer A is an employee of Company B and Company C. Taxpayer A does
not intend to separate from the service of, or retire from, Company B.

Company B maintains Plan X and Company C maintains Plan Y. Taxpayer A is
an active participant in both plans. Both Plan X and Plan Y use the calendar year
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as their plan year. Your authorized representative asserts, on your behalf, that
Plans X and Y meet the requirements of Code section 401(a).

Taxpayer A’s account balances are Amount D in Plan X and Amount E in Plan Y.
Taxpayer A is a 5% owner of Company C but not in Company B. Taxpayer A will
attain 70 % in 2004. Taxpayer A has reached his “Normal Retirement Date” with
respect to Plan Y. Plan Y permits in-service distributions to participants who
have reached their Normal Retirement Date. Plan X permits participants to roll
over eligible distributions received from other qualified plans into Plan X.

Taxpayer A has represented that he is not a 5% owner of Company B as that
term is defined in section 416(i) of the Code. Taxpayer A has also represented
that Plan Y meets the requirements of section 401(a)(11)(B)(iii); as a result, it is
excluded from having to comply with the joint and survivor and preretirement
survivor annuity requirements found under section 401(a)(11)(A) of the Code.

Taxpayer A intends to withdraw his calendar year 2004 required distribution from
Plan Y prior to December 31, 2004. After receiving his required distribution for
2004 from Plan Y, Taxpayer A intends to withdraw the balance of his account
from Plan Y. and roll over said balance into Plan X prior to December 31, 2004.

Based on the facts and representations, you request a ruling that Taxpayer A will
not be required to receive a distribution from the amount rolled over from Plan Y
into Plan X until he reaches his Required Beginning Date under Plan X.

Section 401(a) of the Internal Revenue Code (“Code”) states that a trust created
or organized in the United States and forming part of a stock bonus, pension, or
profit-sharing plan of an employer for the exclusive benefit of his employees or
their beneficiaries shall constitute a qualified trust under this section. !

Section 401(a)(9) of the Code provides the rules governing required distributions.
Specificaily, section 401(a)(9)(A) of the Code states that a trust shall not
constitute a qualified trust under this subsection unless the plan provides that the
entire interest of each employee will be distributed to such employee not later
than the required beginning date, or will be distributed, beginning not later than
the required beginning date, in accordance with regulations, over the life of such
employee and a designated beneficiary (or over a period not extending beyond
the life expectancy of such employee or the life expectancy of such employee
and a designated beneficiary.)

Section 401(a)(9)(C)(i) of the Code defines “required beginning date” as April 1 of
the calendar year following the later of (I) the calendar year in which the
employee attains age 70%, or (Il) the calendar year in which the employee
retires. Section 401(a)(9)(C)(ii) provides that, in the case of an employee who is

a 5% owner (as defined in section 416(i) of the Code), the required beginning
date is solely the April 1 following the plan year ending in the calendar year in
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which the employee attains age 70%2 and not the later of the calendar year in
which the employee attains age 70 ¥z or the calendar year in which the employee
retires.

Section 1.401(a)(9)-7 of the “Final” Income Tax Regulations (“Regulations”),
Question and Answer-2, states that if an amount is distributed by one plan
(distributing plan) and is rolled over to another plan (receiving plan), the benefit of
the employee under the receiving plan is increased by the amount rolled over for
purposes of determining the required minimum distribution for the calendar year.
immediately following the calendar year in which the amount rolled over is
distributed. In other words, the amount rolled over is subject to the minimum
distribution rules of the receiving plan in the calendar year immediately following
the calendar year in which the amount was distributed from the distributing plan.

Section 416(i) of the Code defines a 5% owner, in the case when the employer is
a corporation, as any person who owns (or is considered as owning within the
meaning of the constructive ownership rules under section 318(a)(2) of the Code,
substituting 5% for 50%) more than 5% of the outstanding stock of the
corporation or stock possessing more than 5% of the total combined voting
power of all stock of the corporation. If the employer is not a corporation, a 5%
owner is defined as any person who owns more than 5% of the capital or profits
interest in the employer. The aggregation rules under sections 414(b), (c) and
(m) of the Code do not apply for purposes of determining ownership in the
empioyer under section 416(i) of the Code.

Section 401(a)(11)(B) states, in relevant part, that a defined contribution plan‘is . -
not required to provide a joint and survivor annuity and hence does not require .
spousal consent for a distribution if the plan provides for all of the following
requirements: the participant’s nonforfeitable accrued benefit is payable in full, on
the death of the participant, to the participant’s surviving spouse (or if there is no
surviving spouse or if the spouse consents thereto, to a designated beneficiary),
such participant does not elect a payment of benefits in the form of a life annuity;
and, with respect to such participant, such plan is not a direct or indirect
transferee of a defined benefit plan or a defined contribution plan subject to the
minimum funding standards of section 412 of the Code.

~ The information presented by Taxpayer A demonstrates that he is not a 5%
owner of Company B as defined in section 416(i) and that Taxpayer A is not
required to obtain spousal consent for the distribution from Plan Y because Plan
Y is excluded from the joint and survivor annuity and preretirement survivor
annuity requirements of section 401(a)(11)(A) of the Code. Taxpayer A has
asserted that he will take a calendar year 2004 required minimum distribution
from Plan Y by December 31, 2004 and that this required distribution will not be
rolled over into Plan X. Taxpayer A has also asserted that, after receiving his
calendar year required distribution, he will withdraw the balance of his Plan Y
account and roll said balance into Plan X by December 31, 2004.




200453015

-

Therefore, based on the above facts, the Service concludes that Taxpayer A will
not be required to receive a distribution with respect to the amount distributed
from Plan Y and rolled over into Plan X until he reaches his “required beginning
date” under Plan X as determined under section 401(a)(9)(C)(i) of the Code.

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

If you wish to inquire about this ruling, please contact * **,* * *, at * * *. Please
Sincerely yours,

address all correspondence to SE:T:EP:RA:T3.

rances V. Slodn, Manager
Employee Plans Technical Group 3

Enclosures: Deleted copy of this letter
Notice of Intention to Disclose, Notice 437
cc: xR
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