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Dear :

This is in response to your letter dated May 25, 2004, as supplemented by
correspondence dated July 12, 2004, September 2, 2004 and September 8,
2004, submitted on your behalf by your authorized representative, in which you
request a ruling to waive the 60-day rollover requirement contained in section
408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the “Code”).
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The following facts and representations have been submitted under penalties of
perjury in support of the ruling requested.

Individual M established an individual retirement arrangement, IRA X, with
Custodian B. On June , Individual M established Trust T and appointed
Taxpayer A as a trustee of Trust T. Trust T was named the primary beneficiary of
IRA X. Article IIl of the Trust T Agreement identifies Beneficiaries E, F, G, H, and
K as equal beneficiaries of Trust T. Each beneficiary’s share is to be held as a
separate trust and administered according to the terms of Trust T. However, with
respect to the IRA X assets, Trust T provides that none of the IRA X assets is to
be deposited into Beneficiary E’s, Individual M’s surviving spouse, separate trust.
Therefore, Taxpayer A states that, under the provisions of Trust T, the four
individuals entitled receive an equal share of IRA X are Beneficiaries F, G, H,
and K. Individual M died on February Taxpayer A is also the executor
of Individual M’s estate.

On December Taxpayer A contacted Custodian B in order to determine
if there were any matters that needed to be wound up with respect to IRA X
before the end of the year, and was advised by Custodian B that the assets of
IRA X would have to be distributed by the end of the day because a trust, Trust
T, was the primary beneficiary of IRA X. Upon this advice, Taxpayer A signed the
IRA beneficiary distribution form authorizing Custodian B to transfer Amount D
from IRA X to Trust T, a non-retirement account, also maintained with Custodian
B. Upon receipt of this authorization, Custodian B, on December 31, 2003,
distributed the entire value of IRA X (Amount D) to Trust T.

Taxpayer A states that he subsequently learned that another distribution option
of the IRA X assets might have been available to Beneficiaries F, G, H and K
under section 401(a)(9) of the Code and the applicable regulations there under
even though Trust T was named as the primary beneficiary of IRA X. Taxpayer
A asked Custodian B to reverse the distribution, but was informed by Custodian
B that it did not have the authority to do so.

Taxpayer A has requested that the Service, under it’s authority to waive the 60-
day rollover requirement, waive such requirement with respect to the distribution
from Trust T to Taxpayer A and (1) allow Amount D to be returned to IRA X and
(2) allow Beneficiaries F, G, H and K the opportunity to roll over their respective
share of the IRA X assets to an IRA established in their own names so that they
can then exercise distribution options under Code section 401(a)(9).

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner
provided under section 72 of the Code.
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Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA
rollovers.

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code
does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual
for whose benefit the IRA is maintained if-

0] the entire amount received (including money and any other

| property) is paid into an IRA for the benefit of such individual not
later than the 60" day after the day on which the individual receives
the payment or distribution; or

(i)  the entire amount received (including money and any other
property) is paid into an eligible retirement plan (other than an IRA)
for the benefit of such individual not later than the 60" day after the
day on which the payment or distribution is received, except that the
maximum amount which may be paid into such plan may not
exceed the portion of the amount received which is includible in
gross income (determined without regard to section 408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from
an IRA if at any time during the 1-year period ending on the day of such receipt
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i)
from an IRA, which was not includible in gross income because of the application
of section 408(d)(3).

Section 408(d)(3)(C) of the Code denies rollover treatment for inherited IRAs.
Section 408(d)(3)(C)(i) provides that in the case of an inherited IRA-

)] this paragraph shall not apply to any amount received by any
individual from such an account or annuity (and no amount
transferred from such account or annuity to another
individual retirement account or annuity shall be excluded
from gross income by reason of such transfer), and

(1) such inherited account or annuity shall not be treated as an
individual retirement account or annuity for purposes of
determining whether any other amount is a rollover
contribution. :

Section 408(d)(3)(C)(ii) of the Code defines “Inherited IRA" and provides that an
individual retirement account or annuity shall be treated as inherited if—
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(i) the individual for whose benefit the account or annuity is
maintained acquired such account by reason of the death of
another individual, and

(i) such individual was not the surviving spouse of such other
individual.

Section 408(d)(3)(I) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where
failure to waive such requirement would be against equity or good conscience,
including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable control of the
individual subject to such requirement. Only distributions that occur after
December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(l) of the
Code. .

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 1.R.B. 359, provides that in determining whether to
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to Code section
408(d)(3)(1), the Service will consider all relevant facts and circumstances,
including: (1) errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a
rollover due to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions
imposed by a foreign country or postal error; (3) the use of the amount distributed
(for example, in the case of payment by check, whether the check was cashed);
and (4) the time elapsed since the distribution occurred.

With respect to whether or not Amount D can be returned to IRA X,
documentation submitted in this request for a ruling indicates that Taxpayer A
completed a distribution form authorizing Custodian B to distribute the IRA X
assets to Trust T, the beneficiary so named by Individual M as the primary
beneficiary of IRA X. Trust T was named by Individual M prior to his death as the
primary beneficiary of IRA X and, upon Individual M’s death, the entire value of
IRA X, per that prior beneficiary designation, should have been made to Trust T.
Rev. Proc. 2003-16 authorizes the Service to waive the 60-day rollover
requirement where the failure to waive such a requirement would be against
equity or good conscience. There is nothing in section 408(d)(3)(1) of the Code
or Rev. Proc. 2003-16 that would allow the Service, under this authority, to
override the payment of a distribution to the beneficiary named by the IRA owner
to receive the distribution upon the IRA owner’s death. ‘

You further ask that Beneficiaries F, G, H, and K be allowed to roll over their
respective portion of the IRA X assets to an IRA established in their own names.

In this case, Individual M named Trust T as the beneficiary of IRA X. Section
1.401(a)(9)-4, Q&A-3(a) of the “Final” Income Tax Regulations under Code
sections 401(a)(9) and 408(a)(6) which were published in the Federal Register at
67 Federal Register 18987-19028 (April 17, 2002), and in the Internal Revenue
Bulletin at 2002-19 1.R.B. 852 (May 13, 2002) provides that only individuals may
be designated beneficiaries for purposes of section 401(a)(9). A person that is




khkkkhkhkkhkkkhkhkkhkkhkhhkkkhd 5 2 0 0 4 5 2 O 4 l'

not an individual, such as an employee’s estate, may not be a designated
beneficiary. Further, section 1.401(a)(9)-4, Q&A-5(a) of the “Final” regulations
provides, in pertinent part, that a trust is not a designated beneficiary even
though the trust is named as a beneficiary. Consequently, Trust Tis nota
designated beneficiary of IRA X even though it was named by Individual M as the
beneficiary of IRA X. '

However, section 1.401(a)(9)-4, Q&A-5(a) of the “Final” regulations further
provides that the if the requirements of Paragraph (b) of Q&A 5 are met, (and the
required documentation as described in section Q&A-6(b) (required minimum
distributions after death) is provided to the plan administrator by the trustee of the
trust), the beneficiaries of the trust will be treated as having been designated as
beneficiaries of the employee under the plan for purposes of Code section
401(a)(9). If these requirements are met, the trust is a “see-through” trust and is
a named beneficiary of the IRA as of the date of the IRA owner’s death, and the
beneficiaries of the trust, with respect to the trust's interest in the IRA, may be
considered designated beneficiaries for purposes of determining the distribution
period for payment of benefits from the IRA under Code section 401(a)(9).

Beneficiaries, F, G, H and K are described and identified in Trust T as the
surviving children of Individual M. As surviving children of Individual M, their
respective share of the IRA X assets is treated as an inherited IRA under Code
section 408(d)(3)(C) because they would have acquired their respective share by
reason of the death of Individual M, and further because they are not the
surviving spouse of Individual M.

With respect to IRAs, the 60-day rollover requirement is only applicable to
distributions from IRAs that meet the requirements of Code sections 408(d)(3)(A)
and 408(d)(3)(D). The 60-day rollover requirement does not apply to inherited
IRAs because section 408(d)(3)(C) of the Code denies rollover treatment for
such IRAs. Therefore, assuming Trust T meets the requirements of Q&A-5 and
Q&A-6 of section 1.401-(a)(9)-4 of the “Final” regulations, and further assuming
that Beneficiaries F, G, H, and K would have been deemed the designated
beneficiaries of IRA X, their respective share of IRA X is considered an inherited
IRA and, consequently, is not eligible for rollover treatment under the Code. A
nonspousal beneficiary can only direct a trustee-to-trustee transfer of an IRA,
although the IRA meets the description of an inherited IRA, as opposed to a
rollover of an IRA, from one trustee (or custodian) to another. Further,
Beneficiaries F, G, H and K’s respective share of the IRA X assets would be
considered an inherited IRA even if they received their respective share directly
from IRA X.

Therefore, with respect to your ruling request, we conclude that Amount D cannot
be redeposited into IRA X and further conclude that Beneficiaries F, G, H, and
K's respective share of the IRA X assets is not eligible for rollover treatment.
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No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described
herein under the provisions of any other section of either the Code or the
regulations, which may be applicable thereto.

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

A copy of this letter ruling has been sent to your authorized representative
pursuant to a Power of Attorney on file in this office.

If you have any questions concerning this ruling, please contact
***********************************SE.T. EP. RA.T2

Sincerely yours,

(aignad) JOTCH B. FLOYD

Joyce E. Floyd, Manager
Employee Plans Technical Group 2

Enclosures:

Deleted copy of ruling letter
Notice of Intention to Disclose




