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Employer:  -------------------------------------------------------------- 

----------------------- 
 

Plan: ---------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------- 

 
Dear  -------------: 
 
This is in reply to your letter dated May 19, 2004, requesting rulings concerning the 
proper Federal tax treatment of a medical reimbursement plan.  
 
You represent that Employer has established the Plan, which is an employer-provided 
medical reimbursement plan.  The Plan provides that all employees of Employer who 
are either administrators or teachers are Members of the Plan.  The Plan provides for 
the payment of or reimbursement for, qualified medical expenses incurred by Plan 
Members.  Under Employer’s Plan, the payment of, or reimbursement for, medical 
expenses is limited to those expenses that are incurred after retirement or other 
termination of employment.   
 
Under the Plan, an individual account will be established for each employee who is a 
Member of the Plan.  You represent that the accounts are held in a Trust, which is a 
voluntary employees’ beneficiary association described in section 501(c)(9) of the 
Internal Revenue Code (the Code).  
 
The amount of total payments or reimbursements to which a Member is entitled is 
determined by the balance of the individual account established for the Member. 
Employer makes contributions to the Trust on behalf of each Member.  Members do not 
have the right to receive cash or any other taxable or non-taxable benefit under the Plan 
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other than the payment of, or reimbursement for medical expenses.  You represent that 
Employer contributions allocated to each Member’s account do not, directly or indirectly 
result from any form of salary reduction or employee election.  
 
The Plan reimburses Members for medical expenses, as defined in ' 213(d) of the 
Code (except for long-term care expenses).  The Plan reimburses only those medical 
expenses that were incurred by the Member and the Member’s spouse and dependents 
(as defined in ' 152), and no medical expenses incurred by any individual who is not the 
Member or the Member’s spouse or dependents (as defined in ' 152) are eligible for 
payment or reimbursement under the Plan.  The Plan will reimburse medical expenses 
only to the extent that the Member or the Member’s spouse or dependents have not 
been reimbursed for the expense from any other plan.  Employer requires Members to 
substantiate medical expenses before reimbursements or payments are made.     
 
Upon the death of a Member who has an account balance, the Member’s surviving 
spouse and dependents (as defined in ' 152) are entitled to payment of, or 
reimbursement for medical expenses (as defined in ' 213(d)) until the account balance 
is exhausted.  The account balance of a deceased Member is not available for the 
payment of, or reimbursement for medical expenses of any individual, other than the 
deceased Member’s surviving spouse or dependents (as defined in ' 152). 
If a deceased Member does not have a surviving spouse or dependents (or if the 
surviving spouse or dependents die before the account is depleted), the Member’s 
account balance is allocated among the accounts of the other Members.   
 
Section 61(a)(1) of the Code and ' 1.61-21(a)(3) of the Income Tax Regulations provide 
that, except as otherwise provided in Subtitle A, gross income includes compensation 
for services, including fees, commissions, fringe benefits, and similar items.  
 
Section 106 provides that gross income of an employee does not include employer-
provided coverage under an accident or health plan.  Section 1.106-1 of the regulations 
provides that the gross income of an employee does not include contributions which the 
employee's employer makes to an accident or health plan for compensation (through 
insurance or otherwise) to the employee for personal injuries or sickness incurred by the 
employee or the employee's spouse or dependents (as defined in ' 152).  The employer 
may contribute to an accident or health plan either by paying the premium on a policy of 
accident or health insurance covering one or more of the employees, or by contributing 
to a separate trust or fund which provides accident or health benefits directly or through 
insurance to one or more of the employees.  However, if the insurance policy, trust or 
fund provides other benefits in addition to accident or health, ' 106 applies only to the 
portion of the contributions allocable to accident or health benefits.  
 
Section 105(a) provides that, except as otherwise provided in ' 105, amounts received 
by an employee through accident or health insurance for personal injuries or sickness 
shall be included in gross income to the extent such amounts (1) are attributable to 
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contributions by the employer which were not includible in the gross income of the 
employee, or (2) are paid by the employer.  
 
Section 105(b) states that except in the case of amounts attributable to (and not in 
excess of) deductions allowed under ' 213 (relating to medical expenses) for any prior 
taxable year, gross income does not include amounts referred to in subsection (a) if 
such amounts are paid, directly or indirectly, to the taxpayer to reimburse the taxpayer 
for expenses incurred by the taxpayer for the medical care (as defined in ' 213(d)) of 
the taxpayer or the taxpayer's spouse or dependents (as defined in ' 152). Section 
1.105-2 of the regulations provides that only amounts that are paid specifically to 
reimburse the taxpayer for expenses incurred by the taxpayer for the prescribed 
medical care are excludable from gross income.  Thus, ' 105(b) does not apply to 
amounts that the taxpayer would be entitled to receive irrespective of whether or not the 
taxpayer incurs expenses for medical care.  
 
In Rev. Rul. 2002-41, 2002-2 C.B. 75, an employer sponsors a health reimbursement 
arrangement (HRA) that is paid for solely by the employer and not through salary 
reduction contributions.  The HRA reimburses substantiated medical care expenses (as 
defined in ' 213(d)) of participating employees and their spouses and dependents (as 
defined in '152) up to a maximum annual reimbursement amount.  Unused amounts 
from one coverage period are carried forward to subsequent coverage periods.  
Participating employees have no right to receive cash or any other benefit in lieu of 
medical expense reimbursements.  In Situation 2 of Rev. Rul. 2002-41, the maximum 
reimbursement amount under the HRA that is not applied to reimburse medical care 
expenses before an employee retires or otherwise terminates employment continues to 
be available after retirement or termination for any medical care expense under § 213(d) 
incurred by the former employee or the former employee's spouse and dependents.  
The ruling concludes that coverage and reimbursements made under the HRA are 
excludable from the gross income of participating employees under '' 106 and 105.  
 
Notice 2002-45, 2002-2 C.B. 93, provides that an HRA is an arrangement that: (1) is 
paid for solely by the employer and not pursuant to salary reduction; (2) reimburses the 
employee for medical care expenses (as defined in ' 213(d)) incurred by the employee 
and the employee’s spouse and dependents (as defined in ' 152); and (3) provides that 
any unused portion of the maximum dollar amount available during the coverage period 
is carried forward to subsequent periods.  Notice 2002-45 also provides that benefits 
under an HRA must be limited to reimbursements of ' 213(d) expenses and that all 
such expense reimbursements must be substantiated to be excludable under ' 105.  
Notice 2002-45 further provides that medical care expense reimbursements under an 
HRA are excludable under § 105(b) if the reimbursements are provided to the following 
individuals: current and former employees (including retired employees), their spouses 
and dependents (as defined in § 152 as modified by the last sentence of § 105(b)), and 
the spouses and dependents of deceased employees. 
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The Plan is an employer-provided accident and health plan that is paid for solely by the 
Employer and amounts are used exclusively to reimburse Members (i.e., former 
employees) for expenses incurred for the medical care (as defined in ' 213(d)) of the 
Member and the Member’s spouse or dependents (as defined in ' 152).  Upon the 
death of a Member, amounts are used exclusively to reimburse the Member’s surviving 
spouse or dependents (as defined in ' 152) for medical care (as defined in ' 213(d)).  
No benefits other than reimbursements for medical care expenses are available at any 
time to Members or the surviving spouses and dependents of Members either in the 
form of cash or other nontaxable or taxable benefits.  Accordingly, the Plan meets the 
requirements as set forth in Rev. Rul. 2002-41 and Notice 2002-45.  
 
Based on the information submitted and the representations made, we conclude as 
follows: (1) contributions and coverage under the Plan are excludable from  
the gross income of Members under ' 106 of the Code; and (2) payments for, and  
reimbursements of medical care expenses to Members and the spouses and 
dependents of Members (as defined in '152) or the surviving spouses and  
dependents of Members (as defined in ' 152) under the Plan are excludable from  
gross income under ' 105(b) of the Code. 
 
No opinion is expressed concerning whether the Plan satisfies the nondiscrimination  
requirements of ' 105(h) of the Code and ' 1.105-11 of the regulations.  In addition, no 
opinion is expressed concerning whether the Trust is a voluntary employees’ beneficiary  
association described in ' 501(c)(9) of the Code.  Moreover, we are specifically not  
ruling on whether contributions, coverage, and payments or reimbursements will be 
excludable from gross income under '' 106 and 105 if any amounts may be provided 
under the Plan to anyone other than Members and the spouses and dependents of  
Members or the surviving spouses and dependents of Members.  Finally, no opinion is 
expressed concerning the Federal tax consequences of the Plan under any other 
provision of the Code other than those specifically stated herein. 
 
This ruling is directed only to the Taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited as precedent. 
 
 

Sincerely, 
 
 
Harry Beker 
Branch Chief, Health and Welfare (Employee 
Benefits) 
(Tax Exempt & Government Entities)  


