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This is in response to your letter dated April 21, 2004, as supplemented by additional 
correspondence and communications dated June 17.2004. in which you request a 
waiver of the 60-day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal 
Revenue Code ('Code"). 

The following facts and representations have been submitted by you under penalty of 
perjury in support of the ruling requested: 

The Taxpayer was the owner of two individual retirement arrangements (IRAs), 
administered by Bank M. IRA X was a "Roth IRA" established and maintained pursuant 
to Code section 408A; IRA Y was a simplified employee pension ("SEP-IRA" 
established and maintained pursuant to Code section 108(k). In October. & the 
certificates of deposit ("CD"s) that were used to fund IRAs X and Y were due to expire. 
Bank M notified the Taxpayer that, effective October 1 1 ,  the CDs wwld be 
renewed for another term of 18 months, absent any action by the Taxpayer. However. 
the Taxpayer was not satisfied with the rate of return currently paid by Bank M on its 
CDs. and he decided to reinvest the bulk of the assets of lRAs X and Y in United States 
Government Series I Savings Bonds ("I Bonds"). The Taxpayer gave timely notice to 
Bank M of his intent to change investments in lRAs X and Y. On October 1 5 ,  the 
Taxpayer applied for the I Bonds, indicating on the application forms that the bonds 
were intended to be used as rollover contributions to fund IRAs X and Y. Amount A-2 
was withdrawn from IRA X, and Amount B-2 was withdrawn from IRA Y: both amounts 
A-2 and 8-2 were used to purchase I Bonds. Bank M did not, however, reinvest 
Amounts A-2 and 8-2 as rollover contributions in lRAs X and Y, or another IRA as the 
Taxpayer had directed. Instead. Bank M registered and distributed the I Bonds to the 
Taxpayer. 

Unbeknownst to the Taxpayer at the time, Bank M had treated the I Bond purchases as 
portions of the distribution of Amounts A and B from lRAs X and Y. At the same time, 
Amounts A-I and B-1 , amounts of money too small to be applied to the I Bond 
purchases, were distributed from lRAs X and Y. Amount A-1 was deposited in 
Account C. a personal savings account established at Bank M in the name of the 
Taxpayer's "Roth IRA"; Amount B-I was deposited in Account D, a personal savings 
account established at Bank M in the name of the Taxpayer's "SEP-IRA." At no time did 
Bank M officials inform the Taxpayer that they had treated the I Bond purchases as 
parts of taxable distributions of all of the Taxpayer's IRA X and IRA Y assets. 

In ~ e b r u a r ~ , ( w h e n  the Taxpayer and his spouse met with a tax professional to 
begin preparing thei tax returns). the Taxpayer learned that nether he nor 
Bank M had complet 9 a rollover of any part of his IRA X or IRA Y assets. Upon 
inquiring at Bank M, the Taxpayer was informed that the bank was not equipped to act 



as a custodian for individual retirement arrangements investing in United States Savings 
bonds, and that on purchasing the bonds Bank M had considered lRAs X, and Y to be 
closed. 

The Taxpayer represents that Bank M subsequently cashed w t  his I Bonds, and now 
holds the cash-out proceeds in the bank's "Fed Account." However. Bank M refuses to 
re-establish the Taxpayer's IRAs, because more than 60 days have elapsed ince the 
assets of IRAs X and Y were first "dist"buted" to the Taxpayer in October. 

Based on the facts and representations presented in this letter, you request that the 
Service waive the 60dav rollover requirement with respect to the distribution of Amount 
A from IRA X and   mount B from IRA Y. 

Section 408(d)(l) of the Code provides that, except as otherwise provided in section 
408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in gross income 
by the payee or distributee, as the case may be, in the manner provided under section 
72 of the Code. 

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA 
rollovers. 

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(l) does not apply to any 
amount paid or distributed out of an IRA to the individual for whose benefit the IRA is 
maintained if- 

(i) the entire amount received (including money and any other 
property) is paid into an IRA for the benefit of such individual 
not later than the 6oth day after the day on which the individual 
receives the payment or distribution; or 

(ii) the entire amount received (including money and any other 
property) is paid into an eligible retirement plan (other than an 
IRA) for the benefit of such individual not later than the 6om day 
after the date on which the payment or distribution is received, 
except that the maximum amount which may be paid into such 
plan may not exceed the portion of the amount received which is 
includible in gross income (determined without regard to 
section 408(d)(3)). 

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not 
apply to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from 
an IRA if, at any time during the I-year period ending on the day of such receipt, such 
individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) from an IRA 
which was not includible in gross income because of the application of section 
408(d)(3). 



Section 408(d)(3)(0) of the Code provides a similar 60-day rollover period for partial 
rollovers. 

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60day 
requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) where the failure to waive 
such requirement would be against equity or good conscience, including casualty. 
disaster, or other events beyond the reasonable control of the individual subject to such 
requirement. Only distributions that occurred affer December 31. 2001. are eligible for 
the waiver under section 408(d)(3)(1). 

Revenue Procedure 2003-16,2003-4 I.R.B. 359. provides that in determining whether 
to grant a waiver of the 6Oday rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(1), the 
Service will consider all relevant facts and circumstances, including : (I) errors 
committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due to death, 
disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a foreign country or 
postal error, (3) the use of the amount distributed (for example, in the case of payment 
by check, whether the check was cashed); and (4) the timeelapsed since the 
distribution occurred. 

In this case, the Taxpayer who owned lRAs X and Y instructed the custodian for those 
IRAs, Bank M, not to renew the bank's CDs as investments for the IRAs when the CDs 
expired in October o m .  Instead, the Taxpayer elected to have Bank M invest the 
assets of IRAs X and Y in I Bonds, with the intent of replacing the Bank M CDs with 
those I Bonds as the IRA$ investments. Bank M, however, treated the I bond 
purchases as withdrawals from lRAs X and Y, and taxable distributions to the Taxpayer. 
Bank M did not inform the Taxpayer of its inability or unwillingness to continue acting as 
the custodian for lRAs X and Y, given the Taxpayel's decision to invest the assets of the 
lRAs in I Bonds. 

Therefore. pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service hereby waives the 
60-day rollover requirement with respect to the distributions of Amount A and 
Amount B. The Taxpayer is granted a period of 60 days from the issuance of this ruling 
letter to contribute all or a portion of Amount A into a Roth IRA. The Taxpayer also is 
granted a period of 60 days from the issuance of this ruling letter to contribute all or a 
portion of Amount B into an IRA. Provided all other requirements of Code section 
408(d)(3) except the 60day requirement are met with respect to Amounts A and B. 
those amounts will be considered rollover contributions within the meaning of section 
408(d)(3). 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described herein 
under the provisions of any other section of either the Code or regulations which may be 
applicable thereto. 

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 61 10(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited as precedent. 



If you wish to inquire about this ruling, please contact **'***"*""**"**t**~*CCCft the 
Service by telephone at-, or by fax a t  Please address all 
correspondence to SE:T:EP:RA:TI. 

Sincerely, 

Carlton A. Watkins. Manager 
Employee Plans Technical Group 1 

Enclosures: 
Deleted copy of ruling letter 
Notice 437-Notice of Intention to Disclose 


