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A                =   ----------------------------------------------------- 
 
 
Dear ----------------- 
 
This letter is in response to your request for a ruling on the tax treatment of certain 
reimbursements made by the Taxpayer to family members of developmentally disabled 
persons.  Specifically, you have asked whether the reimbursements are taxable income 
to the recipients, and whether the Taxpayer must file information returns with respect to 
the reimbursements.        
 
The Taxpayer is a non-profit corporation organized under the Act to provide services to 
developmentally disabled persons.  The Taxpayer is exempt from federal income tax as 
an organization described in § 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.   
 
The Act is intended to prevent or minimize the institutionalization of developmentally 
disabled persons and their dislocation from family and community.  Its goal is to enable 
such persons to lead more independent and productive lives within the community.  The 
Act defines “developmental disability” to include mental retardation, cerebral palsy, 
epilepsy, autism, and disabling conditions that require similar treatment.    
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A is the agency of State that has general jurisdiction over the execution of the laws 
relating to the care, custody, and treatment of developmentally disabled persons.  
However, the duty of providing such persons with access to the facilities and services 
best suited to them throughout their lifetime is delegated to regional centers operated by 
private non-profit community agencies under contract to A.  The Taxpayer, a regional 
center, provides these services to qualified individuals within a specified region of State.  
The services include locating persons with developmental disabilities, assessing their 
needs, and providing individual services to meet those needs.   
 
Normally, the Taxpayer purchases certain items needed by developmentally disabled 
persons such as day care expenses, diapers, nutritional supplies, and other disability 
related expenses.  However, family members of disabled persons sometimes purchase 
such items directly from service providers and then obtain reimbursement from the 
Taxpayer for the cost of such items upon presentation of proof of purchase.  The 
amount of reimbursement is based on a sliding scale in accordance with the family’s 
economic need.     
 
Section 61(a) of the Internal Revenue Code provides the general rule that, except as 
otherwise provided by law, gross income includes all income from whatever source 
derived.   
 
However, the Internal Revenue Service has held that payments under legislatively 
provided social benefit programs for the promotion of general welfare are not includible 
in an individual’s gross income (the general welfare exception).  In determining whether 
the general welfare exception applies to such payments, the Internal Revenue Service 
generally requires that the payments (1) be made from a governmental general welfare 
fund; (2) be for the promotion of the general welfare (i.e., on the basis of need rather 
than to all residents without regard to, for example, financial status, health, educational 
background, or employment status) and (3) not be made with respect to services 
rendered by the recipient.  See, for example, Rev. Rul. 74-74, 1974-1 C.B. 18, which 
holds that awards made by a state’s Crime Victims Compensation Board to victims of 
crime or their surviving spouses or dependents are not includible in the  gross income of 
the recipients.   
 
Section 6041(a) provides that, generally, all persons engaged in a trade or business 
who pay another person $600 or more of fixed or determinable income in the course of 
that trade or business must file an information return setting forth the amount of the 
payment and the recipient of that payment.   
 
Section 1.6041-1(b) of the Income Tax Regulations states that the term “all persons 
engaged in a trade or business” includes nonprofit organizations.   
 
Here, the Taxpayer implements the Act by reimbursing the family members of 
developmentally disabled persons for certain expenses they incurred in caring for such 
persons.  The payments are made from a governmental welfare fund, are based on 
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economic need, and are not for services rendered.   Therefore, the payments are not 
includible in the recipients’ gross incomes, and the Taxpayer is not required by § 6041 
to file information returns for such payments.      
 
A copy of this letter must be attached to any income tax return to which it is relevant.  
We enclose a copy of the letter for this purpose.  Also enclosed is a copy of the letter 
showing the deletions proposed to be made when it is disclosed under § 6110.   
 
In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to your authorized representatives.   
 
Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied concerning the 
tax consequences of any item discussed or referenced in this letter.  This letter ruling is 
directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) provides that it may not 
be used or cited as precedent.      
 
          Sincerely, 
 
 
 
          Robert A. Berkovsky 
          Branch Chief 
          Office of Associate Chief Counsel 
          (Income Tax and Accounting) 
 
Enclosures 


