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LEGEND LEGEND 
 
   Decedent   = ------------------- 
 
   Date 1   = ------------------------ 
 
   State A   = ------------ 
 
   Child 1   = --------------------------------------- 
 
   Child 2   = ---------------------------------- 
  
   Child 3   = -------------------------------- 
 
   Date 2   = ------------------------- 
 
   Trust 1   = ------------------------------------ 
     ------------------------- 
 
   Wife    = ------------------------------------ 
 
   Year 1   = ------- 
 
   Grandchild 1  = ----------------------------- 
 
   Grandchild 2  = -------------------------- 
 
   Year 2   = ------- 
 
   Great-Grandchild 1 = ------------------------ 
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   Great-Grandchild 2 = ------------------------ 
 
   Great-Grandchild 3 = ------------------------ 
 
   Trust 1-A   = ------------------------------------- 
 
   Trust 1-B   =  ---------------------------------------------------- 
 
Dear ----- --------------: 
 
 In a letter dated December 18, 2003, you requested rulings regarding the gift tax, 
generation-skipping transfer (GST) tax, and income tax consequences of a proposed 
partition of a trust.  This letter responds to that request. 
 
 The facts and representations are as follows:  Decedent died on Date 1, a date 
prior to September 25, 1985.  Decedent, a resident of State A, was survived by three 
children:  Child 1, Child 2, and Child 3.  Decedent’s last will and testament, as modified 
by the several codicils thereto, was admitted to probate on Date 2.   
 
 Clause 4(a) of Decedent’s will directs the trustee to divide the residuary estate 
into three equal shares and to assign and set apart one share in trust for each of 
Child 1, Child 2, and Child 3.  The trust created for the benefit of Child 1 is referred to 
herein as Trust 1.  The trusts created for the benefit of Child 2 and Child 3 are not at 
issue in this letter ruling. 
 
 Clause 4, paragraph (b) provides that the trustee shall pay the income from each 
child’s trust in reasonable installments to the child for whom it is set apart.  Upon each 
child’s death, the income of the deceased child’s trust shall be paid to his or her spouse 
to whom he or she was married at the time of Decedent’s death, and after the death of 
such spouse, to such deceased child’s then living issue, per stirpes.  If any child shall 
die leaving no spouse or surviving issue, the trust estate set apart for such child shall be 
divided equally between the trust estates for Decedent’s other surviving children, and if 
thereafter a second child should die leaving no surviving spouse or issue, the entire 
property of the two trust estates shall be held as one trust estate for the benefit of the 
last survivor of Decedent’s children. 
 
 Clause 4, paragraph (c) provides that upon the death of the last survivor of 
Child 1, Child 2, Child 3, and their spouses, all of the trusts created for Decedent’s 
children shall terminate and the property in each child’s respective trust will be 
distributed to such child’s then living issue, per stirpes.   
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 All of Decedent’s children are now deceased.  Pursuant to the terms of 
Decedent’s will, Trust 1 will terminate upon the death of Wife, the surviving spouse of 
Child 2.  Child 1 died in Year 1 and the income from her trust became payable in equal 
shares to her two children, Grandchild 1 and Grandchild 2.  Grandchild 1 is still living.  
Grandchild 2 died in Year 2 survived by three children, Great-Grandchild 1, Great-
Grandchild 2, and Great-Grandchild 3.  Accordingly, the income from Trust 1 is currently 
payable as follows:  one-half to Grandchild 1, and one-half, in equal shares, to Great-
Grandchild 1, Great-Grandchild 2, and Great-Grandchild 3.   
 
 Great-Grandchild 1, Great-Grandchild 2, and Great-Grandchild 3 intend to 
petition the appropriate state court for entry of an order that would partition Trust 1 into 
two separate, equal trusts, known as Trust 1-A and Trust 1-B.  The partition of Trust 1 
into Trust 1-A and Trust 1-B would be made on a pro rata basis.  Trust 1-A would be 
held for the benefit of Grandchild 1 and Trust 1-B would be held for the benefit of Great-
Grandchild 1, Great-Grandchild 2, and Great-Grandchild 3.  Both trusts would be 
administered pursuant to the terms of Decedent’s will, except that:  (i) Grandchild 1 and 
any descendant of his shall be treated as deceased for purposes of Trust 1-B while any 
descendant of Grandchild 2 is living; and (ii) the descendants of Grandchild 2 shall be 
treated as deceased for purposes of Trust 1-A while Grandchild 1 or any descendant of 
his is living.   
 
 Although Grandchild 1 does not wish to be named as a petitioner in the state 
court proceeding to partition Trust 1, he has no objection to the partition of the trust and 
will consent to the entry of an order partitioning Trust 1 into Trust 1-A and Trust 1-B. 
 
 It has been represented that no additions have been made to Trust 1 since 
Decedent’s death.  You now request the following rulings: 
 

1. The proposed partition of Trust 1 into Trust 1-A and Trust 1-B will not 
subject the partitioned trusts to the federal GST tax. 

 
2. The proposed partition of Trust 1 into Trust 1-A and Trust 1-B will not 

result in any taxable gift for federal gift tax purposes. 
 

3. The proposed partition of Trust 1 into Trust 1-A and Trust 1-B will not 
result in the recognition of gain or loss for federal income tax purposes to 
Trust 1, Trust 1-A, Trust 1-B, or any of the beneficiaries, and the basis of 
the assets as well as the holding periods will remain the same after the 
partition as before the partition. 
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Ruling 1 
 

Section 2601 imposes a tax on every generation-skipping transfer.  
 

Section 1433(b)(2)(A) of the Tax Reform Act of 1986 and ' 26.2601-1(b)(1)(i) of 
the Generation-Skipping Transfer Tax Regulations provide that the GST tax shall not 
apply to any generation-skipping transfer under a trust that was irrevocable on 
September 25, 1985, but only to the extent that such transfer is not made out of corpus 
added to the trust after September 25, 1985 (or out of income attributable to corpus so 
added).  

 
Section 26.2601-1(b)(1)(ii)(A) provides that any trust in existence on 

September 25, 1985, will be considered an irrevocable trust except as provided in 
' 26.2601-1(b)(1)(ii) (B) or (C) (relating to property includible in the grantor's gross 
estate under '' 2038 and 2042).  

 
Section 26.2601-1(b)(1)(iv) provides that if an addition is made after 

September 25, 1985, to an irrevocable trust, which is excluded from the application of 
chapter 13 by ' 1433(b)(2)(A) of the 1986 Act, a pro rata portion of subsequent 
distributions from (and terminations of interests in property held in) the trust is subject to 
the provisions of chapter 13.  
 
 Section 26.2601-1(b)(4) provides rules for determining when a modification, 
judicial construction, settlement agreement, or trustee action with respect to a trust that 
is exempt from the GST tax under § 26.2601-1(b)(1), (2), or (3) (hereinafter referred to 
as an exempt trust) will not cause the trust to lose its exempt status.  In general, unless 
specifically provided otherwise, the rules contained in § 26.2601-1(b)(4) are applicable 
only for purposes of determining whether an exempt trust retains its exempt status for 
GST tax purposes.  Unless specifically noted, the rules do not apply in determining, for 
example, whether the transaction results in a gift subject to gift tax, or may cause the 
trust to be included in the gross estate of a beneficiary, or may result in the realization of 
capital gain for purposes of § 1001.  
 

Section 26.2601-1(b)(4)(i)(D) provides that a modification of the governing 
instrument of an exempt trust (including a trustee distribution, settlement, or 
construction that does not satisfy paragraphs (b)(4)(i)(A), (B), or (C) of this subsection) 
by judicial reformation, or nonjudicial reformation that is valid under applicable state law, 
will not cause an exempt trust to be subject to the provisions of chapter 13, but only if -- 
(1) the modification does not shift a beneficial interest in the trust to any beneficiary who 
occupies a lower generation (as defined in ' 2651) than the person or persons who held 
the beneficial interest prior to the modification, and (2) the modification does not extend 
the time for vesting of any beneficial interest in the trust beyond the period provided for 
in the original trust. 
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In this case, Trust 1 is considered irrevocable because neither § 2038 nor § 2042 
apply.  Also, it is represented that no additions were made to Trust 1 after 
September 25, 1985.  Consequently, Trust 1 is currently exempt from the GST tax.  
 

The proposed partition of Trust 1 into Trust 1-A and Trust 1-B will not shift any 
beneficial interest in Trust 1 to a beneficiary who occupies a lower generation (as 
defined in ' 2651) than the person or persons who held the beneficial interest prior to 
the partition.  In addition, the proposed partition will not extend the time for vesting of 
any beneficial interest in the trusts beyond the period provided for in the original trusts.   

 
Thus, the proposed partition of Trust 1 into Trust 1-A and Trust 1-B will not result 

in a loss of exempt status from the GST tax for Trust 1, Trust 1-A, or Trust 1-B.   
 
Ruling 2 
 

Section 2501 imposes a tax on the transfer of property by gift by an individual. 
Section 2511 provides that the tax imposed by § 2501 applies whether the transfer is in 
trust or otherwise, whether the gift is direct or indirect and whether the property is real or 
personal, tangible or intangible. 

 
Section 2512(a) provides that, if a gift is made in property, the value thereof at 

the date of the gift shall be considered the amount of the gift.  Section 2512(b) provides 
that where property is transferred for less than an adequate consideration in money or 
money's worth, then the amount by which the value of the property exceeded the value 
of the consideration is deemed a gift. 

 
In this case, the dispositive provisions of Trust 1-A and Trust 1-B will be identical 

to those of Trust 1, except that Trust 1-A and Trust 1-B will be established for the 
benefit of a single family line.  Based on the facts submitted and the representations 
made, and provided the State A court approves the petition for partition, we conclude 
that the partition of Trust 1 into Trust 1-A and Trust 1-B will not result in a transfer by 
any of the beneficiaries that is subject to federal gift tax under § 2501.  

 
Ruling 3 
 
 Section 61(a)(3) provides that gross income includes gains derived from dealings 
in property. 
 
 Section 1001(a) provides that the gain from the sale or other disposition of 
property shall be the excess of the amount realized therefrom over the adjusted basis 
provided in § 1011 for determining gain, and the loss shall be the excess of the adjusted 
basis provided in § 1011 for determining loss over the amount realized. 
 
 Section 1001(b) states that the amount realized from the sale or other disposition 
of property shall be the sum of any money received plus the fair market value of the 
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property (other than money) received.  Under § 1001(c), except as otherwise provided 
in subtitle A, the entire amount of gain or loss, determined under § 1001, on the sale or 
exchange of property shall be recognized. 
 
 Section 1.1001-1(a) of the Income Tax Regulations provides that the gain or loss 
realized from the conversion of property into cash, or from the exchange of property for 
other property differing materially either in kind or in extent, is treated as income or loss 
sustained. 
 
 A partition of jointly owned property is not a sale or other disposition of property 
where the co-owners of the joint property sever their joint interests but do not acquire a 
new or additional interest as a result of the transaction.  Thus, neither gain nor loss is 
realized on a partition.  See Rev. Rul. 56-437, 1956-2 C.B. 507. 
 
 Cottage Savings Ass’n v. Commissioner, 499 U.S. 554 (1991), concerns the 
issue of when a sale or exchange has taken place that results in realization of gain or 
loss under § 1001.  In Cottage Savings, a financial institution exchanged its interests in 
one group of residential mortgage loans for another lender’s interests in a different 
group of residential mortgage loans.  The two groups of mortgages were considered 
“substantially identical” by the agency that regulated the financial institution. 
 
 The Supreme Court of the United States in Cottage Savings, 499 U.S. at 560-61, 
concluded that § 1.1001-1 reasonably interprets § 1001(a) and stated that an exchange 
of property gives rise to a realization event under § 1001(a) if the properties exchanged 
are “materially different.”  In defining what constitutes a “material difference” for 
purposes of § 1001(a), the Court stated that properties are “different” in the sense that 
is “material” to the Code so long as their respective possessors enjoy legal entitlements 
that are different in kind or extent.  Cottage Savings, 499 U.S. at 564-65.  The Court 
held that mortgage loans made to different obligors and secured by different homes did 
embody distinct legal entitlements, and that the taxpayer realized losses when it 
exchanged interests in the loans.  Cottage Savings, 499 U.S. at 566. 
 
 Section 1015(b) provides that if property is acquired by a transfer in trust (other 
than a transfer in trust by gift, bequest, or devise), the basis shall be the same as it 
would be in the hands of the grantor increased in the amount of gain or decreased in 
the amount of loss recognized to the grantor on such transfer. 
 
 Section 1.1015-2(a)(1) provides that in the case of property acquired after 
December 31, 1920, by transfer in trust (other than by transfer in trust by gift, bequest, 
or devise) the basis of property so acquired is the same as it would be in the hands of 
the grantor increased by the amount of gain or decreased by the amount of loss 
recognized to the grantor on the transfer under the law applicable to the year in which 
the transfer was made.  In addition, the principles in § 1.1015-1(b) concerning the 
uniform basis are applicable in determining the basis of property where more than one 
person acquires an interest in property by transfer in trust.  Section 1.1015-1(b) 
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provides that property acquired by gift has a single uniform basis although more than 
one person may acquire an interest in the property.  The uniform basis of the property 
remains fixed subject to proper adjustment for items under §§ 1016 and 1017. 
 
 Section 1223(2) provides that, in determining the period for which the taxpayer 
has held property however acquired, there shall be included in the period for which such 
property was held by any other person, if the property has the same basis in the 
taxpayer’s hands as it would have in the hands of that other person. 
 
 Provided that the State A court approves the petition for partition, it is consistent 
with the Supreme Court’s opinion in Cottage Savings to find that the interests of the 
beneficiaries of Trust 1-A and Trust 1-B will not differ materially from their interests in 
Trust 1.  In the proposed partition transaction, Trust 1 will be divided on a pro rata basis.  
Except for the changes described above, all other provisions of Trust 1 will remain 
unchanged.  Accordingly, the proposed transaction will not result in a material difference 
in kind or extent of the legal entitlements enjoyed by the beneficiaries, and no gain or 
loss is recognized by the beneficiaries or the trusts on the partition for purposes of 
§ 1001.   
 
 Because § 1001 does not apply to the partition of Trust 1, under § 1015 the basis 
of the assets will be the same after the partition as the basis of those assets before the 
partition.  Furthermore, pursuant to § 1223(2) the holding periods of the assets in the 
hands of Trust 1-A and Trust 1-B will include the holding periods of the assets in the 
hands of Trust 1. 
 
 Except as expressly provided herein, no opinion is expressed or implied 
concerning the tax consequences of any aspect of any transaction or item discussed or 
referenced in this letter. 
 
 This ruling is directed only to the taxpayer requesting it.  Section 6110(k)(3) 
provides that it may not be used or cited as precedent. 
 
 In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this 
letter is being sent to the taxpayer. 
 
 The rulings contained in this letter are based upon information and 
representations submitted by the taxpayer and accompanied by a penalty of perjury 
statement executed by an appropriate party.  While this office has not verified any of the  
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material submitted in support of the request for rulings, it is subject to verification on 
examination. 
 

Sincerely, 
 
James F. Hogan 
 
James F. Hogan 
Senior Technician Reviewer, Branch 9 
Office of Associate Chief Counsel 

(Passthroughs & Special Industries) 
  

Enclosure 
 Copy for 6110 purposes 


