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Taxpayer A - ...................... - 

IRA X - ....................... - 

Amount D - ....................... - 

Company M - ....................... - 

lndividual P - ........................ - 

Trust F - ........................ - 

This is in response to your letter dated July 21, 2004, as supplemented by 
correspondence dated August 26,2004 and September 8,2004, submitted on 
your behalf by your authorized representative, in which you request a waiver of 
the 60 day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal 
Revenue Code (the Code"). 

The following facts and representations have been submitted under penalties of 
perjury in support of your request. 

Taxpayer A, who is years old, maintained an individual retirement 
arrangement, IRA X, with Company M. On , Taxpayer A signed a 
revocable living trust document prepared by her attorney, lndividual P, and 
established Trust F. lndividual P also prepared generic blank letters of 
instructions for Taxpayer A to fill out for her various accounts in order to transfer 
the funds in these accounts to Trust F. Taxpayer A asserts that in accordance 
with lndividual P's instructions and not being advised otherwise, she sent a letter 
to Company M instructing it to transfer the balance in IRA X, Amount D, to Trust 



F. Documentation submitted with this request for a ruling indicates that on 
, assets in IRA X (cash, equities and dividends) were 

transferred from IRA X to Trust F. Taxpayer A asserts that she did not intend to 
close IRA X and that Individual P failed to inform her that she should not send 
Company M an authorization letter instructing it to transfer Amount D to Trust F. 
Taxpayer A asserts that Amount D, less amounts required to be distributed under 
Code section 401 (a)(9) and amounts used to pay federal income taxes on 
Amount D, remains in Trust F. Taxpayer A asserts that, with the exception of a 
distribution to meet Code section 401 (a)(9) and the payment of federal income 
taxes on the IRA X distribution, she has not otherwise used the IRA distribution 
since it has been in Trust F. Taxpayer A submitted account statements for Trust 
T for the period beginning through to support 
her assertion that, except for the above distributions, the IRA X distribution has 
remained untouched in Trust F. 

Based upon the foregoing facts and representations, you request that the Service 
waive the 60 day rollover requirement with respect to the distribution of Amount 
D, less amounts required to be distributed under Code section 401 (a)(9), from 
IRA X. 

Section 408(d)(l) of the Code provides that, except as otherwise provided in 
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in 
gross income by the payee or distributee, as the case may be in the manner 
provided under section 72 of the Code. 

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA 
rollovers. 

Section 408(d)(A) of the Code provides that section 408(d)(l) of the Code does 
not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for 
whose benefit the IRA is maintained if- 

(i) the entire amount received (including money and any other property) is 
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 6oth 
day after the day on which the individual received the payment or 
distribution; or 

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is 
paid into an eligible retirement plan other than an IRA) for the benefit of b such individual not later than the 60' day after the date on which the 
payment or distribution is received, except that the maximum amount 
which may be paid into such plan may not exceed the portion of the 
amount received which is includible in gross income (determined without 
regard to section 408(d)(3)). 



Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply 
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from 
an IRA if at the time during the I-year period ending in the day of such receipt 
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) 
from an IRA which was not included in gross income because of the application 
of section 408(d)(3). 

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for 
partial rollovers. 

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60- 
day requirement under section 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where 
the failure to waive such requirement would be against equity and good 
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable 
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that occur 
after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(1) of 
the Code. 

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 I.R. B. 359, provides that in determining whether to 
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(1), 
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including : (1) 
errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due 
to death, disability, or hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a 
foreign country or postal error; (3) the use of amount distributed (for example, in 
the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time 
elapsed since the distribution occurred. 

The information submitted in this case indicates that a distribution in the amount 
of Amount D was made to Taxpayer A from IRA X in , as supported by the 
Form 1099-R issued by Company M to Taxpayer A and submitted with her 
request for a ruling. Further, documentation submitted with this request for a 
ruling indicates that on , the IRA X assets (cash, equities and 
dividends) were transferred from IRA X to Trust F. Taxpayer A asserts that she 
is a senior citizen and, not being advised otherwise by Individual P, mistakenly 
sent a letter to Company M instructing it to transfer the assets in IRA X to Trust F 
using the blank generic authorization letters prepared by and given to her by 
Individual P. Taxpayer A asserts that she never intended to close IRA X and 
that, with the exception of distributions to satisfy her 401 (a)(9) requirements and 
to pay Federal income taxes on the distribution from IRA X, she has not 
otherwise used any of the IRA X assets since they have been in Trust F. 

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service hereby 
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount 
D, less amounts necessary to satisfy Code section 401 (a)(9), from IRA X. 
Taxpayer is granted a period of 60 days from the date of this ruling to contribute 
Amount Dl less amounts required to be distributed under Code section 401(a)(9), 



to an IRA. Provided all other requirements of section 408(d)(3) of the Code, 
except the 60-day requirement, are met with respect to such contribution, 
Amount D, less the amounts required to be distributed under Code section 
401 (a)(9), will be considered rollover contribution within the meaning of section 
408(d)(3) of the Code. 

Taxpayer A has attained her required beginning date for purposes of Code 
section 401(a)(9), In this regard, this ruling does not authorize the rollover of 
amounts that are required to be distributed to Taxpayer A by section 401 (a)(9) of 
the Code. 

This ruling assumes that IRA X satisfied the qualification requirements of Code 
section 408 at all times relevant to this transaction. 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transactions described 
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations. 
which may be applicable thereto. 

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it, Section 61 10(k)(3) of 
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent. 

A copy of this ruling is being sent to your authorized representative in 
accordance with a power of attorney on file in this office. 

If you have any questions concerning this ruling, please contact 
.............................. SE:T:EP:RA:T2. 

Sincerely yours, 

Joyce E. Floyd, Manager 
Employee Plans Technical Group 2 

Enclosures: 

Deleted copy of letter ruling 
Notice 437 


