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Taxpayer A - *************** - 

IRA X - *************** - 

Bank B - *************** - 

Amount D - *************** - 

Account C - *************** - 

Bank F - *************** - 

Dear ***************. 

This is in response to your letter dated P rugust 23, 2004, as supplemented by 
correspondence dated September 10,2004, and September 15,2004, in which 
you request a waiver of the 60 day rollover requirement contained in section 
408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the Code"). 

The following facts and representations have been submitted under penalties of 
perjury in support of your request. 

Taxpayer A, who is years old, maintained an individual retirement 
arrangement, IRA X, with Bank B. On , Taxpayer A withdrew 
Amount D from IRA X with intent to roll it over to another IRA within 60 days. On 

, Taxpayer A deposited Amount D into Account C, a savings 
account he maintains at Bank F. Taxpayer A asserts that it was his intention to 
leave Amount D in Account C and roll it over to another IRA before the expiration 



of the 60-day rollover period. The 60-day rollover period expired on 
Taxpayer A asserts that illnesses prevented him for completing the 

rollover within 60 days. Taxpayer A filed his request for a waiver of the 60-day 
rollover period shortly after discovering that he had missed the 60-day rollover 
period. Taxpayer A asserts that he has not used Amount D and that Amount D 
continues to he held in Account C. Taxpayer A also submitted a copy of the 
most recent account statement for Account D which shows a balance far in 
excess of Amount D. 

Based upon the foregoing facts and representations, you request that the Service 
waive the 60 day rollover requirement with respect to the distribution of Amount 
D from IRA X. 

Section 408(d)(l) of the Code provides that, except as otherwise provided in 
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in 
gross income by the payee or distributee, as the case may be in the manner 
provided under section 72 of the Code. 

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA 
rollovers. 

Section 408(d)(A) of the Code provides that section 408(d)(l) of the Code does 
not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual for 
whose benefit the IRA is maintained if- 

(i) the entire amount received (including money and any other property) is 
paid into an IRA for the benefit of such individual not later than the 6oth 
day after the day on which the individual received the payment or 
distribution; or 

(ii) the entire amount received (including money and any other property) is 
paid into an eligible retirement plan (other than an IRA) for the benefit of 
such individual not later than the 6oth day after the date on which the 
payment or distribution is received, except that the maximum amount 
which may be paid into such plan may not exceed the portion of the 
amount received which is includible in gross income (determined without 
regard to section 408(d)(3)). 

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply 
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from 
an IRA if at the time during the I-year period ending in the day of such receipt 
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i) 
from an IRA which was not included in gross income because of the application 
of section 408(d)(3). 



Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for 
partial rollovers. 

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60- 
day requirement under section 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where 
the failure to waive such requirement would be against equity and good 
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable 
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that occur 
after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(1) of 
the Code. 

Rev. Proc. 2003-1 6, 2003-4 I.R. B. 359, provides that in determining whether to 
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(1), 
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including : (1) 
errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due 
to death, disability, or hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a 
foreign country or postal error; (3) the use of amount distributed (for example, in 
the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time 
elapsed since the distribution occurred. 

The information submitted in this case indicates that Taxpayer A received 
distribution in the amount of Amount D from IRA X on as supported 
by the statement for IRA X. Further, documentation submitted by 
Taxpayer A indicates that Amount D was deposited into Account C on 

. Taxpayer A states that it was his intention to rollover Amount D to another 
IRA by , but failed to complete the rollover by that date because of 
his medical condition. Taxpayer A asserts that he has not used Amount D since 
it has been in Account C and that this amount continues to be held in Account C. 

Therefore, pursuant to section 408(d)(3)(1) of the Code, the Service hereby 
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of Amount 
D from IRA X. Taxpayer is granted a period of 60 days from the date of this 
ruling to contribute Amount D to an IRA. Provided all other requirements of 
section 408(d)(3) of the Code, except the 60-day requirement, are met with 
respect to such contribution, Amount D will be considered rollover contribution 
within the meaning of section 408(d)(3) of the Code. 

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be 
distributed to Taxpayer A by section 401 (a)(9) of the Code. 

This ruling assumes that IRA X satisfies the qualification requirements of Code 
section 408 at all times relevant to this transaction. 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transactions described 
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations, 
which may be applicable thereto. 



This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 61 10(k)(3) of 
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent. 

If you have any questions concerning this ruling, please contact 
.................... SE:T:EP:RA:T2. 

Sincerely yours, 

Joyce E. Floyd, Manager 
Employee Plans Technical Group 2 

Enclosures: 

Deleted copy of letter ruling 
Notice 437 


