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This letter is a response to a request for a ruling submitted on behalf of Taxpayer.  The 
request concerns whether Plan participants (or their beneficiaries) have income as a 
result of Company A’s guarantee of Taxpayer’s obligation under the Plan.  
 
Taxpayer is a domestic company that markets and sells products and services for 
Holding Corp.  Company A is a foreign company, headquartered in Country A, that 
markets and sells technology solutions for the B industry.  Company A is the sole 
owner of Holding Corp.  Holding Corp. is the sole owner of Taxpayer.   
 
Taxpayer adopted the Plan, a non-qualified deferred compensation plan, on Date 1.  
The Plan, intended to be an unfunded, unsecured deferred compensation plan for a 
select group of management or highly compensated employees, allows participants to 
elect to defer bonus compensation.  The Plan does not involve a trust for purposes of 
paying benefits.  Deferred amounts are recorded in bookkeeping accounts established 
on behalf of participants and remain the sole and exclusive property of Taxpayer until 
they are paid or made available to participants.  At the time participants elect to defer 
compensation, they also must irrevocably choose the date upon which payments from 
the Plan will begin.  Until such time, the deferred amounts remain part of Taxpayer‘s 
general assets and available to Taxpayer’s creditors.   
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On Date 2, Taxpayer amended the Plan, adding a new section whereby Company 
A agrees to guarantee payment of benefits under the Plan.  According to this 
amendment, in the event Taxpayer fails to make payments under the Plan, 
Company A will make the payments.  Taxpayer represents that the guarantee by 
Company A is intended to be an unfunded and unsecured promise to pay, and that 
Plan participants and their beneficiaries will continue to have rights only as 
unsecured general creditors.  In all material respects the Plan complies with the 
Provisions of Rev. Procs. 92-65, 1992-2 C.B. 428, and 71-19, 1971-1 C.B. 698.   
 
Section 83(a) of the Internal Revenue Code provides that the excess (if any) of the 
fair market value of property transferred in connection with the performance of 
services over the amount paid (if any) for the property is includible in the gross 
income of the person who performed the services for the first taxable year in which 
the property becomes transferable or is not subject to a substantial risk of 
forfeiture.   
 
Section 1.83-3(e) of the Income Tax Regulations provides that for purposes of section 
83 the term "property” includes real and personal property other than money or an 
unfunded and unsecured promise to pay money or property in the future.  Property 
also includes a beneficial interest in assets (including money) transferred or set aside 
from claims of the transferor's creditors, for example, in a trust or escrow account. 
 
Section 451(a) of the Code and section 1.451-1(a) of the regulations provide that an 
item of gross income is includible in gross income for the taxable year in which actually 
or constructively received by a taxpayer using the cash receipts and disbursements 
method of accounting.  Under section 1.451-2(a) of the regulations, income is 
constructively received in the taxable year during which it is credited to a taxpayer's 
account, set apart, or otherwise made available so that the taxpayer may draw on it at 
any time.  However, income is not constructively received if the taxpayer's control of its 
receipt is subject to substantial limitations or restrictions. 
 
Various revenue rulings have considered the tax consequences of nonqualified 
deferred compensation arrangements.  Rev. Rul. 60-31, Situations 1-3, 1960-1 C.B. 
174, holds that a mere promise to pay, not represented by notes or secured in any 
way, does not constitute receipt of income within the meaning of the cash receipts and 
disbursements method of accounting.  See also Rev. Rul. 69-650, 1969-2 C.B. 106; 
Rev. Rul. 69-649, 1969-2 C.B. 106.   
 
Under the economic benefit doctrine, an employee has currently includible income 
from an economic or financial benefit received as compensation, though not in cash 
form.  Economic benefit applies when assets are unconditionally and irrevocably paid 
into a fund or trust to be used for the employee's sole benefit.  Sproull v. 
Commissioner, 16 T.C. 244 (1951), aff'd per curiam, 194 F.2d 541 (6th Cir. 1952); Rev. 
Rul. 60-31, Situation 4.   
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In Berry v. United States, 593 F. Supp. 820 (M.D.N.C. 1984), the court held than an 
employee of a corporation did not constructively receive deferred compensation 
guaranteed by the shareholders of the corporation, notwithstanding the facts that the 
employer corporation was newly formed and engaged in a risky business and that the 
payments at issue were made by the guarantors.   
 
Based on the information submitted and the representations made, we rule as follows: 
 

1. Benefits payable under the Plan to a participant shall not result in taxable 
income for the participant or the participants’ beneficiaries until the taxable year 
in which the benefits are paid or otherwise made available. 

 
2. The guarantee by Company A will not cause any portion of the benefits under 

the Plan to be includible in the gross income of participants or participants’ 
beneficiaries until the taxable year in which an amount is actually distributed or 
made available to the participant or beneficiary.   

 
3. Amounts payable under the Plan will be includible as compensation in the gross 

income of the participants or their beneficiaries in the taxable year or years in 
which the amounts are paid or otherwise made available, whichever is earlier. 

 

Except as specifically ruled on above, no opinion is expressed or implied concerning 
the tax consequences of any item of any transaction or item discussed above. 
 
This ruling is effective as of the date of this ruling and only if the amendments of March 
29, 2004 and June 28, 2004 are ratified by the board of directors.  If the Plan is 
amended, this ruling may not remain in effect. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
PLR-163523-03 
 

4 

This ruling is provided only to the taxpayer who requested it.  Section 6110(k)(3) 
provides that it may not be cited as precedent.  In accordance with the power of 
attorney on file, a copy of this letter is being sent to your authorized representative.  
Taxpayer should attach a copy of this ruling to any income tax return to which it is 
relevant.  
 
 
      Sincerely yours, 
 
 
      _______________________________  
      CATE LIVINGSTON FERNANDEZ 
      Chief, Executive Compensation Branch 
      Office of Division Counsel/Associate 

  Chief Counsel (Tax Exempt and             
Government Entities) 


