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Dear Mr. Sir or Madam: 

This letter responds to your request for rulings on certain federal income tax 
consequences of a proposed transaction. The information submitted in such request and in 
subsequent correspondence is summarized below. 

FACTS 

Coop Parent is a corporation organized on Date 1 pursuant to the State A cooperative 
statute. Coop Parent is engaged in Utility B. On Date 2, the Internal Revenue Service granted 
Coop Parent exemption from federal income taxation as an organization described in section 

(c)(12) of the Internal501 Revenue Code ("the Code"). Coop Parent remained exempt until 



Year 1, when it failed to satisfy the requirement that 85 percent or more of its income consist of 
amounts collected from members for the sole purpose of meeting losses and expenses. Coop 
Parent reclaimed its exemption in Year 2 and has retained such status since that time. 

On a date prior to Date 3, Coop Parent organized Coop Subsidiary as a one-member 
subsidiary cooperative pursuant to the State A cooperative statute. On Date 3, the Internal 
Revenue Service granted Coop Subsidiary exemption from federal income taxation as an 
organization described in section 501(c)(I2) of the Code. Coop Subsidiary has maintained its 
tax-exempt status from Date 3 to the present. 

Coop Parent formed Coop Subsidiary for the purpose of financing the construction of 
Asset C. In connection with the construction of Asset C, Coop Parent loaned $D to Coop 
Subsidiary, which amount Coop Parent had borrowed from Agency and from E (the 
"Construction Debt"). Approximately $F of the Construction Debt remains unsatisfied. Coop 
Subsidiary also owes Coop Parent $G for certain capital improvements Coop Parent made on 
Coop Subsidiary's behalf, and an additional $H representing miscellaneous indebtedness 
(hereafter, all such indebtedness owed by Coop Subsidiary to Coop Parent is referred to as the 
"Coop Subsidiary Indebtedness"). 

For valid business reasons, Coop Parent proposes the complete liquidation of Coop 
Subsidiary into Coop Parent ("the Liquidation"). Upon approval of the proposed transaction by 
Agency and issuance of this private letter ruling by the lnternal Revenue Service, Coop 
Subsidiary will adopt a plan of liquidation pursuant to which Coop Subsidiary will distribute all of 
its assets and liabilities to Coop Parent and will be dissolved under applicable State A law. 

REPRESENTATIONS 

The taxpayer has made the following representations with respect to the proposed 
transaction: 

(a) Coop Parent and Coop Subsidiary each has satisfied all the requirements to be 
classified as a cooperative for federal income tax purposes. 

(b) Neither Coop Parent nor Coop Subsidiary has engaged in activities that would give 
rise to unrelated business taxable income within the meaning of sections 511 through 514. 

(c) On the date of adoption of the plan of liquidation, and at all times until the final 
liquidating distribution is completed, Coop Parent's membership interest in Coop Subsidiary will 
constitute the sole equity interest in Coop Subsidiary. 

(d) All distributions from Coop Subsidiary to Coop Parent pursuant to the plan of 
complete liquidation will be made within a single taxable year of Coop Subsidiary. 

(e) As soon as the first liquidating distribution has been made, Coop Subsidiary 
will cease to be a going concern and its activities will be limited to winding up its affairs, 
paying its debts, and distributing its remaining assets to its sole equity holder Coop 
Parent. 



(f) Coop Subsidiary will retain no assets following the final liquidating distribution. 

(g) Coop Subsidiary will not have acquired assets in any nontaxable transaction 
at any time, except for acquisitions occurring more than 3 years prior to the date of 
adoption of the plan of liquidation. 

(h) No assets of Coop Subsidiary have been, or will be, disposed of by either 
Coop Subsidiary or Coop Parent except for dispositions in the ordinary course of 
business and dispositions occurring more than 3 years prior to adoption of the 
plan of liquidation. 

(i) The liquidation of Coop Subsidiary will not be preceded or followed by the 
reincorporation in, or transfer or sale to, a recipient corporation (Recipient) of any of the 
businesses or assets of Coop Subsidiary, if persons holding, directly or indirectly, more 
than 20 percent in value of the equity interest in Coop Subsidiary also hold, directly or 
indirectly, more than 20 percent in value of the equity interest in Recipient. For 
purposes of this representation, ownership will be determined by application of the 
constructive ownership rules of section 318(a) of the Code as modified by section 
304(c)(3). 

(j) Prior to adoption of the plan of liquidation, no assets of Coop Subsidiary will 
have been distributed in kind, transferred, or sold to Coop Parent, except for (i) 
transactions occurring in the normal course of business and (ii) transactions occurring ... 
more than 3 years prior to adoption of the liquidating plan. 

(k) Coop Subsidiary will report all earned income represented by assets that will 
be distributed to Coop Parent such as receivables being reported on a cash basis, 
commissions due, etc. 

(I) The fair market value of the assets of Coop Subsidiary will exceed its 
liabilities both at the date of the adoption of the plan of complete liquidation and 
immediately prior to the time the first liquidating distribution is made. 

(m) All other transactions undertaken contemporaneously with, in anticipation 
of, in conjunctionwith, or in any way related to, the proposed liquidation of Coop 
Subsidiary have been fully disclosed. 

332(a) of the Code providesSection that no gain or loss shall be recognized on the 
receipt by a corporation of property distributed in a complete liquidation of another corporation. 

332(b) sets forth various requirementsSection that must be met in order for a distribution to be 
considered in complete liquidation for purposes of section 332. 

1.332-7 of the Income TaxSection Regulations ("regulations") provides, in part, that if 
332(a) is applicable to thesection receipt of the subsidiary's property in complete liquidation, 

then no gain or loss shall be recognized to the subsidiary upon the transfer of such properties 
even though some of the properties are transferred in satisfaction of the subsidiary's 



indebtedness to its parent. However, any gain or loss realized by the parent corporation on 
such satisfaction of indebtedness, shall be recognized to the parent corporation at the time of 
the liquidation. 

Section 337(a) of the Code provides that no gain or loss shall be recognized to the 
liquidating corporation on the distribution to the 80-percent distributee of any property in a 
complete liquidation to which section 332 applies. 

Section 337(b)(1) of the Code provides that if a corporation is liquidated in a liquidation 
to which section 332 applies, and on the date of the adoption of the plan of liquidation, such 
corporation was indebted to the 80-percent distributee, then for purposes of section 337 and 
336, any transfer of property to the 80-percent distributee in satisfaction of such indebtedness 
shall be treated as a distribution to such distributee in such liquidation. 

Section 337(b)(2)(A) of the Code generally provides that sections 337(a) and (b)(l) shall 
not apply where the 80-percent distributee is an organization (with limited exception not relevant 
on these facts) which is exempt from the tax imposed by Chapter 1. 

Section 337(d) of the Code authorizes the Secretary to prescribe regulations as may be 
necessary or appropriate to carry out the purposes of the amendments made by subtitle D of 
title V1 of the Tax Reform Act of 1986, including regulations to ensure that such purposes may 
not be circumvented through the use of a tax-exempt entity. The legislative history concerning a 
1988 amendment to section 337(d) explains that the grant of authority in section 337(d) 
"includes rules to require the recognition of gain if appreciated property of a C corporation is 
transferred to . . . a tax-exempt entity in a carryover basis transaction that would otherwise 
eliminate corporate level tax on the built-in appreciation." S. Rep. No. 445, loothCong., 2d 
Sess. 66 (1988) (footnote omitted). 

Section 1.337(d)-4(a)(l) of the regulations sets forth the general rule that if a taxable 
corporation transfers all or substantially all of its assets to one or more tax-exempt entities, the 
taxable corporation must recognize gain or loss immediately before the transfer as if the assets 
transferred were sold at their fair market values. 

Section 501(c)(12)(A) of the Code provides, in part, for the exemption from federal 
income tax of mutual or cooperative telephone companies, or like organizations; but only if 85 
percent or more of the income consists of amounts collected from members for the sole purpose 
of meeting losses and expenses. 

Rev. Rul. 67-265, 1967-2 C.B. 205, updating and restating I.T. 1671, C.B. 11-1, 158 
(1923) and Rev. Rul. 2002-54, 2002-37 I.R.B. 527 (Sept. 16, 2002) state that providing 
electricity to members on a cooperative basis is a "like organization" activity, and such activity is 
described within the meaning of section 501(c)(12)(A) of the Code. 

RULINGS 

Section 3.01(29) of Rev. Proc. 2003-3, 2003-1 I.R.B. 113, 115, provides that the Service 
will not rule on the qualificationof a transaction as a tax-free liquidation under section 332, 
unless the Service determines that there is a significant issue that is not clearly and adequately 



addressed by published authority. In such a case, the Service will rule on the entire transaction, 
and not just the significant issue. In addition to rulings under sections 332 and 337, the 
taxpayer has requested a ruling on whether section 337(b)(2)(A) applies to the complete 
liquidation of a tax-exempt subsidiary into its tax-exempt parent under section 332. 

Based solely on the information submitted and representations provided, we rule as 
follows: 

(1) Provided that the requirements of section 332(b) are met, no gain or loss will be 
recognized by Coop Parent upon the receipt of the assets and liabilities of Coop Subsidiary in 
the Liquidation. Section 332(a) of the Code. Any gain or loss realized by Coop Parent on the 
satisfaction of the Coop Subsidiary Indebtedness shall be recognized. Section 1.332-7 of the 
regulations. 

(2) No gain or loss will be recognized by Coop Subsidiary on the distribution of its assets 
to, or the assumption of liabilities by, Coop Parent. Sections 337(a), 337(b) and 336(d)(3) of the 
Code. In particular, section 337(b)(2)(A) will not apply to the Liquidation. 

(3) Coop Parent's basis in each asset received from Coop Subsidiary as a result of the 
Liquidation will be the same as the basis of that asset in the hands of Coop Subsidiary 
immediately before the Liquidation. Section 334(b)(1) of the Code. 

(4) Coop Parent's holding period in each asset received from Coop Subsidiary as a 
result of the Liquidation will include the period during which that asset was held by Coop 

1223(2)Subsidiary. ofSection the Code. 

(5) Coop Parent will succeed to and take into account the items of Coop Subsidiary 
described in section 381(c) of the Code, subject to the conditions and limitations specified in 
sections 381, 382, 383, and 384 of the Code and the regulations thereunder. Section 381(a) of 

.I381(a)-1 ofthe theCode and section 1 regulations. 

(2), the(6) Since there is no recognition of gain or loss as described in rulings (1) and 
issue of whether there is income derived from the transfer of assets and liabilities from Coop 
Subsidiary to Coop Parent for purposes of calculating the 85 percent member income test under 

2)(A)(c)(I of the Code doessection 501 not arise. 

The rulings contained in this letter are based upon the information and representations 
submitted by the taxpayer and accompanied by a penalties of perjury statement executed by an 
appropriate party. Although this office has not verified any of the materials submitted in support 
of the request for rulings, it is subject to verification on examination. 

We express no opinion about the tax treatment of the transaction under other provisions 
of the Code and regulations or about the tax treatment of any conditions at the time of, or effects 
resulting from, the transaction that are not specifically covered by the above ruling. 

10(k)(3) of theThis ruling is directed only to the taxpayer who requested it. Section 61 
Code provides that it may not be used or cited as precedent. 



In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this letter is 
being sent to your authorized representative. 

If you have any questions about this ruling, please contact the person whose name and 
telephone number are shown in the heading of this letter. 

Sincerely, 

Robert C. Harper, Jr. 
Manager, Exempt Organizations 

Technical Group 3 


