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DEPARTMENT OF THE TREASURY 

I N T E R N A L  R E V E N U E  S E R V I C E  

W A S H I N G T O N ,  D.C.  20224 

TAX EXEMPT AND 
GOVERNMENT ENTITIES 

DIVISION 

UICs: 401.04-00 
404.02-00 
415.02-00 

ATTN: 

LEGEND: 

Company A: 

Company B: 

Company E: 

Plan X: 

Province C: 

Country D: 

Ladies and Gentlemen: 

This is in response to the , letter, as supplemented by 
correspondence dated y ,and ,in which 
you request a series of letter rulings under sections 40 1(a)(4), 40 1(k)(3), 40 1(m), 402(g), 
404,415,4972, and 4979 of the Internal Revenue Code. The following facts and 
representations support your ruling request. 

Company E sponsors Plan X, a profit-sharing plan with a cash or deferred feature 
5401(k).5described in ItCode is represented that Plan X is qualified under Code 

401(k). Company E has converted one or more group annuity contracts held in Plan X to 
a group annuity contract issued by Company A which contains an MVE feature described 
below. Plan X currently invests in the annuity contract with Company A which contains 
the MVE feature. 

Company A is a United States subsidiary of Company B, a multinational 
insurance and financial services company. Company A has its principal offices in 
Province C, Country D. 

Company A markets group annuity contracts to employee benefit plans that are 
primarily participant-directed Code section 401(k) plans. The group annuity contracts 
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typically provide specific investment alternatives that the plan sponsor has selected from 
the range of investment alternatives made available by Company A. Company A's 
investment alternatives are generally held in separate accounts or sub-accounts 
established by Company A and include equity funds, fixed income funds, and money 
market accounts. 

Company A uses sales agents to market its group annuity contracts, and its sales 
agents are generally paid commissions that are a percentage of the value of the group 
annuity contract. A plan may choose to pay its commissions in full or it may choose to 
amortize any commission over the life of a contract. If a plan chooses to amortize any 
commission owed Company A, its base asset charge is increased in order for Company A 
to recover fi-om the plan the commissions that Company A has advanced to its sales 
agents. 

Company A's group annuity contracts include a discontinuance charge for "early 
termination" whenever commissions have been amortized over the life of a contract. 
Typically, a termination prior to the end of the seventh contract year is considered an 
early termination. Discontinuance charges enable Company A to recover the 
commissions which it has advanced to qualified plans. 

On occasion, a plan will shift an annuity contract (or contracts) held with another 
company to Company A. In order to facilitate its ability to generate additional business, 
i.e. to increase the willingness of plan sponsors to purchase its group annuity contracts, 
Company A proposes to offer to "gross up" a plan's individual accounts by the amounts 
which a previous contract vendor deducts as a contract discontinuance charge. Company 
A refers to this practice as a "gross-up" or as a "Market Value Equalizer" (hereinafter 
MVE). 

In cases where Company A has provided an MVE to a plan that has converted 
group annuity contracts held with another company to group annuity contracts held with 
Company A, the plan remains obligated to repay the MVE in full. Your authorized 
representative asserts that the MVE represents the transfer to a new vendor, Company A, 
of an obligation owed an old vendor. Your authorized representative gives as an example 
a discontinuance change of 1% which is not assessed at the time vendors change but 
which Company A recaptures by amortizing the one percent cost of the MVE over the 
early-termination period applicable under the new contract issued by Company A. 

If a plan terminates its contract with Company A before the end of the contract's 
early termination period, Company A's discontinuance charge will include an amount to 
recover any outstanding MVE. 
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Company A's MVE recapture feature insures that plans that convert annuity 
contracts purchased from other companies to Company A's annuity contracts will fully 
repay the M.VE to Company A either through ongoing-plan amortization changes 
through discontinuance charges. 

An MVE constitutes the entire amount of an early discontinuance charge that is 
paid either by a plan or, occasionally, by Company A to a prior service provider. In 
short, an MVE is a "new" fee imposed by Company A that is triggered by the payment of 
a discontinuance charge to a prior vendor. In effect, an MVE is a separate fee that 
replaces a discontinuance fee. 

Thus, in summary, an MVE is a fee imposed by Company A in addition to the 
early discontinuance charge that Company A imposes on all plans that defer the payment 
of sales charges owed to Company A. In addition to the MVE-related charges, Company 
A will also amortize any Company A sales charges that have been deferred by increasing 
the annual asset charge over a period set in a contract-generally seven years. In turn, 
there would be an early discontinuance charge for the deferred sales charges if a plan 
discontinues Company A's services prior to the completion of the seven year period 
(which sales charge declines over the seven year period). 

If the plan which incurs an obligation to repay an MVE is a defined contribution 
plan, the MVE is allocated pro rata (or proportionally) to the accounts of all affected plan 
participants. 

Based on the above, you, through your authorized representative, request the 
following letter rulings: 

That the MVE, described above, paid by Company A to the accounts of affected 
plan participants: 

1. 	 will not constitute a "contribution" or other payment subject to the 
provisions of either Code section 404 or Code section 4972; 

2. 	 will not adversely affect the qualified status of a Plan pursuant to either 
§401(a)(4)8 or 415;CodeCode 

3. 	 will not, when made to a plan, result in taxable income to affected plan 
participants or their beneficiaries; 

4. 	 will not constitute a plan contribution for purposes of Code fj 
401(k)(3); 
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5. will not constitute a plan contribution for purposes of Code fj 401(m); 

6. 	 will not constitute a plan contribution for purposes of Code fj 
402(g)(3)(A); 

7. will not constitute a plan contribution for purposes of Code 94979. 

With respect to your ruling requests, Code 9 401(a)(4) generally provides that the 
contributions or benefits provided under a qualified retirement plan may not discriminate 
in favor of highly compensated employees. 

Code 9 401(k)(3) contains participation and nondiscrimination standards 
applicable to elective contributions made to qualified cash or deferred arrangements 
(CODAS). An elective contribution is generally an employer contribution made to a 
CODA that was subject to a cash or deferred election of a plan participant. 

Code 9 401(m) contains nondiscrimination tests for matching contributions and 
certain employee contributions. A matching contribution generally is any employer 
contribution to a defined contribution plan on account of an employee contribution to 
such plan, any employer contribution to a defined contribution plan on account of an 
elective deferral, and any forfeiture allocated on the basis of employee, matching or 
elective contributions. An employee contribution means generally any mandatory or 
voluntary contribution to the plan that is treated at the time of the contribution as an after­
tax employee contribution. 

402(g)9 limitsCode the dollar amount of elective deferrals for any individual in a 
taxable year. An elective deferral includes an employer contribution under a CODA to 
the extent that it is not includible in gross income for a year under Codes section 
402(e)(2). 

Code section 404(a) provides that if contributions are paid by an employer to or 
under a stock bonus, pension, profit-sharing, or annuity plan or if compensation is paid or 
accrued on account of any employee under a plan deferring the receipt of such 
compensation, then such contributions or compensation shall not be deductible under this 
chapter; but, if they would otherwise be deductible, they shall be deductible under this 
section, however, subject to the limitations contained therein. 

Code section 415(a) provides, in part, that a trust which is part of a pension, 
profit-sharing, or stock bonus plan shall not constitute a qualified trust under section 
401(a) i f  A) in the case of a defined benefit plan, the plan provides for the payment of 
benefits with respect to a participant which exceeds the limitations of subsection (b); or, 
B) in the case of defined contribution plan, contributions and other additions under the 
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plan with respect to any participant for any taxable year exceed the limitations of 
subsection (c). 

Section 1.415-6(b)(2) of the Income Tax Regulations provides that the term 
"annual additions" includes employer contributions which are made under the plan. 
Section 1.415-6(b)(2) fiu-ther provides that the Commissioner may, in an appropriate 
case, considering all of the facts and circumstances, treat transactions between the plan 
and the employer or certain allocations to participants' accounts as giving rise to annual 
additions. 

Code section 4972 imposes on an employer an excise tax on nondeductible 
contributions to a qualified plan. Section 4972(c) defines "nondeductible contributions" 
as the excess (if any) of the amount contributed for the taxable year by the employer to or 
under such plan over the amount allowable as a deduction under section 404 for such 
contributions (determined without regard to subsection (e) thereof), and the amount 
determined under subsection (c) for the preceding year reduced by the sum of the portion 
of the amount so determined returned to the employer during the taxable year and the 
portion of the amount so determined deductible under section 404 for the taxable year 
(determined without regard to subsection (e) thereof). 

Code 5 4979 imposes a 10 percent excise tax on the sum of any excess 
contributions and any excess aggregate contributions under a "plan", if the excess 
contributions and the excess aggregate contributions are not distributed before the close 

5%of the monthsfirst 2 of the 4979,following plan year. For apurposes of "plan" 
403(a).401(a) or Inincludes a plan qualified general,under Code sections excess 

contributions are the excess of employer contributions contributed to the plan on behalf 
of highly compensated employees over the maximum amount of such contributions that 
are permitted under limitations found in the Code. In general, excess aggregate 
contributions are the excess of matching contributions and after-tax employee 
contributions made to a plan on behalf of highly compensated employees over the 
maximum amounts of such contributions permitted under limitations found in the Code. 

402(a)5 generally provides that amountsCode held in a trust that is exempt from 
5 501(a) andtax under Code that is part of a plan that meets the qualification 

401(a)5 will not be taxablerequirements of Code until such time as such amounts are 
actually distributed to distributes under such plan. 

With respect to your ruling requests, as noted above, the MVE represents an 
additional charge that Company A fronts to a plan and subsequently recovers over a 
period of years. Thus, at the time Company A fronts an MVE to a plan, Company A is 
entitled to receive the MVE back over a period of time that generally will not exceed 
seven years. Thus, in general, an MVE is not intended to represent a permanent addition 
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to a plan or to the accounts of affected plan participants. In many, or most instances, plan 
participants may benefit from the gains, if any, attributable to an MVE during the period 
that it remains in the plan. 

Thus, the issue presented in this case is whether a Company A MVE, an addition 
to a plan that represents a fee substituting for a discontinuance charge owed and paid to 
another insurance vendor, is a "contribution" as that term is used in the Code sections 
referenced above. 

The Service has analyzed the facts in this case and has arrived at the conclusion 
that an MVE is not to be treated as a "contribution" for purposes of the above-referenced 
Code sections. To begin with, the Service notes the intended, general, lack of 
permanency cited above. Furthermore, the Service notes that a contract early 
discontinuance fee, for which an MVE is a substitute, must be paid either from amounts 
previously contributed to a plan which were subject to the limits found in the Code 
sections referenced above at the time(s) the contributions were made or from gains 
attributable to such contributions which gains are not subject to said limits. Since 
contract discontinuance fees described above either have already been funneled through 

MVEs,401(a)(4), 404,415Code sections etc., whichor do not have to be so funneled, 
substitute for contract plan discontinuance fees, will be given the same treatment. Thus, 

(a)(4), 404,415,the Service will not subject an MVE to testing under Code sections 401 
4972 etc. since the MVE will be treated as having already been so tested or, in the 
alternative, as gains on contributions and, as such, not subject to testing. 

Furthermore, it is apparent that an MVE, when placed in a plan, including Plan X, 
will, in many cases, not accrue to the benefit of affected plan participants and will not be 
distributed to them. 

Therefore, with respect to your ruling requests, the Service concludes as follows: 

That the MVE, described above, paid by Company A to the accounts of affected 
plan participants: 

1. 	 will not constitute a "contribution" or other payment subject to the 
provisions of either Code section 404 or Code section 4972; 

2. 	 will not adversely affect the qualified status of a Plan pursuant to either 
415(a)(4)401§ or 5;CodeCode 

3. 	 will not, when made to a plan, result in taxable income to affected plan 
participants or their beneficiaries; 
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4. will not constitute a plan contribution for purposes of Code 9 401(k)(3); 

5. will not constitute a plan contribution for purposes of Code 9 401(m); 

6. will not constitute a plan contribution for purposes of Code $402(g)(3)(A); 

7. will not constitute a plan contribution for purposes of Code 94979. 

This ruling is based on the facts and representations contained therein. 

No opinion is expressed as to the Federal income tax consequences with respect 
to the transactions described above under any other provisions of the Code. 

Additionally, the representations MVEsmade herein that describedthe in this 
letter ruling will substitute for contract discontinuance fees, like all factual 
representations made to the Internal Revenue Service in applications for rulings, are 
subject to verification on audit by Service field personnel. 

A copy of this letter has been sent to your authorized representative in accordance 
with the power of attorney on file in this office. 

If you have any questions, please call ,T:EP:RA:T3 
3t 

Enclosures: 
Deleted copy of letter 
Notice of Intention to Disclose 

Sincerely yours, €

Frances V. Sloan €
Manager, Technical Group 3 €
Employee Plans Division €


