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This Chief Counsel Advice responds to your memorandum dated November 20, 
2003 in connection with a question whether the dual notice requirements of section 
3201(d) of the Internal Revenue Service Restructuring and Reform Act of 1998 (RRA 
98) can be waived. In accordance with I.R.C. § 6110(k)(3), this Field Service Advice 
should not be cited as precedent. 

Issue 

Whether the dual notice requirement of section 3201(d) of the Internal Revenue 
Service Restructuring and Reform Act of 1998 (RRA 98) can be waived by joint filers 
during an examination. 

Conclusion 

A policy and/or practice of seeking waivers of the dual notice requirements 
required under section 3201(d) of RRA 98 would be perceived as an attempt to 
circumvent the letter and the spirit of statute which does not contemplate joint filers 
waiving these important notification rights. Although the language of the statute allows 
the Service to only send duplicate notices where “practicable”, this provision’s intent 
was to give the Service discretion in determining which notices were significant enough 
to require dual notification. The term “wherever practicable” cannot be construed as 
giving the Service permission to request that taxpayers waive this statutory right. 

Facts 
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Section 3201(d) of the Internal Revenue Service Restructuring and Reform Act of 
1998 (RRA 98) provides that the Service “shall, wherever practicable, send any notice 
relating to a joint return” to each individual filing the joint return.” Internal Revenue 
Service Restructuring and Reform Act of 1998, Pub. L. 105-206, sec. 3201(d), (g)(1), 
112 Stat. 685, 740 (1998). IRM 4.10.1.6.8, Separate Notice Requirements for Joint 
Returns (05-14-1999), sets forth the rules regarding the issuance of separate notice 
during the audit of a joint return. The IRM provides that the following notices must be 
sent in duplicate during the examination of a joint return: initial appointment letters, all 
first notices of deficiency, all statutory notices of deficiency, all third party notifications 
using Letter 3164, and any other notice required by statute. IRM 4.10.1.6.8.1(1), 
Applicability to Examination Notices (05-14-1999). Furthermore, the IRM requires that 
duplicate notices be sent if the examiner determines that either spouse has a separate 
mailing address or if the correct mailing address for one or both of the spouses can not 
be verified. The examiner must verify the address of both joint taxpayers “[d]uring the 
first contact (either by telephone or in person).”  IRM 4.10.1.6.8.2(1), Verification of 
Address of Each Spouse (05-14-1999). 

Compliance would like have taxpayers waive their duplicate notice rights during 
the pendency of an audit. According to Compliance, the waiver would waive the dual 
notice requirement only during an examination, and would be presented to joint 
taxpayers at the commencement of an audit. If the joint taxpayers signed the waiver, 
the Service would not have to comply with the dual notice requirements of section 
3201(d) when issuing a first notice of deficiency, a statutory notice of deficiency, a third 
party notification, or any other notice required by statute. Normally, these important 
notices would have to be sent in duplicate. 

Compliance believes that the use of such a waiver would produce significant cost 
savings due to a reduction in postage paid; however, no statistical data was offered to 
support this conclusion. Compliance has not considered the additional costs generated 
by the waiver which would include, but are not limited to: the cost of retaining a copy of 
all waivers, and the time and effort expended by the examiner in discussing the waiver 
with the joint filers, and in documenting the discussion. 

Discussion 

Section 3201(d) of the RRA 98 provides that the Service “shall, wherever 
practicable, send any notice relating to a joint return” to each individual filing the joint 
return.” Congress by the enactment of this provision wanted to ensure that all joint filers 
would be made aware of the Service’s activities with respect to their joint tax liabilities. 
Section 3201(d) serves to protect those spouses that had previously been denied 
access to information from the Service because an abusive or controlling spouse 
refused to share the information with them. 

A policy and/or practice of seeking waivers of the dual notice requirements 
required under section 3201(d) of RRA 98 would be perceived as an attempt to 
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circumvent the letter and the spirit of statute which does not authorize waivers. 
Although the language of the statute allows the Service to only send duplicate notices 
where “practicable”, this provision’s intent was to give the Service discretion in 
determining which notices were significant enough to require dual notification. The term 
“wherever practicable” cannot be construed as giving the Service permission to 
routinely request taxpayers to waive this statutory right.1 By enacting section 3201(d), 
Congress clearly wanted to afford both spouses the right to receive important 
information from the Service regarding their joint tax account. 

As a practical matter, it is unclear based on the facts presented, whether the 
development of a waiver would provide significant cost savings to the Government. 
First, the documents covered by the waiver, i.e., first notices of deficiency, statutory 
notices of deficiency, third party notifications using Letter 3164, and any other notice 
required by statute, are not that extensive. Thus, it is unclear whether the amount of 
mail sent by the Service would be diminished significantly. 

It is also unlikely that whether the use of a waiver would result in more efficient 
tax administration. The statute serves to protect those spouses who are denied access 
to information from the Service by an abusive or controlling spouse. Thus, if a waiver 
was to be offered to joint filers, the Service have to ensure that both spouses signing 
the waiver were adequately apprised of the rights they were waiving, and were waiving 
them voluntarily. Under current procedures, the examiner must orally verify the 
addresses of both spouses at the commencement of an examination.  Thus, if a waiver 
was to be used, the examiner would have to discuss the waiver thoroughly with both 
parties at this time to ensure that both spouse understood and agreed to waive their 
joint notification rights. The examiner would have to make a determination that both 
spouses signed the waiver freely, and notes of this interchange would have to be 
documented and retained. Thus, the waiver would likely not save the examiner time. 
Furthermore, because the Service may have to prove that a waiver was signed by the 
joint taxpayers, these waivers would have to be retained by the Service. Although the 
cost of developing and implementing a reliable method of retaining this information is 
not known, it would obviously result in an expense to the Government. 

In sum, a policy of seeking waivers of the dual notice requirements required 
under section 3201(d) of RRA 98 is not permitted under the statute.  Moreover, it is 
unclear based on the facts presented that this type of waiver would result in more 
efficient tax administration, or significant cost savings to the Government. 

This writing may contain privileged information. Any unauthorized disclosure of this 
writing may undermine our ability to protect the privileged information. If disclosure is 
determined to be necessary, please contact this office for our views. 

1As stated previously, the Service has already determined that the documents that would be covered by 
the waiver are significant enough to require dual notification.  See, IRM 4.10.1.6.8. 
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If you have any questions, please contact this office at . 


