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Dear 

This is in response to your letter dated April 14, 2003, in which you request, a 
waiver of the 60-day rollover requirement contained in section 408(d)(3) of the 
Internal Revenue Code (the Code). 

The following facts and representations have been submitted under penalty of 
perjury in support of the ruling requested: 

Taxpayer A maintained an Individual Retirement Account (IRA) with Bank A. 
During 2002, the interest she was receiving from Bank A decreased significantly. 
She found a better interest rate with Bank B and decided to close the IRA with 
Bank A and open a new IRA with Bank B. 

On July 2, 2002, Taxpayer A received a check from Bank A for the full amount of 
her IRA, which was Amount C. On that same day, Taxpayer A took the check 
she had just received to Bank B to open the new IRA. She met with an officer of 
Bank B and told her that she had just closed her IRA with Bank A and wanted to 
open a new IRA with Bank B. The officer opened a new account and deposited 
the check into the account. However, contrary to Taxpayer A's instructions, Bank 
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B opened a non-retirement certificate of deposit. Taxpayer A discovered the 
error when she met with her accountant to prepare her taxes for 2002. 

Based on the facts and representations, you request that the Service waive the 
60 day.rollover requirement with respect to the distribution of Amount C, because 
,the failure to waive such requirement would be against equity or good 
conscience. 

Section 408(d)(l) of the Code provides that, except as otherwise provided in 
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in 
gross income by the payee or distributee, as the case may be, in the manner 
provided under section 72 of the Code. 

Section 408(d)(3) of the Code defines, and provides the rules applicable to IRA 
rollovers. 

Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(l) of the Code 
does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual 
for whose benefit the IRA is maintained if­

(i) 	 the entire amount received (including money and any other 
property) is paid into an IRA for the benefit of such individual 

6othdaynot later than afterthe the day on which the individual 
receives the payment or distribution; or 

(ii) 	 the entire amount received (including money and any other 
property) is paid into an eligible retirement plan (other than an 

60" dayIRA) for the benefit of such individual not later than the 
after the date on which the payment or distribution is received, 
except that the maximum amount which may be paid into such 
plan may not exceed the portion of the amount received which is 
includible in gross income (determined without regard to 

408(d)(3)).section 

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not 
apply to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual 
from an IRA if at any time during the I-year period ending on the day of such 
receipt such individual received any other amount described in section 
408(d)(3)(A)(I) from an IRA which was not includible in gross income because of 
the application of section 408(d)(3). 

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for 
partial rollovers. 
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Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60­
day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where 
the failure to waive such requirement would be against equity or good 
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable 
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that 
occurred after December 31,2001, are eligible for the waiver under 
section 408(d)(3)(1) of the Code. 

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 I.R.B. 359, provides that in determining whether to 
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(1), 
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including : 
(1) errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover 
due to death, disability, hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a 
foreign country or postal error, (3) the use of the amount distributed (for example, 
in the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the 
time elapsed since the distribution occurred. 

The information presented by Taxpayer A demonstrates a mistake on the part of 
Bank B failing to complete the transaction as instructed by Taxpayer A, and 
indicates that Taxpayer A could not reasonably satisfy the requirement that 
Amount C be deposited in an IRA within 60 days of the distribution from the IRA 
held with Bank A. The failure to deposit Amount C into a rollover IRA within the 
60-day period was beyond the reasonable control of Taxpayer A, and the failure 
to waive the 60-day requirement would be against equity or good conscience. 

408(d)(3)(1) of the Code,Therefore, pursuant to section the Service hereby 
waives the 60-day rollover requirement with respect to the distribution of 
Amount C. Taxpayer A is granted a period of 60 days from the issuance of this 
ruling letter to contribute Amount C. Provided all other requirements of section 
408(d)(3) of the Code, except the 60-day requirement, are met with respect to 
such contributions, these amounts will be considered rollover contributions within 
the meaning of section 408(d)(3) of the Code. 

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be 
distributed by section 401(a)(9) of the Code. 

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transaction described 
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations 
which may be applicable thereto. 

This letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 611.0(k)(3) 
of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 
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If you wish to inquire about this ruling, please contact 
Please address all correspondence to SE:T:EP:RA:T:3. 

Sincerely yours, 

Frances V. Sloan 
Manager, Employee Plans 

Technical Group 3 

Enclosures: 

Deleted copy of ruling letter 

Notice of Intentionto Disclose 



