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Attn: ------------------- 
 
Dear --------------------: 
 
This is in response to your letter, post-marked October 13, 2004.  You requested 
general information regarding a person’s qualifications to be a qualified intermediary for 
like-kind exchanges under § 1031 of the Internal Revenue Code.     
 
As you know, taxpayers may use a qualified intermediary to facilitate a like-kind 
exchange.  If certain requirements are met, a taxpayer’s transfer of relinquished 
property to a qualified intermediary and subsequent receipt of like-kind replacement 
property from a qualified intermediary is treated as an exchange with the qualified 
intermediary.  The rules relating to qualified intermediaries are discussed in § 
1.1031(k)-1 of the Income Tax Regulations. 
 
Section 1.1031(k)-1(g)(4)(iii) provides that a qualified intermediary is a person that (A) is 
not a disqualified person and (B) enters into a written agreement with the taxpayer (the 
"exchange agreement") and, as required by the exchange agreement, acquires the 
relinquished property from the taxpayer, transfers the relinquished property, acquires 
the replacement property, and transfers the replacement property to the taxpayer.   
 
A disqualified person is any person that is an agent of the taxpayer at the time of the 
transaction.  For this purpose, a person who has acted as the taxpayer's employee, 
attorney, accountant, investment banker or broker, or real estate agent or broker within 
the 2-year period ending on the date of the transfer of the first of the relinquished 
properties is treated as an agent of the taxpayer at the time of the transaction.  In 
determining whether someone is an agent of the taxpayer and thus a disqualified 
person as to the taxpayer, performance of the following services are not taken into 
account -- 
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(i) Services for the taxpayer with respect to exchanges of property intended to 
qualify for nonrecognition of gain or loss under § 1031; and 
 

(ii) Routine financial, title insurance, escrow, or trust services for the taxpayer by 
a financial institution, title insurance company, or escrow company. 
 

 
In addition, persons that are either related to the exchanging taxpayer or to an agent of 
the taxpayer are also disqualified persons.  See § 1.1031(k)-1(k)(3), (4) and (5).   
 
Section 1.1031(k)-1(g)(4)(i) provides that in the case of a taxpayer's transfer of 
relinquished property involving a qualified intermediary, the qualified intermediary is not 
considered the agent of the taxpayer for purposes of § 1031(a).  In such a case, the 
taxpayer's transfer of relinquished property and subsequent receipt of like-kind 
replacement property is treated as an exchange.  While gain or loss must be 
recognized if the taxpayer actually or constructively receives money or non-like-kind 
property before receiving the like-kind replacement property, the determination of 
whether the taxpayer receives money or other property before receiving the 
replacement property is made as if the qualified intermediary is not the agent of the 
taxpayer.   
 
Moreover, for a person to be a qualified intermediary, the exchange agreement must 
expressly limit the taxpayer's rights to receive, pledge, borrow, or otherwise obtain the 
benefits of money or other property held by the qualified intermediary.  The rules 
relating to a taxpayer’s right to receive, pledge, borrow, or otherwise obtain the benefits 
of money or other property held by the qualified intermediary are provided in § 
1.1031(k)-1(g)(6). 
 
In summary, any person that is not a disqualified person, that enters into an exchange 
agreement with an exchanging taxpayer and that performs the functions of a qualified 
intermediary as set forth in the regulations, as cited above, is a qualified intermediary as 
to that taxpayer.    
 
We hope this information is of some assistance to you in making a determination as to 
who may be a qualified intermediary.  If you have any questions, you may contact -------
------------------------- of my office at --------------------- (not a toll-free number).  
 
       Sincerely,  
       Robert A. Berkovsky 
       Branch Chief 
       Office of Associate Chief Counsel 
       (Income Tax & Accounting) 


