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Reference: Treatment of Lump-Sum Pension Distributions under U.S.-
Canada Income Tax Treaty 

  
Dear -----------:  

This responds to your letter dated June 25, 2004.  In response to your inquiry, we are 
providing the following general information.  This information letter is advisory only and 
has no binding effect on the Internal Revenue Service. 

You have asked about the application of the income tax treaty between the United 
States and Canada (“Treaty”) and the appropriate rate of withholding for a U.S.-source 
lump-sum retirement payment received by a resident of Canada.   

Article XVIII (Pensions and Annuities) of the Treaty provides in relevant part (emphasis 
added): 

1. Pensions and annuities arising in a Contracting State and paid to a 
resident of the other Contracting State may be taxed in that other 
State, but the amount of any pension included in income for the 
purposes of taxation in that other State shall not exceed the amount 
that would be included in the first-mentioned State if the recipient 
were a resident thereof. 

2. However: 

(a) Pensions may also be taxed in the Contracting State in 
which they arise and according to the laws of that State; but 
if a resident of the other Contracting State is the beneficial 
owner of a periodic pension payment, the tax so charged 



 

 

shall not exceed 15 per cent of the gross amount of such 
payment; 

 * * *  

3.   For the purposes of this Convention, the term “pension” includes 
any payment under a superannuation, pension or other retirement 
arrangement, Armed Forces retirement pay, war veterans pensions 
and allowances and amounts paid under a sickness, accident or 
disability plan * * * 

The general rule of paragraph 2(a) is that even though the pension may be taxed by the 
residence State pursuant to paragraph 1, the pension may also be taxed by the source 
State according to the laws of that State.  In the event the pension payment is 
“periodic,” the tax charged by the source State is limited to 15% of the gross amount of 
the payment.  However, if the pension is paid in a lump-sum distribution, there is no limit 
on the rate of tax by the source State, meaning that the source State may tax the 
distribution at its regular domestic rate.  Where the United States is the source State, 
pension distributions are generally subject to 30% withholding under sections 871(a) 
and 1441.  See Treas. Reg. § 1.1441-4(b)(1)(ii). 

You asked whether Article XXII (Other Income) might apply in lieu of Article XVIII in the 
case of a lump-sum pension distribution.  Article XXII applies only with respect to items 
of income not dealt with in the preceding articles of the Treaty.  The definition of 
“pension” provided in paragraph 3 of Article XVIII does not distinguish between periodic 
payments and lump-sum payments.  Therefore, a lump-sum payment that is a “pension” 
payment within the meaning of paragraph 3 is covered by Article XVIII, although it is not 
eligible for the 15% rate, and Article XXII has no application.  For an example of a 
qualified plan distribution that was covered by Article XXII instead of Article XVIII 
because it was a distribution from a stock bonus plan (a terminated ESOP) rather than a 
pension or annuity, see Clayton v. United States, 33 Fed. Cl. 628 (1995), aff’d. without 
published opinion, 91 F.3d 170 (Fed. Cir. 1996), cert. denied, 519 U.S. 1040 (1996). 

To the extent that, as a result of the application of Article XVIII, the recipient is subject to 
double taxation, you might consider the effect of Article XXIV (Elimination of Double 
Taxation). 

For additional general information regarding the Treaty, see Publication 597, 
“Information on the United States-Canada Income Tax Treaty”, available on the Internet 
at http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/p597.pdf. 

We hope this information will be helpful to you.  If you require a definitive determination 
of the law applicable to your particular facts, you may submit a request for a private 
letter ruling to this office pursuant to the rules set forth in Revenue Procedure 2004-1, 
which is available on the Internet at http://www.irs.gov/pub/irs-irbs/irb04-01.pdf.  If you 



 

 

should have any further questions in this matter, please contact --------------------------------
--l at --------------------- (not a toll-free number). 

 
Sincerely, 
 
 
 
M. Grace Fleeman 
Senior Counsel, Branch 1 
Office of Associate Chief Counsel 
(International) 

 


