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Dear --- - ---------: 

This is in response to your request for a letter ruling concerning the common paymaster 
provisions of the Internal Revenue Code (the Code).  As a preliminary matter, apart 
from the procedure for issuing a formal opinion as described in Revenue Procedure 
2004-1, 2004-1 I.R.B. 1, the Internal Revenue Service is not able to provide binding 
legal advice to particular taxpayers.  In the absence of a request for formal guidance, 
we are only able to provide general information.  Accordingly, in response to your 
request, we have reviewed the facts provided and set forth below general information, 
which we hope will be helpful to you. 

You indicated that you and your brother own one hundred percent of two separate 
subchapter S corporations.  From the facts you provided, we assume that both you and 
your brother are concurrently employed by both corporations.  Both corporations use a 
payroll service provider to comply with their obligations to withhold and pay employment 
taxes.  You inquired as to whether the Service would permit the payroll service provider 
to act as common paymaster for the two corporations owned by you and you brother. 

The Federal Insurance Contributions Act (FICA) imposes a tax on the “income” of every 
individual that equals a percentage of “wages” received by the individual.  See Code 
section 3101.  FICA also imposes an “excise tax” on each employer “with respect to 
having individuals in his employ” that is equal to a specified percentage of wages paid 
by the employer.  See Code section 3111.  The definition of wages in Code section 
3121(a) excludes that portion of remuneration for employment paid by an employer to 
an individual that exceeds “the contribution and benefit base” (or wage base) as 
determined under section 230 of the Social Security Act. 

The Federal Unemployment Tax Act (FUTA), like FICA, also imposes an excise tax on 
an “employer” with respect to having individuals in his employ that is a specified 
percentage of wages paid by the employer.  See Code section 3301.  FUTA also 
contains a wage base. 
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Under the common paymaster provisions of the Code, if an individual performs services 
as an employee for two or more related corporations and one of those corporations 
disburses all of the compensation to that individual, then liability for taxes under the 
FICA and the FUTA is computed as if the common paymaster were the only employer 
paying the compensation it disburses.  See Code section 3121(s) and Employment Tax 
Regulations (Regulations) section 31.3121(s)-1.  The effect of the common paymaster 
provisions is that related corporations pay no more FICA or FUTA taxes than if the 
corporations were only one employer even though the employee is actually employed 
by several separate corporations and the employee’s compensation reflects service 
performed for the several corporations.  Thus, a related group of corporations with a 
common paymaster is treated as a single corporation and is not required to pay the 
taxes that would otherwise be due because the worker is an employee of several 
corporations. 

In order for two or more corporations to use the common paymaster provisions, certain 
specific requirements must be satisfied.  The Internal Revenue Service does not have 
the discretion to allow corporations which do not meet these requirements to use the 
common paymaster provisions.  These requirements are that an individual must be 
concurrently employed by two or more corporations; one of those corporations must 
disburse all of the compensation to that individual; and all of the corporations must be 
“related corporations.” 
 
Under Regulation section 31.3121(s)-1(b)(1) corporations are considered related if they 
satisfy any one of the following four tests during a calendar quarter: 
 

(i) The corporations are members of a “controlled group of corporations” as 
defined in Code section1563, or would be members if section 1563(a)(4) and 
(b) did not apply and if the phrase “more than 50%” were substituted for the 
phrase “at least 80 percent” wherever it appears in section 1563(a). 

(ii) In the case of a corporation that does not issue stock, either fifty percent or 
more of the members of one’s corporation’s board of directors (or other 
governing body) are members of the other corporation’s board of directors (or 
other governing body), or the holders of fifty percent or more of the voting 
power to select such members are concurrently the holders of fifty percent or 
more of that power with respect to the other corporation.  

(iii) Fifty percent or more of one corporation’s officers are concurrently officers of 
the other corporation. 

(iv) Thirty percent or more of one corporation’s employees are concurrently 
employees of the other corporation. 

 
If the common paymaster provisions are not applicable, each employer for whom 
services are preformed is required to withhold the employee share of FICA and pay the 
employer share of FICA up to the contribution and benefit base as determined under 
section 230 of the Social Security Act.  Similarly, each employer is required to pay 
FUTA up to the FUTA wage base.  
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Code section 6413 contains special rules applicable to credits and refunds of certain 
employment taxes.  In particular, Code section 6413(c)(1) provides in relevant part that 
if an employee receives wages from more than one employer during a calendar year, 
and the wages received by that employee during the year exceed the contribution and 
benefit base (as determined under section 230 of the Social Security Act) the employee 
shall be entitled to a credit or refund of any amount of tax, with respect to such wages, 
imposed by section 3101(a), which exceeds the amount of tax attributable to wages 
equal to the contribution and benefit base.  Code section 3101(a) imposes FICA taxes 
on an employee.  However, Code section 3111(a) imposes FICA taxes on an employer.  
Thus, Code section 6413(c)(1) does not provide any legal authority for a credit or refund 
of FICA taxes paid by an employer pursuant to Code section 3111(a). 
  
If you have any questions with regard to this letter, please call -------------------- of my 
staff --------------------.  ----- can be reached at --------------------.   
 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Lynne Camillo 
Branch Chief, Employment Tax Branch 2  
(Tax Exempt & Government Entities) 


