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In re: Schedule C deduction under section 179 
 
 
Dear ------------- 
 
 This letter is in response to your letter, received in our office on June 4, 2003, 
requesting a ruling concerning whether you are entitled to an expense deduction under 
section 179 of the Internal Revenue Code on the purchase of a sports utility vehicle with 
a loaded gross vehicle weight in excess of 6000 pounds.  In order for us to respond to 
your specific request, you must submit a request for a private letter ruling.  The request 
must comply with all the requirements of section 8 of Revenue Procedure 2004-1, 2004-
1 I.R.B. 1.  A copy of selected selections of Rev. Rul. 2004-1 has been enclosed for 
your reference.  We hope that you find the following general information to be helpful.  
 
 Section 179 of the Code allows a taxpayer to treat the cost of any qualifying 
property as an expense, deductible in the year that the property is placed in service, 
subject to a dollar limitation on the aggregate cost that can be deducted in a particular 
year. Under the provisions of the Jobs and Growth Tax Relief Reconciliation Act of 
2003, the dollar limit applicable to qualifying property placed in service in taxable years 
beginning after 2002 is $100,000. 
 
 A sport utility vehicle (SUV) built on a truck chassis is considered a truck for 
purposes of section 280F of the Code.  Trucks that have a gross vehicle weight in 
excess of 6,000 pounds are not subject to the dollar limits imposed under section 
280F(a), which would otherwise limit the amount of the depreciation deduction, 
including the deduction under section 179, available for the vehicle.  However, these 
SUVs are nonetheless “listed property” under section 280F(d)(4)(A)(ii), and the 
remainder of the provisions of section 280F still apply.   
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 Section 280F(b)(1) of the Code provides that if any listed property is not used 
more than fifty percent in a qualified business use for any taxable year, then 
depreciation for the property must be calculated under the “alternative depreciation 
system” as defined in section 168(g).  A taxpayer required to depreciate an SUV under 
the alternative depreciation system may not claim the section 179 expense deduction, 
the bonus first-year allowance under section 168(k), or accelerated depreciation, but 
must instead depreciate the entire cost of the SUV ratably over the five-year recovery 
period using the “straight-line method”.   
 
 Furthermore, if a taxpayer uses an SUV more than fifty percent in a “qualified 
business use” in the taxable year the SUV is placed in service, but the taxpayer’s 
qualified business use drops to fifty percent or less in a later taxable year, section 
280F(b)(2) requires the taxpayer to include in current income for that later year the 
excess depreciation for each previous taxable year (i.e. the excess of the sum of the 
deductions taken for the vehicle in each previous year for any section 179 expense 
deduction, any bonus first-year allowance under section 168(k), and any accelerated 
depreciation, over the deductions that would have been available under the alternative 
depreciation system for those years) and to use the alternative depreciation system for 
the remainder of the five-year recovery period. 
 
 For purposes of section 280F, qualified business use generally means any use in 
a trade or business of the taxpayer; however, certain use by a 5-percent owner or 
related person may not be qualified business use pursuant to section 280F(d)(6)(C).  It 
should be noted that the use of a vehicle for commuting between a taxpayer’s home 
and the taxpayer’s regular place of business is personal use of the vehicle, not use in a 
trade or business of the taxpayer, and would not count towards “qualified business use”. 
 
 You should also be aware that the depreciation deduction (including the section 
179 deduction) in a particular year is limited by the percentage of the use of the property 
in the taxpayer’s trade or business.  So, for instance, if a taxpayer purchases an SUV 
for $100,000 and uses it 75 percent in the taxpayer’s trade or business and 25 percent 
for personal use (such as commuting), the section 179 deduction available to the 
taxpayer for the SUV is limited to $75,000. 
 
 Rev. Proc. 2004-1 provides the general procedures the Internal Revenue Service 
follows in issuing private letter rulings and the related instructions for the submission of 
private letter ruling requests by taxpayers.  In addition, taxpayers are required by statute 
to pay user fees for requests for private letter rulings.  Under section 15 of Rev. Proc. 
2004-1, the user fee must accompany the request in order to be processed by the 
Service.  In general, the user fee is $6,000 for private letter rulings.  However, there is a 
reduced fee of $500 for a request involving a business-related tax issue from a taxpayer 
with a gross income of less than $1 million.  See Appendix A of Rev. Proc. 2004-1.  
 
 If you should decide to request a private letter ruling, section 8.03(1) of Rev. 
Proc. 2004-1 provides information as to where to send the request.  Also, as we have 
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noted above, section 8 of Rev. Proc. 2004-1 provides general instructions for requesting 
a private letter ruling. 
 
 This letter has discussed certain general principles of tax law.  It is intended for 
informational purposes only and does not constitute a ruling.  See sections 2.01 and 
2.04 of Rev. Proc. 2004-1.  We hope the materials enclosed will be helpful to you; 
however, if you should have any additional questions or comments, please contact our 
office at (202) 622-3110. 
 
                                                    Sincerely yours, 
 
 
      Charles B. Ramsey 
                                                    CHARLES B. RAMSEY 
                                                    Chief, Branch 6 
                                                    Office of Associate Chief Counsel 
                                                    (Passthroughs and Special Industries) 
 
 
Enclosures 
 


