
 

 

  

 
  
Dear  Mr. Biasi: 
  
      This responds to your email dated March 2, 2004. 
  
      In your email, you ask about the deductibility of expenses incurred by a pilot 
to be trained as a Federal flight deck officer.  By way of background, you say that 
the Armed Pilots Against Terrorism Act includes a provision that airline pilots may 
voluntarily be trained as Federal flight deck officers.  Pilots who attend this 
training are not paid by their employers for this training and are not reimbursed 
for their expenses. 
  
      Section 162(a) of the Internal Revenue Code allows as a deduction all the 
ordinary and necessary expenses paid or incurred during a taxable year in 
carrying on any trade or business. 
  
      Section 1.162-5 of the income tax regulations states the requirements for 
education expenses of an employee to be deductible.  A first test is that the 
education must either maintain or improve skills needed in the employee’s 
present work or be required by the taxpayer’s employer or by the law to keep the 
employee’s present salary, status, or job. 
  
      Even if the education meets either of the two requirements of the first test, 
work-related education does not qualify if it is needed to meet the minimum 
educational requirements of the taxpayer’s trade or business or if it is part of a 
program of study that will qualify the taxpayer for a new trade or business. 
  
      If education meets the requirements to be deductible, expenses that may be 
deductible include, among others, tuition, books, supplies, and transportation and 
travel costs. 
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      Expenses for travel, meals (with a 50% limit), and lodging are deductible if 
the taxpayer travels overnight to obtain the education and the main purpose of 
the trip is to attend a work-related course.  If the travel away from home is mainly 
personal, the taxpayer cannot deduct all of the expenses for travel, meals, and 
lodging.  In such a situation, the taxpayer can only deduct expenses for meals 
and lodging during the time that the employee attends the qualified education.  
Whether the purpose of a trip is mainly personal or mainly educational depends 
upon the facts and circumstances. 
  
      You also asked about the loss of income due to attending training.  Although 
there is not a deduction for not earning expected income, if a taxpayer’s 
employer does not pay the taxpayer for all or part of time spent attending the 
training, an appropriate reduction will be made in the amount of compensation 
income that the taxpayer reports on his or her income tax return.  Thus the 
taxpayer will not be taxed on the amount that the taxpayer did not earn.  This has 
been the position of many court decisions over the years, such as the case of 
Hort v. Commissioner, 313 U.S. 28 (1941), in which the United States Supreme 
Court said, referring to a transaction which resulted in the taxpayer receiving less 
income than previously expected, that “[u]ndoubtedly it diminished the amount of 
gross income petitioner expected to realize, but to that extent he was relieved of 
the duty to pay income tax.” 
  
      For your reference, we are enclosing Publication 970, “Tax Benefits for 
Education.”  The relevant information begins on page 53 of the publication.  We 
are also enclosing Revenue Procedure 2004-1, which discusses how to obtain a 
ruling from the Internal Revenue Service. 
  
      We hope that this general information is helpful to you.  If you have any 
additional questions, please contact Peter Cohn at (202) 622-7900. 
  
   
      

Sincerely, 
  
 
THOMAS D. MOFFITT 
Chief, Branch 2  
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 
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