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Dear -----: 
 
 We have considered your request dated February 10, 2003 on behalf of a public charity 
involved in educating other charities about the role of lobbying as a means of achieving their 
philanthropic missions.  You request information on lobbying and influencing public policy by 
private foundations.  The public charity has compiled a list of recurring questions that, if 
answered by the IRS, would assist in correcting misconceptions in this area.  The questions are 
addressed below. 
 
 1.  May private foundations make general support grants, other than program-related 
investments, to "public charities" that lobby? 
 
Yes, private foundations may make grants, other than program-related investments, to public 
charities (i.e., organizations described in sections 509(a)(1), (2), or (3) of the Internal Revenue 
Code) that lobby, with certain restrictions.  The tax rules include explicit safe harbors for general 
support grants that meet the requirements of section 53.4945-2(a)(6)(i) of the Treasury 
Regulations.  Provided that such grants are not earmarked in whole or part for lobbying, they 
will not be taxable expenditures. 
 
 2.  Does the same answer apply whether or not the public charity has made the election 
under section 501(h) of the Code governing its own lobbying expenditures? 
 
Yes. 
 

T A X  E X E M P T  A N D  
G O V E R N M E N T  E N T I T I E S  

D I V I S I O N  



 - 2 - 
 
 
 
 
 3.  What constitutes “earmarking” of a grant for lobbying? 
 
"Earmarking” a grant for lobbying is making a grant with an oral or written agreement that the 
grant will be used for lobbying. 
 
 4.  Absent any specific agreement to the contrary, will the recitation in a grant agreement 
that “there is no agreement, oral or written, that directs that the grant funds be used for lobbying 
activities” be sufficient to establish to the satisfaction of the IRS that there has been no 
earmarking for lobbying? 
 
Yes, absent evidence of an agreement to the contrary. 
 
 5.  Is a foundation required to include a specific provision in its grant agreements that no 
part of the grant funds may be used for lobbying? 
 
A specific provision is required only if the grantee organization is not a public charity, or if the 
private foundation earmarks the grant for use by an organization that is not a public charity. 
 
 6.  Under what circumstances can a foundation make a grant to a public charity for a 
specific project that includes lobbying? 
 
A private foundation can make a grant to a public charity for a specific project that includes 
lobbying pursuant to sections 53.4945-2(a)(6)(ii) and (iii) of the regulations if (1) no part of the 
grant is earmarked for lobbying, (2) the private foundation obtains a proposed budget signed by 
an officer of the public charity showing that the amount of the grant, together with other grants 
by the same private foundation for the same project and year, does not exceed the amount 
budgeted, for the year of the grant, by the public charity for activities of the project that are not 
lobbying, and (3) the private foundation has no reason to doubt the accuracy of the budget. 
 
 7.  In the response to the preceding question, does it matter that the public charity’s 
proposal indicates that it will be seeking funds for the specific project from other private 
foundations without referring to other, additional sources of funds?’ 
 
No, the specific project grant rules in section 53.4945-2(a)(6)(ii) of the regulations do not require 
the private foundation to concern itself about the other sources of funding for the project in such 
situations. 
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 8.  What if, in the conduct of the project, the public charity actually makes lobbying 
expenditures in excess of its estimate in the grant proposal? 
 
If the requirements of section 53.4945-2(a)(6)(ii) and (iii) of the regulations are met (no earmarking, 
budget shows non-lobbying equal to or greater than grant, and no reason to doubt accuracy of 
budget), then the private foundation will not have made a taxable expenditure under 
section 4945(d)(1) of the Code for that year, even if the public charity makes lobbying expenditures 
in excess of the budgeted amount.  However, knowledge of the excess may provide a reason to 
doubt the accuracy of subsequent budgets submitted by the public charity. 
 
Section 53.4945-2(a)(7)(ii) of the regulations, Example (13), illustrates the situation where a private 
foundation makes a second-year grant payment after the public charity exceeded its lobbying 
budgeted amount in the first year of the grant.  In that case, although the private foundation did not 
have a taxable expenditure in the first year, it did have a taxable expenditure in the second year 
when the public charity again exceeded its lobbying budgeted amount.  Similarly, if the public 
charity's exemption is revoked for excess lobbying after receiving the grant, there is no adverse 
consequence to the private foundation unless it directly or indirectly controls the public charity or 
has knowledge of the change in status before making the grant. 
 
 9.  In determining whether a foundation grant has been earmarked for lobbying, do the 
definitions of lobbying in sections 56.4911-2 and 3 of the regulations govern? 
 
Section 53.4945-2(a)(1) of the regulations provides that the definitions of section 56.4911-2 and 
section 56.4911-3 apply without regard to the exceptions contained in section 56.4911-2(b)(3) 
and section 56.4911-2(c).  Instead, similar exceptions are provided in section 53.4945-2(d).  
Note that the special rules for membership communications under section 56.4911-5 do not 
apply to private foundations. 
 
 10.  Private foundations are required to make “all reasonable efforts” under 
section 4945(h) of the Code to ensure that grant funds subject to expenditure responsibility (for 
example, a grant to a section 501(c)(4) organization) are not used for lobbying.  Assuming grant 
records reflect that a grantee has been made aware of the applicable lobbying definitions and 
the grantee’s report on the use of grant funds reflects activities that are legislation-related but, 
as reported, lack one or more of the elements of lobbying under sections 53.4911-2 and 3 of the 
regulations, is the foundation required to investigate further to discharge its responsibilities? 
 
Section 53.4945-5(c)(1) of the regulations provides that a grantor private foundation is not 
required to conduct any independent verification of reports from grantees unless it has reason to 
doubt their accuracy or reliability. 
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 11.  May private foundations directly engage in any policy-related activities without 
incurring liability for private foundation excise taxes? 
 
Yes.  Private foundations may engage directly in a wide range of educational activities that 
influence the formation of public policy but are not lobbying so long as the foundation does not 
(1) reflect a view on specific legislation in communications with legislators, legislative staff, or 
executive branch personnel participating in the formulation of legislation, or (2) reflect a view on 
specific legislation and make a call to action in communications with the general public (and the 
rule for certain "mass media" communications does not apply).  Some communications that may 
otherwise qualify as lobbying are excepted as nonpartisan analysis, technical advice to a 
legislative body, or self-defense. 
 
 12.  What other policy-related activities may foundations fund? 
 
Private foundations may fund discussions of broad social problems, as well as certain public 
charity membership communications that are not treated as lobbying communications.  Further, 
the special restrictions on lobbying have no effect on contact with executive branch officials in 
order to influence the development of regulations (and other non-legislative policy positions).  
"Lobbying" is limited to attempting to influence action by a legislative body. 
 
 13.  May community foundations engage in or fund lobbying activities? 
 
Community foundations that are public charities may, if they have elected under section 501(h) 
of the Code, engage in or fund lobbying activities subject to the limitations of section 501(h) and 
section 4911 or, if they have not, to the extent that the lobbying activity does not constitute more 
than an insubstantial part of the community foundation's activities. 
 
 14.  May community foundations make grants to other public charities that are earmarked 
for lobbying without adverse federal tax consequences? 
 
Community foundations that are public charities may make grants to other public charities 
earmarked for lobbying so long as the amounts actually earmarked for lobbying are taken into 
account under the applicable limitation on lobbying expenditures by the community foundation 
noted in the response to Question 13.   
 
 15.  May community foundations engage in nonpartisan election-related activities 
(activities that do not constitute political campaign intervention within the meaning of 
section 1.501(c)(3)-1(c)(3)(iii) of the regulations) including voter registration, “Get Out the Vote” 
drives, voter education projects and candidate forums? 
 
Community foundations may engage in non-partisan election-related activities such as voter 
registration, “Get Out the Vote” drives, voter education projects and candidate forums, provided 
they do not constitute political campaign intervention under section 501(c)(3) of the Code.  
Regarding voter registration activities in particular, community foundations that are not private 
foundations are not required to meet the standards of section 4945(f). 
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 16.  In contrast to public charities, private foundations are subject to limitations under 
section 4945(d)(2) of the Code on funding nonpartisan “voter registration drives.”  For purposes 
of the limitations, does the phrase “voter registration drive” include nonpartisan election-related 
activities other than registering voters, including “Get Out the Vote” activities, voter education 
projects and candidate forums? 
 
No. 
 
 We believe this general information will be of assistance to you.  This letter, however, is not 
a ruling and may not be relied on as such.  If you have any questions, please feel free to contact 
the person whose name and telephone number are listed in the heading of this letter. 
 
      Sincerely, 
 
 
 
      Joseph J. Urban 
      Manager, Exempt Organizations 
        Technical Guidance & Quality Assurance 
 
 
cc: *** 
 *** 
 *** 
 *** 
 *** 
 


