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 Dear --------------: 

This responds to a request for a ruling letter on the proper tax treatment of travel 
expense reimbursements paid by --------------------------------------------(the taxpayer) to an 
employee who works out of his residence in one state but who regularly travels to the 
taxpayer’s office in another state, where he stays in a corporate apartment provided by 
the taxpayer.  We have determined that, in the interest of sound tax administration and 
because of the factual nature of the issues involved, we must decline to issue a letter 
ruling and we will refund your users fee under separate cover.  We hope, however, that 
the following general information will be helpful to you. 

An employer’s payments to an employee, including fringe benefits, generally are 
included in the employee’s gross income, and the employer must treat the payments as 
wages subject to withholding and employment taxes.  However, a fringe benefit that 
qualifies as a working condition fringe is not treated as taxable wages.  Section 132(d) 
of the Internal Revenue Code defines working condition fringe as “any property or 
services provided to an employee of the employer to the extent that, if the employee 
paid for such property or services, such payment would be allowable as a deduction 
under section 162 or 167.”   

Section 162(a)(2) allows deductions for traveling expenses (including amounts 
expended for meals and lodging other than amounts that are lavish or extravagant 
under the circumstances) paid or incurred while away from home in the pursuit of a 
trade or business.  To be deductible under § 162(a)(2), an employee's traveling 
expenses must be:  (1) ordinary and necessary, (2) incurred in pursuit of a trade or 
business, and (3) incurred while away from home.  Commissioner v. Flowers, 326 U.S. 
465 (1946), 1946-1 C.B. 57.  Also, § 162(a) and Rev. Rul. 93-86, 1993-2 C.B. 71, 
provide that traveling expenses with respect to an assignment in a single location that 
exceeds one year are not be deductible. 



 

  

In Commissioner v. Flowers, the Court determined that travel undertaken by a 
lawyer from his residence in Jackson, Mississippi, to his office for a railroad company 
based in Mobile, Alabama, was not incurred in pursuit of his trade or business.  The 
traveling expenses, the Court found, were incurred solely for personal purposes and did 
further the employer’s business:  “The exigencies of business rather than the personal 
conveniences and necessities of the traveler must be the motivating factors.  Such was 
not the case here.”  326 U.S. at 474. 

For purposes of § 162(a)(2) the term "home" (usually referred to in this context 
as the "tax home") means the vicinity of the employee's regular place of business -- but 
if the employee has more than one regular place of business, the tax home is the 
vicinity of the employee's principal place of business.  The determination of which 
regular place of business is the principal one depends on the facts and circumstances.  
Rev. Rul. 54-147, 1954-1 C.B. 51, sets forth some of the more important factors:   

� (1) the total time ordinarily spent by the taxpayer at each of his business posts,  

� (2) the degree of business activity at each such post, and  

� (3) whether the financial return in respect of each post is significant or 
insignificant. 

See Markey v. Commissioner, 490 F.2fd 1249 (6th Cir. 1974); see also Andrews v. 
Commissioner, 931 F.2d 132  (1st Cir. 1991).   

If the factors indicate that the vicinity of the employee’s residence is the 
employee’s principal place of business (and hence the employee’s tax home), then the 
employee’s use of the corporate apartment while traveling in the pursuit of the trade or 
business will be considered a working condition fringe, and the value will not be treated 
as taxable wages.  If the employee’s “tax home” is located in the vicinity of the 
taxpayer’s office, or if the employee’s travel is not in the pursuit of the trade or business, 
then the use of the corporate apartment is not a working condition fringe; the taxpayer 
would be required to treat as taxable wages the value of the employee’s use of the 
apartment.  

I hope this information is helpful.  Please call ------------------------------------------------
------------------------, at ---------------------, if you have any questions. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Thomas D. Moffitt 
Branch Chief, Branch 2 
(Income Tax & Accounting) 


