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Attention:  --------------------------------------------------------------------- 
 
 
Dear ----------------: 

 
Reference: Response to inquiry re: tax treatment and reporting of  refund of excess    
                     retirement plan contribution.  

 
Federal Agency A = ---------------------------------------------- 
 
Plan P = ------------------------------------------------------------------- 
 
X Percent = -------- 
  

 This responds to your inquiry to Gary Wilcox, Deputy Chief Counsel (Technical), 
Internal Revenue Service, on behalf of Federal Agency A concerning the reporting and 
tax treatment of certain refunds (with interest) of retirement contributions made from its 
Plan P, a qualified defined benefit retirement plan.  You asked us to answer several 
questions concerning this subject matter. 
  
 Since we do not have a request for a private letter ruling regarding your agency’s 
plan filed in accordance with Revenue Procedure 2004-1, 2004-1 I.R.B. 1, we are 
unable to furnish a definitive ruling regarding your inquiries.  However, we are pleased 
to furnish this general information letter to you concerning the reporting and taxation 
issues you raised, which we hope may be helpful to you and Agency A.  Section 2.04 of 
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Revenue Procedure 2004-1 defines an “information letter” as a statement issued by the 
Internal Revenue Service that calls attention to a well-established interpretation or 
principle of tax law without applying it to a specific set of facts.  This section also states 
that an information letter is advisory only and has no binding effect on the Service.  
 You report that Agency A maintains Plan P, a defined benefit plan which is 
treated as qualified under section 401(a) of the Internal Revenue Code.  Section 805 of 
Plan P generally requires its participants to make mandatory contributions of X percent 
of their salaries to the Plan during their entire term of employment.  The participants are 
fully subject to current income taxation of their X percent contributions.  Section 806 of 
Plan P provides, in relevant part, that the annuity of a participant shall be equal to 2 
percent of his or her basic salary for the highest three consecutive years of service 
multiplied by the number of years, not exceeding 35, of service credit obtained in 
accordance with the Plan; a Plan P participant accrues no additional benefit after 
working more than 35 years for Agency A. 
 
 Section 815(h) of Plan P provides that amounts deducted and withheld from the 
basic salary of a participant pursuant to its section 805 from the beginning of the first 
pay period after the participant has completed 35 years of service, computed under its 
section 816 (excluding service credit for unused sick leave under section 816(b)), 
together with interest on such excess amounts at the rate of 3 percent per year 
compounded annually from the date of deduction to the date of retirement or death, 
shall be applied toward any special contribution due under section 805(d), and any 
balance not so required shall be refunded in a lump sum to the participant after 
separation, or in case of the participant’s death, to a beneficiary.  Agency A 
characterizes these refund payments (not including the interest thereon) as “excess 
contributions.” 
 
 Based on these facts and representations, your letter requests the Internal 
Revenue Service’s response to the following five questions: 
 

1. Is Agency A required to issue Forms 1099-R reporting the refunds of the 
“excess contributions”? 

 
2. Should the excess contributions be reported (as employee contributions) in 

Box 5 of the Form 1099-R or as a gross distribution in Box 1.  If reported as a 
gross distribution, should Agency A check the box indicating that the taxable 
amount is not determined?  

  
3. What distribution code relating to the refund payments should be used in Box 

7 of Form 1099-R? 
 

4. Are the Plan P participants who receive refunds of their “excess contributions” 
and the related interest subject to the 10 percent additional income tax 
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imposed upon premature distributions under section 72(t) of the Internal 
Revenue Code?  and,  

 
5. How should the interest portion of the refund payments be properly taxed and 

reported? 
 Concerning the first question, employers such as Agency A must issue Forms 
1099-R concerning the refunds of “excess contributions” and the associated interest 
paid with respect to such refunds pursuant to section 815(h) of Plan P due to the 
reporting requirements of sections 6041 and 6047 of the Internal Revenue Code. 1  The 
IRS has designated Form 1099-R, Distributions from Pensions, Annuities, Retirement 
or Profit-Sharing Plans, IRAs, Insurance Contracts, etc., as the proper information 
return for reporting such payments. Thus, Form1099-R is the proper form to be used in 
making the required reports of such refunds (and the related interest payments) to the 
participants who receive them. 
 
 Concerning the second question relating to reporting the distribution on Form 
1099-R, the distribution should be included in Box 1 of the form.  The distribution would 
also be reported in Box 5 (Employee contributions or insurance premiums) to the extent 
it represents amounts previously included in income as after-tax contributions.  This 
would mean that the taxable portion of the distribution has been determined, and that 
the checkbox in Box 2b (Taxable amount not determined) should not be checked. 
 
 Concerning the third question about the appropriate code to insert in Box 7, 
generally, 7 (Normal distribution), will be the appropriate code to use for reporting the 
distribution of the refund of excess employee contributions. 
 
 Regarding the fourth question relating to the applicability of the early distribution 
penalty, separated Agency A employees are, with certain exceptions, subject to the 10 
percent additional tax described in section 72(t)(1) of the Code on early distributions of 
excess contributions.  However, we believe it would only rarely be applicable to Agency 
A’s employees since they would be eligible for such refunds only after serving for at 
least 35 years and section 72(t)(2)(A)(v) provides an exception to the 10 percent 
penalty for such distributions “made to an employee after separation from service after 
attainment of age 55.”   
 
 Section 72(t)(1) provides that if any taxpayer receives any amount from a 
qualified retirement plan, the taxpayer’s tax for the year when he receives such amount 
shall be increased by 10 percent of such amount which is includible in gross income. 
 

                                            
1   In essence, sections 6041 and 6047 of the Internal Revenue Code require an employer 
maintaining a plan, from which designated distributions may be made, to make returns and reports 
regarding such plan and the remuneration paid to the individual participants and beneficiaries to 
each recipient who receives at least $10 of distributions in a year from such plan. 
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 Section 72(t)(2)(A) provides several exceptions to the general section 72(t)(1) 
rule.  Among the exceptions are (i) distributions which are made on or after the date on 
which the employee attains age 59½, (ii) made to a beneficiary or the participant’s 
estate after the participant’s death, (iii) made after an employee’s becoming disabled, 
(iv) part of a series of substantially equal periodic payments (not less frequently than 
annually) made for the life (or life expectancy) of the employee or the joint lives (or joint 
life expectancies) of such employee and his designated beneficiary, and (v) made to 
the employee after separation from service after attainment of age 55. 
 
 Notice 87-13, 1987-1 C.B. 432, Q&A 20, provides, in relevant part, that a 
distribution to an employee from a qualified plan will be treated as within section 
72(t)(2)(A)(5) if (1) it is made after the employee has separated from service for the 
employer maintaining the plan and (2) such separation from service occurred during or 
after the calendar year in which the employee attained age 55. 
 
 Concerning the fifth question regarding the proper reporting and tax treatment of 
the interest payments, the interest portion of a Plan P participant’s “excess contribution” 
refund made pursuant to section 815(h) of Plan P is includible in the distributee’s gross 
income in the year it is distributed, pursuant to sections 72 and 402(a) of the Code.  
 
 Agency A should report direct rollovers, using distribution Code G (relating to 
direct rollover and rollover contribution) in Box 7 of Form 1099-R.  The interest portion 
of the refunds that is not rolled over should be reported on Form 1099-R, using code 1 
(early distribution, no known exception) or 2 (early distribution, exception applies), or 7 
(normal distribution) as appropriate.  Since the interest payment is an “eligible rollover 
distribution”, any amount of the interest portion that is not directly rolled over is subject 
to income tax withholding at a 20% rate.  The participant may choose to receive such 
distribution and personally roll it over to an IRA.  If the plan participant was born before 
1936, the distribution may also qualify for preferential tax treatment as a lump sum 
distribution.  To show potential qualification for this special treatment, you should use 
Code A in Box 7 of Form 1099-R. The following examples illustrate how to deal with 
and report an eligible rollover distribution of the interest. 
 
 Example 1:  The participant receives a $10,500 distribution, consisting of a 
$10,000 refund of his contribution and $500 of interest and Agency A rolls the interest 
over in a direct rollover to another eligible retirement plan.  The participant would 
receive two Forms 1099-R.  The first Form 1099-R reports the $10,000 refund, with this 
figure entered in Boxes 1 and 5 of this form; no entry would be made on this form’s 
Boxes 2a or 2b; and distribution code “7” would be inserted in its Box 7.  The second 
Form 1099-R, reporting the interest portion, would be completed by entering 500 in Box 
1, 0 (zero) in Box 2 and distribution code G in box 7. 
 
 Example 2:  Assume the same facts as in Example 1, except that the interest is 
not rolled over.  The first Form 1099-R, reporting the refund of the after-tax contribution, 
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would be completed the same way as described in Example 1.  The second Form 1099-
R, reporting the interest payment, would be completed with entries of 500 in Boxes 1 
and 2a and 100 (pertaining to the withheld income tax) in Box 4.  Box 7 would include a 
distribution code of 1 or 2 (if the participant had not yet reached age 59½), code 7 (if 
the participant had reached age 59½), and code A if the participant was born before 
1936. 
 
 The above-described 20 percent withholding for eligible rollover distributions that 
are not rolled over is required under section 3405(c) and § 31.3405(c)-1, Q&A 1 and 2 
of the Treasury Regulations.  Section 3405(e)(1)(A) defines a “designated distribution” 
as any payment or distribution from an employer deferred compensation plan, an 
individual retirement plan or a commercial annuity.  Under section 3405(e)(1)(B)(ii), the 
term “designated distribution” does not include the portion of a distribution or payment 
which it is reasonable to believe is not includible in gross income.   
 
 Section 6047(d) provides, in relevant part, that the IRS shall, by forms or 
regulations, require an employer or plan administrator maintaining a plan from which 
designated distributions may be made to make returns regarding such plan to its 
participants and beneficiaries and to the IRS.  Furthermore, no return shall be required 
with respect to distributions to any person during any year unless such distributions 
aggregate $10 or more.  Section 35.3405-1T, Q&A E-9 provides that these reporting 
requirements are satisfied if Form 1099 is filed with respect to each payee, absent other 
forms and regulations. 
 
 We hope the general information supplied above has been helpful.  If you need 
further assistance, either with the technical information furnished in this letter or with 
submitting a request for a private letter ruling in accordance with Revenue Procedure 
2004-1, please contact me or ------------------at  ---------------------- 
 
 

Sincerely, 
 
Robert D. Patchell 
Branch Chief, Qualified Plans 2 
Office of Associate Chief Counsel   
(Tax Exempt/Government Entities) 


