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Dear ---- ------: 
 
This letter is in reply to your inquiry dated May 5, 2004, to Senator ----------------------.   
--------------------of Senator ------------- office asked us to respond to you directly on your 
request for an official statement that a ---------------------qualifies to be a donee of a 
conservation easement.  In your telephone conversation with ----------------------of this 
office on June 2, 2004, you indicated that ----------------------------is not an entity described 
in § 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.  I hope the following general information is 
helpful. 
 
An organization must be a “qualified organization” within the meaning of Sections 170(c) 
and 170(h)(3) of the Code in order to be eligible to receive deductible charitable 
contributions of conservation easements.  Section 170(c) describes the types of entities 
generally eligible to receive deductible charitable contributions, and § 170(h)(3) 
describes qualified organizations eligible to receive deductible conservation easements.   
 
Under these provisions, a qualified organization may include a governmental unit, such 
as a state, a political subdivision of a state, or an instrumentality of a state or of a 
political subdivision of a state.  Depending on the facts and circumstances, a --------------
------------- could be considered a governmental unit for purposes of determining whether 
it is a qualified organization within the meaning of § 170(h)(3) of the Code.  
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If you would like us to examine your information and determine whether your --------------
is eligible to receive a deductible conservation easement, you would need to request a 
private letter ruling.  You will find information on how to request a private letter ruling in 
Rev. Proc. 2004-1, 2004-1 I.R.B. 1.  I have enclosed a copy.  If you need further 
assistance, please call me at ---------------------or ---------------------, I.D. Number -------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------, 
at ---------------------for questions on the deductibility of charitable contributions, or ---------
---------------at ---------------------for questions on governmental units. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Robert M. Brown 
Associate Chief Counsel 
(Income Tax and Accounting) 

 
cc: The Honorable -------------------------- 

 
 
 
Enclosure:  Rev. Proc. 2004-1 

 
 

 


