
 

 

 
INTERNAL REVENUE SERVICE 

 
 

April 29, 2004 
 
 
Number:   INFO 2004-0090 
Release Date:  6/30/2004 
CONEX-119044-04/CC:ITA:B02 
Index No. 213.05-05 

 
 
  ---------------------------------------------- 
------------------------------------------------------ 
-------------------------------------- 
---------------------------- 
 
Dear ------------------------------: 

I am writing in response to your letter of March 24, 2004, addressed to IRS 
Commissioner Mark Everson.  You wrote on behalf of your constituent -----------------------
-------- who is concerned about the deductibility of private school tuition as a medical 
care expense.  His son has been diagnosed with ---------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------- and is attending a school 
that specializes in correcting this kind of disorder.  An IRS employee told your 
constituent the tuition at the school was not deductible as a “special school” expense 
because the school does not have a physician on staff.  

Education is normally not medical care.  Thus, a physician must diagnose a medical 
condition and recommend special education to correct the condition for the education to 
be medical care.  The school need not employ physicians to provide that education, but 
the school must have a curriculum designed to provide medical care.  Helping the 
student overcome a physical or mental handicap and move on to normal education and 
living is the essence of “special education.”  Section 1.213-1(e)(1)(v)(a) of the Income 
Tax Regulations; Rev. Rul. 70-285, 1970-1 C.B. 52, 53.  

Publication 502, Medical and Dental Expenses, states a taxpayer can include in medical 
expenses the cost (tuition, meals, and lodging) of attending a school that furnishes 
special education to help a child to overcome learning disabilities.  A doctor must 
recommend that the child attend the school for special education.  Overcoming the 
learning disabilities must be a principal reason for attending the school, and any 
ordinary education received must be incidental to the special education provided.  
Special education thus includes teaching Braille to a visually-impaired person, teaching 
lip reading to a hearing-impaired person, giving remedial language training to correct a 
condition caused by a birth defect, or overcoming other disabilities.   

-------------quoted the following statement from Publication 502:  “You cannot include in 
medical expenses the cost of sending a problem child to a school where the course of 
study and the disciplinary methods have a beneficial effect on the child’s attitude if the 
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availability of medical care in the school is not a principal reason for sending the student 
there.”  Apparently, ---------------accountant said this statement explained why the 
expenses would not be deductible.  -------------asked that we remove this statement from 
Publication 502 because he believes it discriminates against children with mental health 
issues.   

I believe the statement quoted is correct in its context of children who need discipline to 
correct their behavior.  This is an example of education that is not medical care.  Thus, 
a parent who sends a defiant son to military school is not doing this to overcome a 
mental or physical disorder, but to provide discipline and ordinary education. 

Although the IRS tries to assist taxpayers who telephone with questions, a telephone 
conversation is not an authoritative analysis.  -------------may, of course, consult with his 
accountant on whether to apply for a private letter ruling to determine deductibility of the 
cost of sending his son to a particular school.  To receive a favorable ruling, he will need 
to show his son is attending principally to receive medical care. 
 
I hope this information is helpful in responding to ------------.  If you have any questions, 
please call me at --------------------, or --------------------------------------------------------------------
-------------------------------------. 
 

Sincerely, 
 
 
 
Robert M. Brown 
Associate Chief Counsel 
(Income Tax and Accounting) 

 


