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Dear ---------------: 
 
This responds to your letter dated January 16, 2004, in which you request a private 
letter ruling about the income tax consequences of long-term care insurance premium 
payments.  As ----------------------of this office discussed with you on April 28, 2004, the 
Internal Revenue Service ordinarily does not issue a private letter ruling when the 
taxpayer’s question involves a factual issue.  See § 6.02 of Rev. Proc. 2004-1, 2004-1 
I.R.B. 1, 15.  Whether ----------------------------------is a factual issue.  Moreover, the 
Service will not issue a private letter ruling on whether compensation is reasonable in 
amount.  See § 3.01(15) of Rev. Proc. 2004-3, 2004-1 I.R.B. 114, 116.  Accordingly, we 
decline to issue a ruling.  Pursuant to § 15.10(2) of Rev. Proc. 2004-1, your user fee will 
be refunded under separate cover.  Although we decline to issue a ruling on your 
questions, we are happy to provide you with general information regarding the 
deductibility and income treatment of long-term care insurance.     
 
You relate the facts as follows:  You are a -----------------------------------.  You are ------------
------- -------------and perform services for a ------------------------------------partnership 
owned by -------------.  You currently receive payments from the partnership under a 
covenant not to compete.  The partnership wishes to pay you a salary and purchase a 
long-term care insurance policy on your behalf.  The premium for the insurance policy is 
expected to be $----------per year.  All -------------------------------------hired by the 
partnership in future will be eligible for the long-term care insurance coverage.   
 
You ask whether the partnership may deduct the long-term care insurance premiums in 
full; whether there are any requirements regarding minimum salary and hours for a 
person to constitute an employee of the partnership; and whether you have taxable 
income as a result of the insurance coverage.   
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Deductibility of Long-Term Care Insurance Premiums 
 
Section 162(a) of the Internal Revenue Code provides that a business may deduct its 
ordinary and necessary expenses paid or incurred during the taxable year.  Employee 
compensation is an ordinary and necessary expense under § 162(a)(1) to the extent  
that the compensation is: 1) For services actually rendered, and 2) reasonable in 
relation to the services performed.  Payments for employee health plans, including long-
term care insurance plans, are usually considered employee compensation.  See 
Publication 535, “Business Expenses,” pages 7 and 25 (copy enclosed).    
 
There are no specific requirements regarding a minimum salary or minimum hours 
worked to determine what constitutes a reasonable amount of employee compensation 
under § 162(a)(1).  Section 1.162-7(a) of the Income Tax Regulations states that the 
test of deductibility in the case of compensation payments is whether they are 
reasonable and are in fact payments purely for services.  Section 1.162-7(b)(3) defines 
reasonable compensation as only such amount as would ordinarily be paid for like 
services by like enterprises under like circumstances.  See also Publication 535, pages 
6 and 7.   
 
If a payment designated as compensation is not in exchange for services actually 
rendered, the payment is not deductible under § 162(a)(1).  On the other hand, if an 
employee renders services but the compensation exceeds an amount that would be 
considered reasonable, the compensation is deductible under § 162(a)(1) only to the 
extent that it would be reasonable.   
 
Tax Consequences to the Insured Person 
 
Generally, an employer’s payments for qualified long-term care insurance premiums for 
an employee are excluded from the employee’s income.  See Publication 525, ”Taxable 
and Nontaxable Income,” page 4 (copy enclosed).  For the requirements for qualified 
long-term care insurance contracts and eligible premiums, see Publication 535, page 
25.  Similarly, non-business payments made for another person’s long-term care 
insurance premiums may be gifts from the payor to the insured person, and if so, are 
excluded from the insured person’s income under § 102.   
 
In addition to an employer’s payment of premiums on behalf of the insured person, 
amounts the insured person receives under a qualified long-term care insurance 
contract for qualified long-term care are usually excluded from the insured person’s 
income.  See Publication 525, page 15. 
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I hope this information is helpful.  For your convenience, a copy of Publication 334, “Tax 
Guide for Small Businesses,” also is enclosed.  If you have any questions, please 
contact ----------------, I.D. Number -------------, at -------------------.   

 
Sincerely, 
 
 
 
Paul M. Ritenour 
Chief, Branch 1 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 

 
Enclosures (3): 

Publication 535, Business Expenses 
Publication 525, Taxable and Nontaxable Income 
Publication 334, Tax Guide for Small Businesses 


