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Dear -------------: 
 
I apologize for the delay in responding to your inquiry.  This is an information letter in 
response to your inquiry regarding the procedures that employers may use to obtain the 
necessary employee supporting statements for an employer’s refund claim of employee 
taxes.  Specifically, you ask whether an employer can request and obtain the necessary 
“written statement” from an employee, as required under Procedures and 
Administration Regulation section 31.6402(a)-2(a)(2), from an employee in an electronic 
submission (e.g., e-mail). 
   
Internal Revenue Code section 6402(a) provides that in the case of an overpayment, 
the Secretary, within the applicable period of limitations may credit the amount of such 
overpayment (including any interest allowed thereon) against any liability of the person  
who made the overpayment and, subject to certain restrictions, refund any balance to 
such person. 
 
Section 31.6402(a)-2(a)(2)(i) of the regulations provides that every claim by an 
employer for a refund or credit of employment taxes under Code section 3101 or 
section 3201 collected from an employee shall include a statement that the employer 
has repaid the tax to such employee or has secured the written consent of such 
employee to the allowance of the refund or credit.   
 
Section 31.6402(a)-2(a)(2)(ii) of the regulations provides that if the claim relates to 
employee taxes collected in a year prior to the year for which the credit or refund is 
claimed, the employer must also include a statement that it has obtained from the 
employee a written statement (a) that the employee has not claimed a refund or credit 
of the amount of the overcollection, or if so, such claim has been rejected, and (b) that 
the employee will not claim a refund or credit of such amount.    
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Under regulations sections 31.6402(a)-2(a)(2)(i) and (ii) the employer is required to 
retain the written statements received from the employees as part of its record.  
 
Generally, as a condition to receiving a refund of the employer and employee portion of 
Federal Insurance Contribution Act (FICA) taxes, an employer has a duty to first 
“adjust” the employee portion of FICA taxes.  See Atlantic Department Stores, Inc. v. 
United States, 557 F.2d 957 (2d Cir. 1977).  Revenue Ruling 81-310, 1981-2 C.B. 241, 
provides that at a minimum the employer must notify its employees of the overpaid 
employee FICA tax and request their consent to filing a refund claim on their behalf.  
 
To satisfy the requirements in regulations section 31.6402(a)-2(a)(2) the employer must 
receive either a written consent under section (a)(2)(i) of the regulations or a written 
statement under section (a)(2)(ii) of the regulations.  The Service has not issued any 
guidance indicating that some form of electronic receipt from an employee may be 
substituted for the required written document.   
 
We appreciate your suggestions and comments on possible standards and safeguards 
that could be utilized to insure the authentication of electronic statements and consents 
from employees.  Your comments will be most useful in our determination of whether to 
issue further guidance in this area.    
 
If you have any questions, please contact me or ----------------------------------------------------
--------------------------------------------- 

 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Joseph W. Spires 
Acting Chief, Employment Tax Branch 1 
Division Counsel/Associate Chief Counsel 
(Tax Exempt and Government Entities) 


