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Dear :

This letter responds to your letter, dated September 13, 2002, on behalf of 
, requesting permission for  to deduct currently under 

§ 174(a) of the Internal Revenue Code research and experimental ( R&E) expenditures,
effective for the first taxable year ending 2002.  The following information is being
provided pursuant to section 2.04 of Rev. Proc. 2003-1, 2003-1 I.R.B. 1, 7 (January 6,
2003).  This information letter is advisory only and has no binding effect on the Internal
Revenue Service. 

Section 174(a) provides that a taxpayer may elect to treat R&E expenditures as
expenses that are not chargeable to capital account.  R&E expenditures to which the
election applies are allowed as a deduction.  A taxpayer may elect this method without
the consent of the Secretary for the taxpayer’s first taxable year for which R&E
expenditures are paid or incurred.  Also, with the consent of the Secretary, a taxpayer
may adopt this method at any time.  If the taxpayer adopts this method, the method
must be adhered to in computing taxable income for the taxable year in which the
election is made and all subsequent tax years unless, with approval of the Secretary, a
change to a different method is authorized with respect to all or part of the R&E
expenditures. 

Section 174(b) provides that a taxpayer may elect, in accordance with the
regulations, to amortize R&E expenditures over a period of not less than 60 months, as
may be selected by the taxpayer, beginning with the month in which the taxpayer first
realizes benefits from the expenditures.  If a taxpayer elects this method, the method
and the period selected by the taxpayer must be adhered to in computing taxable
income for the taxable year in which the election is made and all subsequent taxable
years unless, with the approval of the Secretary, a change to a different method or to a
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different period is authorized with respect to part or all of the R&E expenditures.  The
election under IRC § 174(b) will not apply to any expenditure paid or incurred during
any taxable year before the taxable year for which the taxpayer makes the election. 

Section 1.174-1 of the Income Tax Regulations provides that R&E expenditures
that are neither treated as current expenses nor deferred and amortized under § 174
must be charged to capital account.  Section 1.174-1 also provides that the
expenditures to which § 174 applies may relate either to a general research program or
to a particular project. 

Section 1.174-3 provides rules for the election to expense R&E expenditures
under IRC § 174(a) and for requesting permission to change to or from that method.  In
summary, except for an initial election to deduct R&E expenditures in the first tax year
they are paid or incurred, all changes require the permission of the Commissioner.  In
addition, all changes are effective for the taxable year of the change and must be
adhered to for all subsequent taxable years.  The regulations also make clear that a
taxpayer may, with permission, adopt any of the authorized methods (current deduction,
deferral, or capitalization) with respect to any particular project.  A taxpayer may not,
however, adopt or change a method for any expenditure made prior to the taxable year
for which the adoption or change is requested and may not utilize, in the same taxable
year, more than one method for any particular project.

Section 1.174-4 provides rules for making the election to defer and amortize
R&E expenditures under IRC § 174(b) and for requesting permission to change to or
from that method.  In summary, except for an initial election to defer and amortize R&E
expenditures in the first year they are paid or incurred, all changes require the
permission of the Commissioner.  In addition, all changes are effective for the year of
change and must be adhered to for all subsequent taxable years.  A taxpayer who does
not elect to defer and amortize R&E expenditures in the first year in which they are paid
or incurred may only adopt the deferral method with permission.  A taxpayer may not
adopt or change a method for any expenditure made prior to the year for which the
adoption or change is requested and may not utilize, in the same taxable year, more
than one method for any particular project.

Rev. Proc. 2002-9, 2002-1 C.B. 327, provides procedures under which a
taxpayer may obtain the automatic consent of the Commissioner to change certain
methods of accounting.  Rev. Proc. 2002-9 provides procedures for taxpayers to obtain
automatic consent to change their treatment of R&E expenditures.  See section 6 of
Rev. Proc. 2002-9 and section 2A of the Appendix to Rev. Proc. 2002-9.  We have
enclosed a copy of Rev. Proc. 2002-9 for your information.
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This letter should not be regarded as a private letter ruling, nor relied upon as
such.  If you have any questions, you may contact 

Sincerely,

Joseph H. Makurath

Joseph H. Makurath
Senior Technician Reviewer, Branch 7
Office of Associate Chief Counsel
(Passthroughs and Special Industries)


