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Dear -------------: 
 
 This general information letter responds to your letter to Mr. Aaron Welch of the 
Internal Revenue Service’s Electronic Tax Administration, which was forwarded to our 
office for reply.  Please note that a general information letter is advisory only and has 
no binding effect on the IRS.  If you need definitive guidance on the law applicable to 
your particular facts, you may request a private letter ruling in accordance with the 
procedures in Rev. Proc. 2003-1, 2003-1 I.R.B. 1, or its successor. 
 
 In your letter you state that -------------is planning to offer on-line tax preparation 
and electronic filing services to employers who wish to provide these services as a 
benefit to their employees.  --------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------, 
you would like the Service to address the following questions regarding the federal 
income tax consequences to the employers who will be participating in the plan and to 
their employees who will be receiving your services as a benefit. 
 

1. Would the value of the services provided by the employer be excludable from 
an employee’s gross income as a de minimis fringe benefit pursuant to          
§ 132(a)(4) of the Internal Revenue Code? 
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2. Would the cost of the on-line tax preparation and electronic filing services 
purchased by employers be deductible as ordinary and necessary business 
expenses under § 162? 

 
3. What information and documentation would an employer need to provide to 

substantiate the deduction under § 162? 
 

 Section § 61 defines gross income as all income from whatever source derived 
and provides a list of the type of items normally included in gross income.  Among the 
items included are compensation for services, including fees, commissions, fringe 
benefits, and similar items.  However, § 132(a)(4) provides that gross income does not 
include any fringe benefit that qualifies as a de minimis fringe.  Pursuant to § 132(e)(1), 
the term "de minimis fringe" means any property or service the value of which is (after 
taking into account the frequency with which similar fringes are provided by the 
employer to the employer's employees) so small as to make accounting for it 
unreasonable or administratively impracticable. 
 
 Section 1.132-6(c) of the Income Tax Regulations provides that a cash 
equivalent fringe benefit (such as a fringe benefit provided to an employee through the 
use of a gift certificate or charge or credit card) is generally not excludible under            
§ 132(a) even if the same property or service acquired (if provided in kind) would be 
excludible as a de minimis fringe benefit. Therefore, vouchers which can be exchanged 
for property or services with a specific fair market value are not eligible for exclusion as 
de minimis fringe benefits.  Moreover, although employers may offer electronic filing 
services limited to the electronic transmittal of employee returns as a de minimis fringe 
benefit, this treatment does not extend to return preparation services with a specific fair 
market value.  Consequently this exclusion also does not extend to vouchers for tax 
preparation software that has a readily ascertainable value. 
 
 As a general rule, § 162 provides that all ordinary and necessary expenses paid 
or incurred during the taxable year in carrying on any trade or business are deductible.  
Among the items included in business expenses are labor costs such as compensation 
for services and certain employee benefits.  If an employer pays for tax preparation and 
electronic filing services as a benefit to its employees, the expenditure would be 
deductible under § 162.  However, if an employer includes the value of a noncash 
fringe benefit in an employee’s gross income, the employer may not deduct this amount 
as compensation for services but rather may deduct only the costs incurred by the 
employer in providing the benefit to the employee.  Section 1.162-25T(a) of the 
temporary Income Tax Regulations. 
 
  Taxpayers are required to keep permanent books and records which are 
sufficient to establish the amount of gross income, deductions, credits, or other matters 
reported in their income tax returns.  See § 6001 and § 1.6001-1.  While there is no 
specific list of information or documentation that is necessary to substantiate every type 
of deduction allowable under the law, it is assumed that taxpayers will normally 
maintain records that are sufficient to determine the amount and business purpose of 
expenditures deducted on their income tax returns.  
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 We hope that this information sufficiently answers your questions.  If you have 
further questions, please contact ----------------------------------------.   
 

Sincerely yours, 
 
 

 
PAUL M. RITENOUR 
Chief, Branch 1 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax and Accounting) 

 
cc: 


