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Legend
Father             =                               
Mother            =                              
Son A             =                                 
Son B             =                                   
Date 1            =                               
Date 2            =                               
State              =                 

Dear                 :

This is in response to your letter dated November 13, 2002, and prior
correspondence, requesting rulings concerning the income and gift tax consequences 
of the transaction described below.

The facts and representations submitted are summarized as follows.  Father and
Mother have two children, Son A and Son B.  In 1992, Mother died from Alzheimer’s
disease.  Father, concerned with his own medical situation and desiring a simple and
orderly accounting of his affairs, deeded his personal residence, Residence, to his sons
while retaining a life estate in Residence.  Prior to the execution of the deed, Father
requested and received an oral promise from his two sons to reconvey the property to
Father in the event Father wanted the Residence returned.  The deed was executed on
Date 1.  In early 1999, approximately 3 years later, Father desired to move to another
state and requested a return of Residence in order to sell the property.  Son A and B
refused.  Shortly thereafter, Father commenced a lawsuit in State court seeking to
create a constructive trust and a reconveyance of the Residence to Father.  After
opposing Father’s law suit, the Sons, under a stipulation of settlement dated, Date 2,
and ordered by the court, deeded Residence to Father.
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You have requested rulings that: (1) the conveyance of Residence from Father to
Sons A and B is not a completed gift under § 2511 of the Internal Revenue Code and
will not be subject to tax under § 2501; (2) the reconveyance of the Residence from
Sons A and B to Father will not be a gift under § 2511 and will not be subject to tax
under § 2501; and (3) the conveyance and reconveyance of Residence will not cause
Father, Son A or Son B to recognize income under § 61.

GIFT TAX RULING

Section 2501(a)(1) provides for the imposition of a gift tax on the transfer of
property by gift.  Section 2511(a) provides that the gift tax applies to a transfer by way
of gift whether the transfer is in trust or otherwise, whether the gift is direct or indirect,
and whether the property is real or personal, tangible or intangible.

Section 25.2511-2(b) of the Gift Tax Regulations provides that a gift of property
is complete to the extent the donor has so parted with dominion and control as to leave
him no power to change its disposition, whether for his own benefit or for the benefit of
another. 

Section 25.2511-2(c) provides in part, that a gift is incomplete in every instance
in which a donor reserves the power to revest the beneficial title to the property in
himself.  Similarly, in Burnet v. Guggenheim, 288 U.S. 280 (1933), the United States
Supreme Court held that the Federal gift tax “is not aimed at every transfer of the legal
title without consideration.  Such a transfer there would be if the trustees were to hold
for the use of the grantor.  It is aimed at transfers of the title that have the quality of a
gift, and a gift is not consummate until put beyond recall.”  See also Rev. Rul. 54-537,
1954-2 C.B. 316, where the right to revest the beneficial title to property transferred in
trust by the donor is an incomplete gift, and Rev. Rul. 74-365, 1974-2 C.B. 324, where
the Service held a gift causa mortis was not a completed gift because the gift was
revocable and the subsequent return of the property did not result in a gift.   

In Farano v. Stephanelli, 183 N.Y.S. 2d 707 (N.Y.App. Div. 1959), a father
deeded his house and two other properties to his three daughters with an oral
agreement that if the father wanted the properties returned, the daughters would
reconvey the properties to their father.  The father continued to live in the house.  Six
months later the father requested a return of the properties and one of the daughters
deeded her interest back to the father.  The remaining daughters refused and father
brought suit on the theory that a constructive trust was created.  The trial court found
there was no express promise of reconveyance.  On appeal, the court cited the
Restatement, Trusts, § 44, and, and other authorities that “a constructive trust will be
imposed if the transfer was procured, among other things, by fraud or in an abuse of a
confidential relationship.”  The case was remanded for a new trial (even though the trial
court found no express promise of conveyance) to determine, whether or not there was
a tacit promise or understanding that the properties were to be reconveyed.   
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In the present case, Father deeded Residence to his sons reserving not only a
life estate but also the power to revest the property in himself.  There is little doubt
under the facts of this case and under State law, that Father was entitled to a return of
Residence.  As such, pursuant to a stipulated settlement, Sons deeded Residence to
Father.  Accordingly, we conclude Father’s conveyance of Residence to Sons A and B
is not a completed gift under § 2511 and will not be subject to tax under § 2501.  See
also § 25.2511-2(c) and Rev. Rul. 54-537.   In addition, the reconveyance of Residence
from Sons A and B to Father is not a gift by Son A and Son B under § 2511 and will not
be subject to tax under § 2501. 

INCOME TAX RULING

Section 61 provides that gross income means all income from whatever source
derived.  Section 1.61-1(a) of the Income Tax Regulations provides that income
realized in any form, whether in money, property, or services is gross income.  It is well-
settled that “gross income” as that term is used in § 61 includes economic gains not
covered by any specific statutory exclusion -- even though the same were realized
without cost or consideration.  Commissioner v. Glenshaw Glass Co., 348 U.S. 426
(1955); Healy v. Commissioner, 345 U.S. 278 (1953); Corliss v. Bowers, 281 U.S. 376
(1930).  In general, when a law-abiding taxpayer mistakenly receives income or
property in one year, which receipt is assailed and found to be invalid in a subsequent
year, the taxpayer must nonetheless report the amount as “gross income.”  United
States v. Lewis, 340 U.S. 590 (1951); Healy v. Commissioner, supra.  Mistake as to the
validity of the recipient’s claim to the property does not permit exception to the
requirement of inclusion into the recipient’s gross income.  North American Oil v.
Burnet, 286 U.S. 417 (1932).

However, in such cases where the court has held that a taxpayer receiving
income or property either under a claim or right or through wrongful appropriations must
include the value in gross income, the taxpayers has had either actual command over
the property taxed or the actual benefit for which tax is paid.  Corliss v. Bowers, supra.;
Zips v. Commissioner, 38 T.C. 620 (1962).  During the entire period after the purported
gift of Residence was made, Father continued to use the Residence and Son A and B
never had either actual command or actual benefit from Residence.  Son A and B
realized no income in any form after they received Residence which was determined to
be an invalid gift.  The value of the property is not includible in the gross income of Son
A and B.  Moreover, in view of the foregoing conclusion, the issue of the income tax
treatment upon reconveyance is moot.

Except as we have specifically ruled herein, we express no opinion under the
cited provisions or under any other provision of the Code.  

This ruling is based on the facts and applicable law in effect on the date of this
letter.  If there is a change in material fact or law (local or Federal), the ruling will have
no force or effect.   If the taxpayer is in doubt whether there has been a change in
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material fact or law, a request for reconsideration of this ruling should be submitted to
this office.  

This ruling is directed only to the taxpayers who requested it.  Section 6110(k)(3)
provides that it may not be used or cited as precedent.

 
                                  Sincerely yours,

 

                                                     
    Lorraine E. Gardner

  Senior Counsel, Branch 4
                                                                             Office of Associate Chief Counsel
                                                                             (Passthroughs and Special 
                                                                             Industries) 

Enclosure
 Copy for section 6110 purposes 


