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Dear

This letter is in response to your ruling request dated September 12, 2001, as
supplemented by your letters of February 12, 2002, August 26, 2002, September
25, 2002 and November 4, 2002 regarding distributions from Decedent B's IRA X
to Taxpayer A. Specifically, the rulings requested are whether Taxpayer A is
permitted to use his life expectancy to determine the required minimum
distributions from IRA X and whether such distributions commenced timely.

Decedent B died on December 14, 1999 in State C. Prior to Decedent B's death,
she had established IRA X with Custodian T. On October 30, 1998, Decedent B
designated her three children as beneficiaries in equal shares of IRA X. Taxpayer
A is one of Decedent B’s three children.

Decedent B had not attained her required beginning date as of her date of death,
December 14, 1999. Decedent B therefore had not begun receiving minimum
required distributions from IRA X.

Prior to December 31, 2000, IRA X was subdivided in separate accounts for each
of Decedent B’s beneficiaries under IRA X. Each account was titled in the name
of Decedent B for the benefit of the respective child. The account has been
maintained as a separate account since the date of division. As a result, all
gains, losses and expenses of each of the separate accounts have been
determined without regard to the investment experience of the other separate
accounts. Prior to December 31, 2000, Taxpayer A commenced taking
distributions from his separate account under IRA X.

Based on the foregoing facts and representations, you request that
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(1) the distributions to Taxpayer A commenced within the time required
by section 401(a)(9) of the Internal Revenue Code (the “Code”) and
the proposed regulation promulgated thereunder, and

(2)  Taxpayer A, as a designated beneficiary of Decedent B, is
permitted to use his life expectancy to determine the required
minimum distribution from IRA X.

Section 408(a) of the Code defines an individual retirement account as a trust
which meets the requirements of sections 408(a)(1) through 408(a)(6). Section
408(a)(6) of the Code states that under regulations prescribed by the Secretary,
rules similar to the rules of section 401(a)(9) and the incidental death benefit
requirements of section 401(a) shall apply to the distribution of the entire interest
of an individual for whose benefit the IRA trust is maintained. Section 401(a)(9) of
the Code sets forth the general rules applicable to required minimum distributions
from qualified plans.

Section 401(a)(9)(A)ii) of the Code provides that a trust shall not constitute a
qualified trust under this subsection unless the plan provides that the entire
interest of each employee will be distributed, beginning not later than the
required beginning date, in accordance with regulations, over the life of such
employee or over the lives of such employee and a designated beneficiary (or
over a period not extending beyond the life expectancy of such employee or the
life expectancy of such employee and a designated beneficiary).

Under section 401(a)(9)(B)(ii), if an employee dies before distribution has begun
in accordance with section 401(a)(9)(A)(ii), the entire interest of the employee
must be distributed within five years after the death of the employee.

Section 401(a)(9)(B)(iii) provides an exception to the five-year rule if any portion
of an employee's interest is payable to a designated beneficiary over the life of
such designated beneficiary (or over a period not extending beyond the life
expectancy of such beneficiary) and such distributions begin not later than one
year after the date of the employee's death. Section 1.401(a)(9)-1 of the
Proposed Income Tax Regulations ("Proposed Regulations") Question and
Answer C-3 provides that the exception provided in section 401(a)(9)(B)(iii) of the
Code will be satisfied if the distributions to a non-spouse beneficiary begin on or
before December 31 of the calendar year immediately following the year in which
the employee dies.

In this case, benefits were payable to Taxpayer A as a designated beneficiary of
IRA X at the date of Decedent B's death and he began to receive distributions
from IRA X on or before December 31, 2000. Accordingly, with respect to the first
ruling request it is concluded that distributions to Taxpayer A will qualify for the
exception to the five-year rule under section 401(a)(9)(B)(iii) of the Code.
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Section 1.401(a)(9)-1 of the 1987 Proposed Regulations, Q&A-E-5(a)(1),
provides, generally, that if more than one individual is designated as a
beneficiary with respect to an employee as of the applicable date for determining
the designated beneficiary, the designated beneficiary with the shortest life
expectancy will be the designated beneficiary for purposes of determining the
distribution period.

Q&A-H-2(b) of Proposed Regulations section 1.401(a)(9)-1 provides, with
respect to distributions under section 401(a)(9)(B iii) of the Code, that if as of an
employee's death, the beneficiaries of a separate account in an individual
account differ from the beneficiaries of other separate accounts in the individual
account of the employee, such separate account need not be aggregated with
other separate accounts in order to determine whether the distributions from
such separate account satisfy section 401(a)(9). Instead, the rules in section
401(a)(9) may separately apply to such separate account. Thus, if the employee
designated a different beneficiary for each separate account, each separate
account may be distributed over the life or life expectancy of the designated
beneficiary for that separate account.

Q&A-2(b) of the revised 2001 Proposed Regulations section 1.401(a)(9)-8
provides, with respect to distributions under section 401 (a)(9)(B)(iii) of the Code,
that if as of the end of the year following the year containing the employee's date
of death, the beneficiaries with respect to a separate account under the plan
differ from the beneficiaries with respect to the other separate accounts of the
employee under the plan, such separate account under the plan need not be
aggregated with other separate accounts under the plan in order to determine
whether the distributions from such separate account under the plan satisfy
section 401(a)(9). Instead, the rules in section 401(a)(9) may separately apply to
such separate account under the plan.

In this regard, Q&A-H-2(b) of Proposed Regulations section 1.401(a)(9)-1 and
Q&A-2(b) of revised Proposed Regulations section 1.401(a)(9)-8 provide that if
the beneficiaries of a separate account under the plan differ from the
beneficiaries of other separate accounts under the plan, the rules of section
401(a)(9) may separately apply to such separate account under the plan.

With respect to request two it is concluded that Decedent B's beneficiary
designation naming her children in equal, discernable shares created separate
accounts as that term is defined under section 1.401(a)(9)-1 Q&A H-2A and
therefore, Taxpayer A may use his own life expectancy in calculating required
minimum distributions for such beneficiary's respective account pursuant to
section 1.401(a)(9)-1 Q&A H-2(b).

With further regard to this ruling request, “Final” Income Tax Regulations under
Code sections 401(a)(9) and 408(a)(6) were published in the Federal Register on
April 17, 2002. (See also 2002-19 I.R.B. 852, May 13, 2002). The Preamble to
the “Final” Regulations indicates, in relevant part, that the regulations apply for
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purposes of determining required minimum distributions for calendar years
beginning on or after January 1, 2003.

§ 1.401(a)(9)-8 of the “Final” Regulations, Q&A-2, governs the creation of
separate accounts for purposes of Code § 401(a)(9). In relevant part, Q&A-
2(a)(2) provides, with respect to defined contribution plans, that a separate
account need not be aggregated with other separate accounts for purposes of
determining minimum required distributions with respect to calendar years
subsequent to the calendar year in which the separate accounts are established.
Furthermore, Q&A-2(a)(2) provides that, in the case of a distribution described in
§ 401(a)(9)(B)(iii), separate accounts must be established no later that the last
day of the year following the year of the plan participant's (IRA holder’s) death.
As noted above, Decedent B died during calendar year 1999, and her IRA X was
subdivided into three separate accounts during calendar year 2000.

This ruling letter assumes that Decedent B's IRA X has met the requirements of
Code section 408(a) at all times relevant thereto.

This ruling is directed solely to the taxpayer that requested it. Section 61 10(k)(3)\
of the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.

This letter ruling was written by of this Group 4 who can be reached at

~

Sincerely,

Alan Pipkin, Manager
Employee Plans, Technical Group 4

Enclosures:

Deleted copy of letter ruling
Form 437




