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Dear

This letter i1s In response to a request for a private letter
ruling dated . supplemented by letter dated
submicted on your behalf by your authonized
representatives.

In support of your request you have submitted the following
facts and representations.

Agency M is a public transportation agency organized under
the laws of State A. Agency M currently maintains Plan X, a
defined benefit plan intended to be qualified under the
provisions of section 401 (a) of the Internal Revenue Code
(*'Code') that apply to governmental plans.
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Agency M proposes to establish Plan Y, a defined
contribution plan effective Plan Y will provide
an alternative retirement plan for existing eligible employees
and would be the sole retirement plan for employees who first
become eligible for a non-bargaining unit plan after

Plan Y is intended to be qualified in accordance with the
provisions of section 401 (a) of the Code.

Agency M proposes to make an employer contribution equal to
eight percent of considered compensation to Plan Y on behalf of
the Group B Employees. Section 4.4 of Plan Y provides that
within 30 days after becoming an Eligible Employee (a Group B
Employee), each such Group B Employee, other than an Option 1
Employee, shall make a one-time irrevocable election to
contribute a percentage of his or her compensation to Plan Y.

The contributions amount shall be any whole percentage between
zero percent and fifteen percent, subject to maximum annual
addition limits. A Group B Employee who fails to make an
election during the specified period shall be deemed to have made
an irrevocable election to contribute zero percent of his or her
compensation to Plan Y. Once the election is made, it shall be
irrevocable until the Group B Employee ceases to have
compensation or ceases to be a Group B Employee.

Section 4.4 of Plan Y further provides that any
contributions elected under this section shall be picked up and
paid by Agency M. The Group B Employee’s taxable compensation
shall be reduced by the amount of the contributions picked up by
Agency M, but the picked up contributions shall be included in
considered compensation for the plan year in which such amounts
are contributed to Plan Y. A Group B Employee shall not have any
right to receive the picked up contributions until an occurrence
of a distribution. Contributions made pursuant to this section
4.4 of Plan Y, although designated as employee contributions, are
paid by Agency M in lieu of contributions by the Group B
Employee. Section 4.4 of Plan Y also provides that the Group B
Employee does not have the option of choosing to receive the
contributed amounts directly instead of having them paid b§
Agency M to Plan Y.

Agency M proposes to offer its employees who participate in
Plan X options with respect to participating in Plan Y. Option 1
Employees are current Plan X participants who elect to continue
to accrue benefits under Plan X. Option 1 Employees will
continue to receive credited service under Plan X and will not be
eligible to receive allocations of employer contributions or to
make pick-up contributions under Plan Y. Option 1 Employees may,
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nonetheless, elect to make voluntary after-tax contributions to
Plan Y.

rage 3

A current Plan X participant (Group B Employee) who wishes
to be eligible for employer contributions and to make pick up
contributions to Plan Y must first elect to freeze his or her
credited service under Plan X. Once this employee has elected to
freeze his or her credited service under Plan X, the employee
must then elect (a) to transfer the lump-sum present value of the
accrued benefit under Plan X to Plan Y, or (b) have the ultimate
benefit at retirement calculated under Plan X based on credited
service through December 31, 2001, and final average salary
through the date of actual termination of employment. A Group B
Employee may not elect a distribution of the present value of his
or her accrued benefit under Plan X as part of this election.

The lump-sum present value of the Plan X accrued benefit will
establish a beginning account balance in Plan Y for the Group B
Employee who elects to transfer the present value of his or her
accrued benefit from Plan X to Plan Y.

Plan X :will continue in effect until it has satisfied its
liabilities to .each Option 1 Employee who elects to continue to
accrue a benefit under Plan X and to each Option 1 Employee who. -
elects to make voluntary after-tax contributions to Plan Y but
does not transfer his or her interest under Plan X to Plan Y.

Based on the aforementioned facts and representations, you
have requested the following rulings:

(1) That neither the option to transfer the present value
of the accrued benefit under Plan X to Plan Y, nor an
actual election by an employee to make such a transfer,
will constitute a taxable event for the employee under
section 72(t) or 402 (a) of the Code.

(2) That the transferred amount will not be considered an
“*annual addition” to Plan Y in the year of the transfer
under section 415(c) of the Code. .

(3) That the fact that the present value of the accrued
benefit is transferred from Plan X to Plan Y will not,
by reason of the transfer, subject Plan Y to the: Code
section 415(b) limit.

(4) That the “picked-up” contributions will be treated as
employer contributions for federal income tax purposes
and will not be taxable to participants in the year in
which the contribution is made to Plan Y.
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(5) That no part of the’ contribution “picked up” by Agency
M, nor any investment earnings on the contribution, is
includible in the taxable income of the participant on
whose behalf the contribution was made until the

contribution amount is actually distributed from Plan
Y.

Section 402(a) of the Code provides that, except as
otherwise provided in this section, any amount actually
distributed to any distributee by any employee’s trust described
in section 401 (a) which is exempt from tax under section 501 (c)
shall be taxable to the distributee, in the taxable year of the
distributee in which the amount is distributed, under section 72
(relating to annuities).

Section 72(t) of the Code provides for an additional tax on
any amount received from a “qualified retirement plan” (as
defined in section 4974 (c), which includes plans described in®
section 401(a)). The additional tax for the taxable year in
which such amount is received is equal to 10 percent of the
portion of such amount which is includible in gross income,
except where such income is distributed on or after an employee

attains 59%, or on account of one or more exceptions provided for
under section 72(t) (2) of the Code.

Section 401 (a) of the Code provides that a trust created or
organized in the United States and forming part of a qualified
stock bonus, pension, or profit sharing plan of an employer
constitutes a qualified trust only if the various requirements
set out in section 401 (a) are met.

Revenue Ruling 56-693, 1956-2 C.B. 282, as modified by Rev.
Rul. 60-323, 1960-2 C.B. 148, provides that a pension plan fails
to meet the requirements of section 401(a) if it permits an
employee to withdraw any part of the employee’s accrued benefit
(other than a benefit attributable to voluntary employee
contributions) prior to certain distributable events; e.g.,

retirement, death, disability, severance of employment, or
termination of the plan.

Rev. Rul. 67-213, 1967-2 C.B. 149, involves the transfer of
funds directly from the trust forming part of a qualified pension
plan to the trust forming part of a qualified stock bonus plan.
The revenue ruling provides, in part, that if a participant’s
interest in a qualified plan is transferred from the trust
forming part of that plan to the trust forming part of another
qualified plan without being made available to the participant,
no taxable income will be recognized by reason of such transfer.
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In the case at issue, it, is represented that during the
transfer of amounts from Plan X to Plan Y, no amount will be
distributed or made available to the Group B Employee, but will
instead be transferred directly from Plan X to Plan Y. Further,
a Group B Employee who elects to transfer the lump sum present
value of his or her accrued benefit from Plan X to Plan Y may not
elect to receive a distribution of this Plan X amount in lieu of
having such amount transferred directly to Plan Y.

Accordingly, we conclude with respect to ruling request one,
that neither the option to elect to transfer the present value of
the accrued benefit nor the actual transfer of the present value
of the accrued benefit under Plan X to Plan Y will constitute a
taxable event for the Group B Employee under section 402 (a) of
the Code. Furthermore, as the amounts transferred will not be
includible in the Group B Employees’ gross income at the time of
the transfer, such transfer will not result in the imposition of
an early distribution tax under section 72 (t) of the Code.

With respect to ruling requests two and three, section
415(a) (1) (A) of the Code provides that a defined benefit plan is
not a qualified plan if the plan provides for the payment of
benefits with respect to a participant which exceed the
limitation of section 415(b) of the Code. Section 415(b) of the
Code limits the amount of annual benefits in a defined benefit
plan.

Section 415 (a) (1) (B) of the Code provides that a defined
contribution plan is not a qualified plan if contributions and
other additions made to the plan with respect to a participant in
a taxable year exceed the limitation of section 415(c) of the
Code. Section 415(c) limits the amount of annual contributions
and other additions to a participant’s account in a defined
contribution plan.

Section 1.415-3(b) (1) (iv) of the Income Tax Regulations (the
“regulations”) provides that when there is a transfer of funds
from one qualified plan to another, the annual benefit
attributable to the assets transferred does not have to beltaken
into account by the transferee plan in applying the limitations
of section 415.

Section 1.415-6(b) (2) (iv) of the regulations provides that
the transfer of funds from one qualified plan to another will not
be considered an annual addition for the limitation year in which
the transfer occurs.

Plan X and Plan Y are assumed to be qualified plans;
therefore, the proposed transfer from Plan X to Plan Y is a



200327089

Page 6

transfer from one qualified plan to another. Accordingly, with
respect to ruling request numbers two and three, we conclude that
pursuant to sections 1.415-3(b) (1) (iv) and 1.415-6(b) (2) (iv) of
the regulations the amount transferred from Plan X to Plan Y will
not be considered an annual addition to Plan Y in the year of the
transfer and the annual benefit attributable to the assets
transferred from Plan X to Plan Y does not have to be taken into
account by Plan Y in applying the limitations of section 415. Of
course, the annual benefit associated with the amounts
transferred from Plan X to Plan Y continues to be taken into
account by Plan X for purposes of 415(b).

With respect to ruling requests four and five, 414 (h) (2) of
the Code provides that contributions, otherwise designated as
employee contributions, shall be treated as employer
contributions if such contributions are made to a plan described
in section 401 (a) established by a state government or a
political subdivision thereof and are picked up by the employing
unit.

The federal income tax consequences to be accorded
contributions that are picked up by the employer within the
meaning of section 414 (h) (2) of the Code is specified in Revenue
Ruling 77-462, 1977-2 C.B. 358. In that revenue ruling, the
employer school district agreed to assume and pay the amounts
employees were required by state law to contribute to a state
pension plan. Revenue Ruling 77-462 concluded that the school
district’s picked-up contributions to the plan are excluded from
the employee’s gross income until such time as they are
distributed to the employees. The revenue ruling held further
that under the provisions of section 3401 (a) (12) (A) of the Code,
the school district’s contributions to the plan are excluded from
wages for purposes of the Collection of Income Tax at Source on
Wages; therefore, no withholding is required from the employees’
salaries with respect to such picked-up contributions.

The issue of whether contributions have been picked up by an
employer within the meaning of section 414 (h) (2) of the Code is
addressed in Revenue Ruling 81-35, 1981-1 C.B. 255, and Revenue
Ruling 81-36, 1981-1 C.B. 255. These revenue rulings established
that the following two criteria must be met: (1) the employer
must specify that the contributions, although designated as
employee contributions, are being paid by the employer in lieu of
contributions by the employee; and (2) the employee must not be
given the option of choosing to receive the contributed amounts
directly instead of having them paid by the employer to the
pension plan.
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Revenue Ruling 87-10, 1987-1 C.B. 136, provides that in
order to satisfy Revenue Rulings 81-35 and 81-36, the required
specification of designated employee contributions must be
completed before the period to which such contributions relate.
Thus, employees may not exclude from current gross income
designated employee contributions to a qualified plan that relate
to compensation earned for services prior to the date of the last
governmental action necessary to effect the pick up.

Section 4.4 of Plan Y, as proposed, satisfies the criteria
set forth in Revenue Ruling 81-35 and Revenue Ruling 81-36
because it specifies that contributions made pursuant to this
section, although designated as Group B Employee contributions,
are paid by Agency M in lieu of contributions by the Group B
Employee, and that the Group B Employee does not have the option
of choosing to receive the contributed amounts directly instead
of having such amounts paid by Agency M to Plan Y.

Accordingly, we conclude that the “pick-up contributions”
will be treated as employer contributions for federal income tax
purposes and will not be taxable to the participant in the year
in which the contributions are made to Plan Y. Furthermore, no
part of the. contribution “picked-up” by Agency M, or any
investment earnings on the contribution is includible in taxable
income of the participant on whose behalf the contribution was
made until the contribution amount is actually distributed from
Plan Y. '

For purposes of the application of section 414 (h) (2) of the
Code, it is immaterial whether the employer picks up :
contributions through a reduction in salary, an offset against
future salary increases, or a combination of both.

These rulings apply only if the effective date for the
commencement of any proposed pick up is not any earlier than the
later of the date the Plan Y is adopted by Agency M or the date
it is put into effect.

These rulings are based on the assumption that Plan f and
Plan Y meet the requirements for qualification under section
401 (a) of the Code at the time of the transfer and at the time of
the proposed contributions and distributions.

This ruling is further based on section 4.4 of Plan Y, as
proposed, as set forth in your letter dated September 9, 2002.

-This ruling is also based on the condition that a Group B
Employee who elects to make contributions to Plan Y pursuant to
the terms of section 4.4, as proposed, may not make more than one
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irrevocable election to make such contributions, and that a one
time irrevocable election made by a Group B Employee to
contribute zero percent of compensation to Plan Y pursuant to the

terms of section 4.4, as proposed, is an election that may not be
subsequently altered or amended.

No opinion is expressed as to whether the amounts in
question are subject to tax under the Federal Insurance
Contributions Act. No opinion is expressed as to whether the
amounts in question are paid pursuant to a “salary reduction”

agreement within the meaning of section 3121 (v) (1) (B) of the
Code.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the
transactions described herein under the provisions of any other
section of either the Code or the regulations that may be
applicable thereto.-

This letter ruling is directed only to the taxpayer who
requested it. Section 6110 (k) (3) of. the Code provides that it may
not be used or cited by others as precedent

A copy of this letter is being sent to your authorized
representative in accordance with a power of attorney on file in
this office.

If you have any questions concerning this ruling, please contact
EP:RA:T2, at

Sincerely yours,
- ts\gned) JOYCR B. FLOYD

Joyce E. Floyd.

Manager, Employee Plans
Technical Group 2 ¢
Tax Exempt and Government
Entities Division

Enclosures:

Deleted copy of letter ruling
Notice 437




