DEPARTMENT OF THE TREASURY
INTERNAL REVENUE SERVICE
WASHINGTON, D.C. 20224

CH?EFFFJ:%EU%ZEL January 28, 2003
Number: 200307087
Release Date: 2/14/2003
CC:PSI:6:
POSTS-103748-03
UILC: 263.03-02

MEMORANDUM FOR ROBIN HERRELL, SPECIAL COUNSEL, CC:LM:HMT:CIN:1

FROM: Kathleen Reed
Senior Technician Reviewer, Branch 6, Office of Associate
Chief Counsel (Passthroughs and Special Industries),
CC:PsSI:6

SUBJECT: Request for Supplemental Advice on “Retread” or “Recap”
Tires

This Chief Counsel Advice supplements the advice previously issued in this matter
on October 31, 2002. In accordance with section 6110(k)(3) of the Internal
Revenue Code, this Chief Counsel Advice should not be cited as precedent.

Our previous Chief Counsel Advice (“Advice”) considered the proper accounting
treatment of the cost of “retread” or “recap” tires (hereinafter, “retread tires”) for
taxpayers electing to account for this cost under the original tire capitalization
method described in section 5 of Rev. Proc. 2002-27, 2002-17 I.R.B. 802 (the “OTC
method”), as well as for taxpayers not electing to account for this cost under the
OTC method. You have asked us to clarify the portion of our Advice that concerns
taxpayers that did not elect to use the OTC method to account for the cost of their
retread tires. It has been suggested that, in accordance with our Advice, such
non-electing taxpayers generally should deduct the cost of all retread tires. As
discussed below, the Advice does not support this proposition.

The Advice makes clear that taxpayers not electing to account for the cost of
original tires and replacement tires for all qualifying vehicles under the OTC method
may not treat retread tires used as the original or replacement set of tires on newly
acquired tractors, trailers and/or trucks as part of the vehicle for depreciation
purposes but, instead, must treat these tires as separate assets. As such, the cost
of retread tires must be capitalized and recovered through depreciation unless the
tires are consumable in less than one year. See W.H. Thompkins Co. v.
Commissioner, 47 B.T.A. 292 (1942); Rev. Rul. 59-249, 1959-2 C.B. 55. The
Advice makes no statement regarding the useful life of retread tires. The useful life
of a particular taxpayer’s retread tires is a question of fact subject to verification
upon audit.
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In addition, we note that the cost of retreading tires must be capitalized if the
retreading process appreciably prolongs a tire’s original useful life or materially
increases its value. See section 1.162-4 of the Income Tax Regulations. It is our
understanding that tires are put through the retreading process when they are no
longer usable because of low tread depth. Presumably, the tires have little value at
this point. After the retreading process, the tires are again usable and, according to
our information, are generally worth about 50% of the value of new tires.

Therefore, the retreading process appears to appreciably prolong a tire’s original
useful life or materially increases its value. However, these conclusions can only
be reached by factual inquiry.

If you have any questions on this matter, contact at

Kathleen Reed
Kathleen Reed
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