Internal Revenue Service Department of the Treasury

Number: 200305025 Washington, DC 20224
Release Date: 01/31/2003
Index Number: 761.01-03

Person to Contact:
Telephone Number:

Refer Reply To:

PLR-126709-02/CC:PSI:B2
Date:

October 29, 2002

Legend

X =

A =

State

Date 1
Dear

This responds to your letter dated April 11, 2002, submitted by you as X's
general partner, requesting permission to revoke an election made pursuant to § 761(a)
of the Internal Revenue Code that was intended to exclude X from subchapter K of
chapter 1 of the Code.

The information submitted states that X is a State limited partnership. On Date
1, X sent an election to the appropriate service center. The election stated that X
qualified as an investment partnership under § 1.761-2 of the Income Tax Regulations
and was electing to exclude itself from subchapter K pursuant to 8 761(a). X requests
permission to revoke that election.

Section 761(a) provides that under regulations the Secretary may, at the election
of all the members of an unincorporated organization, exclude such organization from
the application of all or part of subchapter K, if it is availed of for investment purposes
only and not for the active conduct of a business, if the income of the members of the
organization may be adequately determined without the computation of partnership
taxable income.
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Section 1.761-2(a)(1) provides that an unincorporated organization described in
8§ 1.761-2(a)(2) may be excluded from the application of all or a part of the provisions of
subchapter K. Such organization must be availed of for investment purposes only and
not for the active conduct of a business. The members of such organization must be
able to compute their income without the necessity of computing partnership taxable
income. Any syndicate, group, pool, or joint venture which is classifiable as an
association, or any group operating under an agreement which creates an organization
classifiable as an association, does not fall within these provisions.

Section 1.761-2(a)(2) provides that where the participants in the joint purchase,
retention, sale, or exchange of investment property-- (i) own the property as coowners,
(ii) reserve the right separately to take or dispose of their shares of any property
acquired or retained, and (iii) do not actively conduct business or irrevocably authorize
some person or persons acting in a representative capacity to purchase, sell, or
exchange such investment property, although each separate participant may delegate
authority to purchase, sell, or exchange his share of any such investment property for
the time being for his account, but not for a period of more than a year, then such group
may be excluded from the application of the provisions of subchapter K under the rules
set forth in paragraph (b) of this section.

The members of a limited partnership own an interest in the partnership; they are
not coowners of the property owned by the partnership, and therefore, X is not an
organization described in 8 1.761-2(a)(2).

Based solely on the facts submitted and the representations made, we conclude
that X’s election was not valid because X did not meet the requirement set forth in
§ 1.761-2(a)(2)(i) that the participants own the property as coowners. Therefore, X is
subject to subchapter K and is required to file as a partnership for federal tax purposes.

Except as specifically set forth above, no opinion is expressed or implied as to
the federal income tax consequences of the transaction described above under any
other provision of the Code.

This ruling is directed only to the taxpayer requesting it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

Sincerely,

J. Thomas Hines

Chief, Branch 2

Associate Chief Counsel
(Passthroughs and Special Industries)



