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Dear

This letter responds to your letter dated October 26, 2001, and subsequent
correspondence, submitted on behalf of the Estate, requesting rulings under 88 664
and 2055 of the Internal Revenue Code.

A, the executor of the Estate, represents that Decedent executed a declaration
of trust (Trust), a revocable trust, on D1. Decedent amended Trust on D2 and D3.
Decedent died testate on D4. Decedent’s will was probated on D5. Decedent’s federal
estate tax return (Form 706) was timely filed (with extensions) on D6.

Article | of Trust provides that during Decedent’s lifetime the trustee is to hold the
trust property in trust for the benefit of Decedent (the Lifetime Trust). Under Article IIA,
during the Decedent’s lifetime, the trustee is directed to distribute to the Decedent so
much of the net income as the Decedent shall from time to time direct. In addition, the
Decedent had the right, at any time, to withdraw all or any part of the principal of the
Lifetime Trust. Under Article 11B, on the death of the Decedent, the trustee is directed
to combine the residue of the Lifetime Trust and any property received from the Estate
and hold the property in trust designated as the Charitable Remainder Unitrust (the
CRUT). Article IIB provides that it is Decedent’s intention to establish a charitable
remainder unitrust, within the meaning of 8§ 6 of Rev. Proc. 90-31 and § 664(d)(2) and
(3) of the Code.

Article 11B(1)-(9) of Trust governs the administration of the CRUT. Under Article
[IB(1), as amended prior to the death of Decedent, in each taxable year the trustee of
the CRUT is to pay two individual noncharitable beneficiaries, A and B, in equal shares
during their joint lifetimes, a unitrust amount equal to the lesser of: (a) trust income for
the taxable year; and (b) five (5) percent of the net fair market value of the assets of
Trust valued as of the first day of each taxable year of Trust. The unitrust amount for
any year shall also include any amount of trust income for the year that is in excess of
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the amount to be distributed under (b) to the extent that the aggregate of the amounts
paid in prior years was less than the aggregate of the amounts computed as five (5)
percent of the net fair market value of Trust assets on the valuation dates. Upon the
death of the first of the noncharitable beneficiaries to die, the survivor noncharitable
beneficiary shall be entitled to receive the entire unitrust amount. The unitrust amount
is to be paid in quarterly installments. Any income of the trust for a taxable year in
excess of the unitrust amount is to be added to principal.

Under Atrticle 11B(3), upon the death of the survivor noncharitable beneficiary, the
trustee is to distribute all of the then principal and income of the CRUT in equal shares
to four charitable remainder beneficiaries, Charities 1 through 4 (collectively, the
Charities). If any of the Charities is not an organization described in 88 170(c), 2055(a),
and 2522(a) at the time when any principal or income of the CRUT is to be distributed
to it, then the trustee is to distribute such principal or income equally to those of the
Charities who are described in 88 170(c), 2055(a), and 2522(a) at such time. If none of
the Charities is an organization described in 88 170(c), 2055(a), and 2522(a) at the time
when any principal or income of CRUT is to be distributed to it, then the trustee is to
distribute such principal or income to such one or more organizations described in
88 170(c), 2055(a), and 2522(a) as the trustee selects in the trustee’s sole discretion.

Article VI of Trust provides that no federal or state estate or inheritance taxes
imposed on any interest in property of Trust or on any interest in other property as a
result of Decedent’s death is to be paid from property of Trust. Should Decedent not
provide for the payment of taxes from other sources, then Article VI provides that the
trustee shall recover from Estate the amount necessary to pay such taxes.

Item | of Decedent’s will provides that all inheritance, succession or estate taxes
imposed on Estate are to be paid from the residue of the Estate. After providing for
certain specific and cash bequests, Item IV of Decedent’s will provides that the residue
of the Estate is to be distributed to the CRUT established under Article 1I1B(l) of Trust.

At Decedent’s death, approximately $x in cash and securities was held in a
brokerage account in the name of Decedent as trustee of Trust. Decedent’s probate
estate included assets valued at approximately $y. It is represented that there were no
other assets included in Decedent’s gross estate. The Decedent’s probate estate was
not sufficient to pay administration expenses and estate taxes. The only other funds
available to pay these expenses and taxes were the funds held in the Trust brokerage
account, which had been retitled in the name of the CRUT.

On review of Trust, the trustee identified several issues that would preclude the
CRUT from satisfying the requirements of § 664. The utilization of the brokerage
account to pay the debts, administration expenses, and taxes generated as a result of
Decedent’s death would not be consistent with § 1.664-1(a)(4) of the Income Tax
Regulations. See § 1.664-1(a)(6), Example (3) and Example (4).
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Rev. Proc. 90-31, 1990-1 C.B. 147, contains 6 sample charitable remainder
unitrust forms. Section 6 of the Revenue Procedure contains a sample form for an inter
vivos trust. Section 9 contains a sample form for a testamentary trust. The trustee
determined that Article IIB of Trust incorrectly referenced § 6 of Rev. Proc. 90-31, rather
than 8 9 of Rev. Proc. 90-31. Consequently, Trust did not contain a deferral provision
for the payment of the unitrust amount during the reasonable period of administration
as required in the case of testamentary trusts under 8 1.664-1(a)(5) and Rev. Rul. 92-
57,1992 C.B. 123.

In addition, the trustee determined that Article VI of Trust prohibited the payment
of any federal or state estate or inheritance tax imposed by reason of the Decedent’s
death on any interest in property held in Trust or any interest in other property.
However, because Decedent’s probate estate was not sufficient to pay the entire
estate tax liability, the Trust funds held in the brokerage account had to be utilized to
pay this tax liability.

Prior to D6, the trustee of Trust filed a complaint for reformation with the
appropriate Court of State to reform and restate the articles of Trust to qualify the
CRUT as a charitable remainder unitrust under 88 664(d)(2) and (3). The Court
concluded that the reformation of Trust was in accordance with the expressed
intentions of Decedent and ordered that Trust be administered according to the restated
articles effective as of Decedent’s death.

Pursuant to the Court order, the provisions of Trust were revised. Article VI was
deleted and language was inserted specifically authorizing the trustee to use Trust
property to pay Decedent’s debts, expenses, taxes and general and specific bequests.
The instrument was revised to provide that after payment of these amounts, the trustee
is to set aside and pay the remaining assets of Trust to a separate trust designated as
the CRUT.

In addition, the reference in Article 1B to 8 6 of Rev. Proc. 90-31 was changed to
8 9 of Rev. Proc. 90-31. A provision was added, conforming to 8§ 1.664-1(a)(5) and
Rev. Rul 92-57, authorizing the deferral of payment of the unitrust interest during a
reasonable period of administration.

Section 664(d)(2)(A) provides that a CRUT is a trust from which a fixed
percentage (which is not less than 5 percent nor more than 50 percent) of the net fair
market value of its assets, valued annually, is to be paid, not less often than annually,
to one or more persons (at least one of which is not an organization described in
§ 170(c) and, in the case of individuals, only to an individual who is living at the time of
the creation of the trust) for a term of years (not in excess of 20 years) or for the life or
lives of such individual or individuals.
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Section 664(d)(2)(B) provides that a CRUT may pay no amount other than the
payments described in 8 664(d)(2)(A) and other than qualified gratuitous transfers
described in § 664(d)(2)(C) to or for the use of any person other than an organization
described in § 170(c).

Section 664(d)(3) provides that notwithstanding the provisions of 88 664(d)(2)(A)
and (B), the trust instrument may provide that the trustee shall pay the income
beneficiary for any year (A) the amount of the trust income, if such amount is less than
the amount required to be distributed under § 664(d)(2)(A), and (B) any amount of trust
income which is in excess of the amount required to be distributed under
8 664(d)(2)(A), to the extent that (by reason of § 664(d)(3)(A)) the aggregate of the
amounts paid in prior years was less than the aggregate of such required amounts.

Section 1.664-1(a)(4) provides that in order for a trust to be a charitable
remainder trust, it must meet the definition of and function exclusively as a charitable
remainder trust from the creation of the trust. Solely for the purposes of § 664 and the
regulations thereunder, the trust will be deemed to be created at the earliest time that
neither the grantor nor any other person is treated as the owner of the entire trust under
subpart E, part 1, subchapter J, chapter 1, subtitle A of the Code, but in no event prior
to the time property is first transferred to the trust.

Section 1.664-1(a)(5) provides that notwithstanding § 1.664-1(a)(4) and
88 1.664-2 and 1.664-3, for purposes of 88§ 2055 and 2106 a charitable remainder trust
shall be deemed created at the date of death of the decedent (even though the trust is
not funded until the end of a reasonable period of settlement) if the obligation to pay the
annuity or unitrust amount with respect to the property passing in trust at the death of
the decedent begins as of the date of death of the decedent, even though the
requirement to pay such amount is deferred in accordance with the rules provided in
§ 1.664-1(a)(5). If permitted by applicable local law or authorized by the provisions of
the governing instrument, the requirement to pay such amount may be deferred until
the end of the taxable year of the trust in which occurs the complete funding of the trust.
Within a reasonable period after such time, the trust must pay (in the case of an
underpayment) or must receive from the recipient (in the case of an overpayment) the
difference between (a) any annuity or unitrust amounts actually paid, plus interest on
such amounts computed at the rate of interest specified in § 1.664-1(a)(5)(iv),
compounded annually, and (b) the annuity or unitrust amounts payable, plus interest on
such amounts computed at the rate of interest specified in § 1.664-1(a)(5)(iv),
compounded annually. The amounts payable shall be retroactively determined by
using the taxable year, valuation method, and valuation dates which are ultimately
adopted by the charitable remainder trust.

Rev. Rul. 92-57 clarifies the proper method for computing deferred payments
that is prescribed by 8§ 1.664-1(a)(5) in the case of a testamentary charitable remainder
unitrust. It contains sample language which applies the regulation.
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Section 2055(a) provides that, for estate tax purposes, the value of the taxable
estate shall be determined by deducting from the value of the gross estate the amount
of all bequests, legacies, devises, or transfers to or for the use of any corporation
organized and operated exclusively for religious, charitable, educational and certain
other purposes.

Section 2055(e)(2) disallows the estate tax charitable deduction where an
interest in property (other than an interest described in 8 170(f)(3)(B)) passes or has
passed from the decedent to a person, or for a use, described in § 2055(a), and an
interest (other than an interest which is extinguished upon the decedent's death) in the
same property passes or has passed for less than adequate and full consideration in
money or money's worth from the decedent to a person, or for a use, not described in
§ 2055(a) unless —

(A) in the case of a remainder interest, such interestis in a
trust which is a charitable remainder annuity trust or a
charitable remainder unitrust (described in § 664) or a
pooled income fund (described in 8 642(c)(5)), or

(B) in the case of any other interest, such interest is in the
form of a guaranteed annuity or is a fixed percentage
distributed yearly of the fair market value of the property (to
be determined annually).

Section 2055(¢e)(3)(A) provides that a deduction shall be allowed under § 2055(a)
in respect of any "qualified reformation. "

Section 2055(e)(3)(B) provides that the term "qualified reformation” means a
change of a governing instrument by reformation, amendment, construction, or
otherwise which changes a reformable interest into a qualified interest, but only if --

(i) any difference between (a) the actuarial value of the
gualified interest determined as of the date of decedent's
death, and (b) the actuarial value (as so determined) of the
reformable interest, does not exceed 5 percent of the actuarial
value (as so determined) of the reformable interest,

(ii) in the case of (a) a charitable remainder interest, the
nonremainder interest (before and after the qualified
reformation) terminates at the same time, or (b) any other
interest, the reformable interest and the qualified interest are
for the same period, and

(i) such change is effective as of the date of decedent's death.
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Section 2055(e)(3)(C)(i) defines the term "reformable interest” to mean any
interest for which a deduction would be allowable under § 2055(a) at the time of the
decedent's death but for § 2055(e)(2).

Section 2055(e)(3)(C)(ii) provides that the term "reformable interest" does not
include any interest unless, before the remainder vests in possession, all payments to
persons other than an organization described in § 2055(a) are expressed either in
specified dollar amounts or a fixed percentage of the fair market value of the property.

Section 2055(e)(3)(C)(iii)(1) provides, however, that 8 2055(e)(3)(C)(ii) shall not
apply to any interest if a judicial proceeding is commenced to change such interest into
a qualified interest not later than the 90th day after the last date (including extensions)
for filing an estate tax return, if an estate tax return is required to be filed.

Section 2055(e)(3)(D) defines a "qualified interest" as an interest for which a
deduction is allowable under § 2055(a).

In the present case, we conclude that the charitable remainder interests provided
under the CRUT, prior to the reformation, were reformable interests under
8 2055(e)(3)(C). The nonremainder interests in the trust will terminate at the same time
before and after the reformation. The actuarial value of the charitable remainder
interest in the trust before and after the reformation did not change. Thus, the
difference between the actuarial value of the qualified interest and the actuarial value of
the reformable interest does not exceed 5 percent of the actuarial value of the
reformable interest. The reformation of the CRUT will be effective as of the date of the
Decedent’s death. Therefore, we rule that the reformation as described above
constitutes a “qualified reformation” under § 2055(e)(3)(B).

We further rule that the payment of estate taxes and administrative expenses
from the property of the Trust, as reformed, will not cause the CRUT to fail to qualify as
a charitable remainder unitrust under § 664 and the regulations thereunder. Assuming
the CRUT otherwise qualifies as a charitable remainder unitrust, the Estate will be
allowed a federal estate tax charitable deduction under 8§ 2055(a) for the present value
of the charitable remainder interest of the CRUT

This ruling is conditioned on the repayment of any overpayments received by A
and B from the CRUT under the rules of § 1.664-1(a)(5) and Rev. Rul. 92-57. If the
repayments are not made in the time, manner, and amount described in these
provisions, this ruling will be void.

Except as specifically set forth above, no opinion is expressed concerning the
federal tax consequences of the facts described above under any other provision of the
Code. Specifically, we express no opinion as to whether the CRUT, as reformed,
gualifies as a charitable remainder unitrust.
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This ruling is directed only to the taxpayer requesting it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited as precedent.

Pursuant to a power of attorney on file with this office, a copy of this letter is
being forwarded to the executor of the Estate.

Sincerely yours,

J. THOMAS HINES

Chief, Branch 2

Office of the Associate Chief Counsel
(Passthroughs and Special Industries)

Enclosures: 2
Copy of this letter
Copy for 8 6110 purposes



